Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Američka demokratija u ozbiljnoj krizi


Donald Trump

Ruski trolovi kreirali su na Facebooku grupu pod nazivom "Being Patriotic" kako bi vršili utjecaj na predsjedničke izbore 2016. godine, podsjeća Anne Applebaum u svojoj novoj kolumni na The Washington postu.

"Koristite jezik nasilja. Stvorite strah i tjeskobu. Pričajte kako stvari postaju gore. Promovišite podjelu, razvrstajte Amerikance na naše i njihove kroz razgovor i na internetu. Potkopajte demokratiju kroz podsjećanje da su izbori namješteni, sistem slomljen, da su ideje nacije smeće. Uključite se u suzbijanje glasača obeshrabrujući potencijalne protivnike da uopće izađu na izbore. Pretpostavite da su vaši rivali lopovi ili propalice te da lažu o svojoj evidenciji".

To je bila taktika, piše Applebaum, koju je koristila Ruska agencija za istraživanje na internetu tokom američke predsjedničke kampanje 2016. godine, a koju je detaljno izložio u optužnici specijalni istražitelj Robert Mueller.

"Svi smo se čudili koliko su bili pametni, koliko su precizno bili usmjereni na američke podjele, kako su podrivali naš Ustav. Zabrinule su nas lažne ruske stranice na Facebooku koje su stvarale lažnu popularnost i povećavale broj pristalica". Postoji samo jedna stvar koju smo zaboravili, navodi kolumnistica Washington posta, a to je da je ovo bila ista taktika kao ona koju je koristio sam Donald Trump.

Trumpova kampanja je od početka nastojala da iskoristi određene podjele na društvenim mrežama kako bi došla do pažljivo ciljanih grupa različitim porukama.

Šta je to što spriječava Trumpa da reagira?

Naša demokratija je u ozbiljnoj opasnosti, upozorio je novinar Thomas Friedman prošle sedmice u The New York Timesu.

Predsjednik Trump je ili potpuno ruski kompromitiran ili je ogromna budala ili oboje. U svakom slučaju pokazao se nepripremljenim ili nesposobnim da brani Ameriku od ruske kampanje čiji je cilj da podijeli i potkopa američku demokratiju, piše u NYT.

Čini se da Trump više vjeruje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kada kaže da nema veze sa utjecajem na američke izbore, nego dokazima koje posjeduju američke obavještajne službe.

Ukratko, Trump ili sakriva nešto što za njega predstavlja prijetnju ili je nesposoban da bude vrhovni vođa, piše New York Times.

Applebaum u The Washington postu podsjeća kako ruska podrška ekstremističkim i antidemokratskim političkim strankama diljem Zapada raste tokom protekle decenije, uključujući finansiranje i drugu podršku, kao i propagandu. Ovo se smatralo prilično tabu kada je prvi put počela pisati o tome prije nekoliko godina i danas joj je što sada privlači pažnju kakvu zaslužuje. Činjenica da su društveni mediji po svojoj prirodi pogodno tlo za širenja dezinformacija, te da je američko tlo posebno izloženo ovakvim kampanjama kakve su vođenje na proteklim predsjedničkim izborima, Muellerova optužnica bi trebala biti samo početak ovakvih istraga, nikako kraj.

O ozbiljnoj krizi demokratije posljednjih mjeseci pisali su brojni mediji. Podsjetimo, duga lista problematičnih događaja širom svijeta doprinijela je globalnom padu sloboda u 2017. godini, no možda najupečatljivije je bilo ubrzano povlačenje Sjedinjenih Država iz njihove historijske posvećenosti promociji i podršci demokratskog razvoja, navodi se u posljednjem izvještaju "Slobode u svijetu 2018."

„Demokratija se suočava sa jednom od najozbiljnijih kriza koja se desila u posljednjim decenijama“, izjavio je Michael J. Abramowitz, predsjednik Freedom House, prenijela je Slobodna Evropa.

I dok su iz Freedom Housea pisali o sporom padu političkih prava i građanskih sloboda u Sjedinjenim Državama u posljednjih sedam godina, taj pad je ubrzan 2017. godine zbog rastućih dokaza o ruskoj upletenosti u izbore iz 2016., te kršenja osnovnih etičkih standarda od strane nove administracije kao i smanjenje transparentnosti vlade.

XS
SM
MD
LG