Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bivši Trumpov saradnik priznao krivicu u Muellerovoj istrazi


Rick Gates

Bivši visoki zvaničnik izbornog štaba američkog predsjednika Donalda Trumpa (Tramp) priznao je krivicu nakon što je protiv njega podnijela optužnicu istraga specijalnog savjetnika o ruskom miješanju u američke izbore, javio je Reuters.

Priznanje krivice savjetnika Ricka Gatesa (Rik Gejts) koji je blisko povezan s bivšim šefom Trumpovog štaba Paula Manafortom (Pol), bilo znak da surađuje s istragom specijalnog savjetnika Roberta Muellera (Muler), piše New York Times.

Gates je dugogodišnji politički konsultant koji je bio zamjenik šefa Trumovog izbornog štaba. On i Manafort su prethodno radili kao savjetnici bivšeg proruskog predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Dogovor o priznanju mogao bi da bude značajan razvoj istrage - znak da Gates planira ponuditi inkriminizirajuće informacije protiv dugogodišnjeg suradnika Manaforta ili drugih članova Trumpovog štaba u zamjenu za blažu kaznu, naveo je New York Times.

Mueller je povećao pritisak na Gatesa i Manaforta desetinama novih optužnica za pranje novca i bankarske prevare.

Mueller je protiv Gatesa i Manaforta prvi put podigao optužnice u oktobru i obojica su se izjasnila da nisu krivi.

Gatesova prva briga je da zaštiti svoju porodicu, i emotivno i finansijski od otezanja suđenja, rekla je jedna osoba upoznata s njegovom strategijom odbrane na sudu.

U optužnicama protiv Gatesa i Manaforta ništa ne ukazuje na središnje pitanje Muellerove istrage - da li su Trump ili njegovi saradnici koordinisali aktivnosti s ruskom vladom da se ometu predsednički izbori.

Gates je bio u izbornom štabu znatno duže od Manaforta koji je smijenjen u augustu, ali je do dana izbora bio u Trumpovom avionu.

U optužnici se navodi razvijena šema Gatesa i Manaforta kako da sakriju od američkih vlasti milione dolara koje su zaradili kao politički konsultanti u Ukrajini gdje su radili za bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča, dugogodišnjegi saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, navodi New York Times.

List dodaje da su radom u Ukrajini bili povezani s brojnim ljudima s vezama u Kremlju, među kojima je tajkun Oleg Deripaska.

XS
SM
MD
LG