Dostupni linkovi

Vučič: Nećemo da se bijemo sa Nemačkom i Amerikom, trebaju nam kao saveznici


Aleksandar Vučić

“Važno je da mi u tuči slonova prođemo nepovređeni. Nećemo da se bijemo sa Nemačkom i Amerikoom, trebaju nam kao saveznici i jedni i drugi”, rekao je novinarima u Čačku predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje da li se Srbija našla u ratu velikih sila.

Naime, nedavno su na Tviteru poruke razmenili nemački diplomata Volfgang Išinger (Wolfgang Ischinger) i specijalni predstavnik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel (Richard Grenell). Išinger je reagovao na to što Grenel organizuje sastanak Beograda i Prištine 27. juna u Beloj kući bez koordinacije sa Evropskom unijom.

“Neusklađeno sa Evropskom unijom? Reakcija iz Berlina, Pariza, Brisela? Šta ako EU pregovara o dubokim i inkluzivnim oblastima slobodne trgovine sa talibanima?", napisao je Išinger.

Grenel je na to reagovao pitanjem zašto Išinger nije predložio Evropskoj uniji da preduzme korake ka liberalizaciji viza (za Kosovo).

"Pozdravljamo sve akcije, a ne samo razgovore", uzvratio je Grenel, aludirajući na neefikasnost Evropske unije u dijalogu (Beograda i Prištine) i politici prema ovom pitanju uopšte.

"Zašto ne biste postavili post da EU treba da preduzme korake u vezi s vizama - što su obećavali godinama? Narod Kosova i Srbije zaslužuje napredak", napisao je Grenel na Tviteru.

Išinger ne vidi šta bi sprečavalo zajednički pristup SAD i EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će tek biti odlučeno ko će na čelu delegacije Srbije putovati u Vašington.

Istakao je da “ni Amerika ni Nemačka neće propasti zbog Srbije, a Srbija će da propadne ako bilo koga od njih ima za neprijatelja”.

“Mislim da se ovde vodi jedna velika međunarodna igra, pre svega između velikih igrača, a Albanci vode svoju unutrašnju igru… Nema supstancijalnog rešenja (za Kosovo) koje bi moglo da bude jednako (ne)prihvatljivo za obe strane”, poručio je Vučić.

“Za sve one koji pričaju svašta oko nezavisnosti Kosova – dosta sa tim lažima, dosta sa tim izmišljotinama. Pustite ozbiljne ljude da rade svoj posao”, poručio je Vučić u Čačku, gde je prisustvovao obeležavanju početka proizvodnje nove nemačke fabrike Vorwerk&Sohn grupe i otvaranju Naučno-tehnološkog parka u tom gradu.

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel objavio je 15. juna na Tviteru da je dobio uverenja od vlada Srbije i Kosova da će privremeno zaustaviti kampanju povlačenja priznanja, odnosno, zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se 27. juna sastali u Beloj kući i raspravljali o dijalogu.

XS
SM
MD
LG