Dostupni linkovi

Tači: Sastanak u Beloj kući istorijski trenutak. Vučić: Trebaju nam i Nemačka i Amerika


Šta kažu građani, ko će više doprineti dijalogu - EU ili SAD?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) izjavio je da poziv Sjedinjenih Američkih Država Kosovu i Srbiji na sastanak 27. juna u Beloj kući u Vašingtonu povećava nadu, optimizam i uverenje da će taj proces biti uspešan.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će se sastav delegacije Beograda za susret u Beloj kući tek utvrditi i da tema razgovora neće biti nezavisnost Kosova.

Tači: Ne širiti dezinformacije o razmeni teritorija

Hašim Tači je sa konferencije za novinare u Prištini naglasio da je osnova delovanja kosovske strane potpuno poštovanje Ustava i da se ni u kom slučaju ne teži da se ugrozi teritorijalni integritet Kosova.

"Pozivam sve da ne šire dezinformacije o razmeni teritorija ili nečem sličnom", rekao je Tači.

"Kosovo tamo ide kao nezavisna, suverena i jedinstvena država, sa jasnom politikom. Svaka dezinformativna pretenzija u cilju unošenja konfuzije u domaću i međunarodnu javnost je neosnovana i lažna vest", poručio je kosovski predsednik.

Dodao je da sada fokus treba da bude na postizanje jedinstva na Kosovu i što uspešnijem na sastanku u Vašingtonu.

"Bićemo naspram Srbije uz posredstvo SAD-a. Ovo je prvi put da se tako nešto organizuje od SAD-u u Beloj kući. Prema tome, to je trenutak koji se treba maksimalno iskoristiti i za nas ovo je istorijski trenutak", reči su Tačija.

Ričard Grenel i Hašim Tači, susret 22. januara 2020. u Prištini
Ričard Grenel i Hašim Tači, susret 22. januara 2020. u Prištini

Tači je naveo da građani Kosova zaslužuju napredak i prosperitetan život, ali da je "od suštinskog značaja da se zatvore otvorena pitanja koja ometaju ekonomski razvoj ali, pre svega, strane investicije".

"Sjedinjene Države, ali i naši drugi zajednički saveznici – Evropljani, spremni su da investiraju u Kosovo, u konsolidovano Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu u miru. Istovremeno, preduslov je politička stabilnost regiona. Ovo čini važnim proces dijaloga između dve zemlje koje su bile i jesu i dalje u neprijateljskim odnosima, a kako bi se prevazišli ti problemi koji postoje", istakao je on.

"Vašington je jasno rekao da je ovaj proces u cilju recipročnog priznanja između Kosova i Srbije, ali istovremeno i kako bi se nastavilo angažovanja za članstvo Kosova i u međunarodne organizacije, a posebno u Ujedinjenim nacijama (UN)", dodao je.

"Kosovo nema vremena za gubljenje, za stagnaciju i oklevanje. Moramo što pre da se krećemo prema perspektivi kako bi bili član UN-a, NATO-a i Evropske unije (EU). Taj cilj, tu volju građana Kosova i političku viziju naših institucija možemo da realizujemo samo u partnerstvu sa SAD, NATO i EU", naveo je Tači.

Potvrđen sastanak Tači - Lajčak

Iz kabineta Hašima Tačija je, inače, potvrđeno da će se on sastati sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, čiji se dolazak u Prištinu očekuje u popodnevnim satima u utorak.

"Ako samo hoće da istraži teren, Kosovo je istražen teren sad već 20 godina i trebaju nam konkretni koraci", naveo je Tači.

Prema njegovim rečima, Lajčak treba da bude jasan po dva pitanja – kakav je stav država članica o liberalizaciji viza Kosovu.

"To, pre svega, zaslužuju građani Kosova više nego predavanja o beskonačnim procesima koji mogu da se dese. S druge strane, treba da se izjasni i kako će tretirati Kosovo – ako ga tretira kao nezavisnu i suverenu državu kako ga je priznao demokratski svet, onda će proces biti lakši. Ako ne, onda je to definitivno njegova neuspela misija. Dakle, treba biti pojašnjenje od država članica koje on predstavlja", poručio je Tači.

Na pitanje da li će predstavnici EU biti u Vašingtonu na sastanku, Tači je rekao da može da govori samo za kosovske institucije. Uz to je dodao da su SAD i EU saveznici i da je ubeđen da će biti koordinacije među njima, "jer je cilj i SAD-a i Brisela mir, napredak, ekonomski razvoj i ojačavanje evroatlantskog duha u Zapadnom Balkanu".

