Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Još jedan bivši Trumpov saradnik dobio sudski poziv od Muellera


Bivši Trumpov savjetnik Sam Nunberg izlazi iz zgrade CNN nakon intervjua 5. marta 2018.

Još jedan bivši savjetnik kampanje Donalda Trumpa, našao se u vrtlogu čudnih medijskih intervjua u jednom danu, odgovarajući preko medija na sudski poziv specijalnog istražitelja za rusku istragu u SAD, Roberta Muellera.

Sam Nunberg, koji je pomagao Donaldu Trumpu lansiranje predsjedničke kampanje u seriji intervjua za američke televizije prvo je rekao da se neće odazvati sudskom pozivu za svjedočenje koji je dobio od Muellera.

Nunberg je istragu nazvao "lovom na vještice", kako je inače stalno naziva Trump, te je poručio Muelleru da ga uhapsi ako hoće.

Kasnije je međutim za Associated Press (AP) rekao da će se vjeovatno odazvati sudskom pozivu.

Visoki zvaničnik Komiteta Predstavničkog doma za obavještajne službe Adam Schiff rekao za CNN da demokrate žele da Nunberg svjedoči i pred tim tijelom.

Nunberg, koji je ostao bez posla 2015. zbog rasističkoh postova na Facebooku, žalio se u seriji intervjua da su od njega tražili da podijeli sa istragom email prepisku sa podugačkom listom bivših savjetnika kampanje.

"Mislim da bi bilo zaista, zaista zabavno da me uhapse zbog toga što ne želim da provedem 80 sati na pregledanje emailova", rekao je Nunberg za MSNBC.

Kako kaže, iako vjeruje da istražitelji vjeruju da on ima našto o Trumpu, smatra da sudski poziv nije fer i da bi volio da Muellerov tim suži obim istrage.

Robert Mueller, bivši direktor FBI, sada specijalni zastupnik istražuje rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. i da li je bilo veza između Trumpove kampanje i ruskih zavničnika, kao i da li je Bijela kuća pokušavala sa opstukcijom pravde u vezi sa ovom istragom.

Trump negira da je bilo bilo kakve saradnje sa Rusima tokom kampanje, dok Kremlj negira miješanje u američke izbore.

Dosadašnja Muellerova istraga je proizvela nekoliko optužnica protiv Trumpovih saradnika i savjetnika, nekoliko priznanja krivice kao i optužnice protiv 13 Rusa i 3 ruske kompanije zbog uplitanja u američke izbore.

XS
SM
MD
LG