"Ali, ovog puta, SAD su preuzele rukovodeću ulogu što mi pozdravljamo", zaključio je on.

Može vas interesovati:

Vučić prvi put o Grenelovoj inicijativi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da tema sastanka u Beloj kući neće biti nezavisnost Kosova, već ekonomija, kao i da još nije odlučeno ko će činiti delegaciju Srbije u Vašingtonu.

"To (nezavisnost) niti će da bude tema, niti ćemo da dozvolimo", poručio je Vučić.

Prvi komentar nakon što je najavljen susret predstavnika Srbije i Kosova u Beloj kući, Vučić je izneo tokom posete Čačku, u centralnoj Srbiji, pred opšte izbore koji se održavaju u nedelju, 21. juna.

"Amerikanci već najavili da žele da razgovaraju o ekonomiji. I do sad smo samo razgovarali o ekonomiji, a ne o drugim pitanjima", izjavio je Vučić.

"Važno je da mi u tuči slonova prođemo nepovređeni. Nećemo da se bijemo sa Nemačkom i Amerikom, trebaju nam kao saveznici i jedni i drugi",naglasio je Vučić odgovarajući na pitanje o odnosu Sjedinjenih Država i Nemačke prema dijalogu Srbije i Kosova.

Vučić je rekao da je Srbija "mala zemlja", da će da razgovara sa svima, ali da će znati da sačuva svoje interese, kao i da "neće poslušati ono što joj ne odgovara".

Dodao je i da je između SAD i Nemačke "veliki politički sukob", i istakao da "ni Amerika ni Nemačka neće propasti zbog Srbije, a Srbija će da propadne ako bilo koga od njih ima za neprijatelja".

Ričard Grenel i Aleksandar Vučić, susret u Beogradu, 24. januara 2020.
Ričard Grenel i Aleksandar Vučić, susret u Beogradu, 24. januara 2020.

“Mislim da se ovde vodi jedna velika međunarodna igra, pre svega između velikih igrača, a Albanci vode svoju unutrašnju igru. Problem je što nema supstancijalnog, suštinskog rešenja (za Kosovo) koje bi moglo da bude jednako prihvatljivo ili neprihvatljivo za obe strane”, poručio je Vučić.

"Za sve one koji pričaju svašta oko nezavisnosti Kosova – dosta sa tim lažima, dosta sa tim izmišljotinama. Pustite ozbiljne ljude da rade svoj posao", poručio je Vučić.​

Vučić o razgovoru sa Lajčakom i putu u Rusiju

Vučić je takođe podsetio da u razgovorima sa međunarodnim zvaničnicima predstoji poseta specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka Srbiji, kao i njegova poseta Moskvi i razgovor sa Vladimirom Putinom, a da nakon toga zvaničnici Srbije "treba da se dogovore koja delegacija ide u Vašington".

"Očekujem dobar razgovor sa Lajčakom, odličnu posetu Rusiji. Videćemo prvo da li će Albanci da poštuju ono što je Grenel rekao oko nekandidovanja u međunarodne institucije, jer ne zaboravite da Tači to nikada ranije nije hteo da prihvati, četiri godine ja sam to nudio, četiri godine sam insistirao na tome jer je uvek bila strašna kampanja protiv nas i četiri godine nisu to hteli da prihvate, sad smo odjednom obavešteni da jesu", rekao je Vučić.

Grenelova poruka i pomeranje Lajčakovog dolaska

Ričard Grenel (Richard Grenell), specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije, objavio je da će se Kosovo i Srbija sastati u Vašingtonu 27. juna, nakon što je od Vlada Kosova i Srbije dobio uveravanja da će privremeno zaustaviti kampanju za povlačenje i traženje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Ova poruka je stigla na dan kada je Lajčak trebao da dođe u svoju prvu službenu posetu Kosovu u funkciji specijalnog predstavnika EU za dijalog, kako bi razmotrio mogućnosti nastavke dijaloga.

Iz Kancelarije EU na Kosovu rekli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Lajčak donosi i datume za obnovu dijaloga. Zbog anuliranja leta, Lajčakov dolazak je pomeren za utorak popodne (16. jun).

Saradnja na tekstu: Ognjen Zorić

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG