Dostupni linkovi

'Šišmakov i Popov mogu ponovo da djeluju'


Optuženi Miloš Jovanović okrivio je na suđenju svjedoka saradnika tužilaštva Aleksandru Sašu Sinđelića da je ključni organizator pokušaja "državnog udara". Foto: Policija ispred ulaza u Viši sud
Optuženi Miloš Jovanović okrivio je na suđenju svjedoka saradnika tužilaštva Aleksandru Sašu Sinđelića da je ključni organizator pokušaja "državnog udara". Foto: Policija ispred ulaza u Viši sud

Treći dan suđenja optuženima za pokušaj sprovođenja terorističkih akcija u Crnoj Gori protekao je u ispitivanju optuženog državljanina Srbije Miloša Jovanovića, koji je tokom glavnog pretresa teretio svjedoka saradnika Aleksandra Saše Sinđelića za gotovo kompletnu organizaciju navodnog državnog udara u Crnoj Gori. Pored toga, Viši sud je odbacio zahtjev optuženih lidera Demokratskog fronta (DF) da im se vrate pasoši zbog puta u Rusiju a odbijen je i zahtjev za ukicanje pritvora optuženima.

Sudsko Vijeće Suzane Mugoša odbacilo je zahtjev advokata odbrane da se optuženima u slučaju "Državni udar" ukine pritvor. Iako su branioci tvrdili da više nema osnova da optuženi budu dalje u pritvoru, specijalni tužilac Milivoje Katnić je saopštio da postoji opasnost da optuženi ponove djelo, odnosno da organizatori terorističkih akata stupe sa njima u kontakt kao sa drugima koji su sada nedostupni tužilaštvu.

"Ne stoje navodi izneseni ovdje da je ova teroristička grupacija i kriminalna organizacija prestala sa radom. Naprotiv. Na žalost svih nas organizatori se nalaze van domašaja ovog suda i ovog tužilaštva i državnih organa Crne Gore. Oni se nalaze u Rusiji. Podsjetiću, to je Vladimir Popov i Eduard Šišmakov. Vi znate da su oni došli pod tuđim imenima, nalazili se u Srbiji. Oni su danas sposobni da organizuju nove aktivnosti. Oni mogu biti u komunikaciji i sa drugim članovima koji se nalaze na slobodi u Republici Srbiji", rekao je tužilac Katnić.

Nastavljajući da odgovara na pitanja sutkinje Suzane Mugoša, optuženi Miloš Jovanović je ponovio raniji iskaz da je najveći dio onoga što je trebalo da se dogodi u Crnoj Gori u vrijeme parlamentarnih izbora čuo od Aleksandra Saše Sinđelića koji u ovom sudskom procesu ima status svjedoka saradnika Specijalnog tužilaštva. Jedno od pitanja sutkinje Mugoša upućeno Jovanoviću je bilo o likvidaciji bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Obraćanje sudije i optuženog:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00
Direktan link

Optuženi Miloš Jovanović je tokom davanja iskaza, okrivio svjedoka saradnika tužilaštva Aleksandra Sašu Sinđelića da je praktično ključni organizator pokušaja "državnog udara" u Crnoj Gori.

Jovanović je saopštio da je kod Sinđelića vidio vojno-policijsku opremu, da je Sinđelić bio u kontaktu sa Rusima, da je Sinđelić dao novac Jovanoviću za paljenje objekta u Podgorici, da je Sinđelić tražio i okupljao dobrovoljce iz Srbije za izvršenje napada u Crnoj Gori, kao i da je Sinđelić govorio o hapšenju ili likvidaciji bivšeg premijera.

Vladimir Popov i Eduard Šišmakov, slika sa Interpolove potjernice
Vladimir Popov i Eduard Šišmakov, slika sa Interpolove potjernice

Sve vrijeme trajanja nastavka glavnog pretresa, advokati odbrane su pokušavali da ospore kredibilitet i iskaz Miloša Jovanovića optuženog za stvaranje kriminalne organizacije u slučaju "Državni udar".

Između ostalog, branioci su detaljnim ispitivanjem Jovanovića sporili da je Jovanović uopšte bio u Crnoj Gori u vrijeme parlamentarnih izbora i izvršenja krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.

Pored toga, branioci su predložili sudu psihijatrijsko vještačenje optuženog.

"Da se vještaci na precizan način izjasne na sljedeće okolnosti. zdravstveno stanje ovog optuženog, kako u pogledu somatskih bolesti, tako i u pogledu eventualnih psihičkih oboljenja zbog kojih bi bio nesposoban da aktivno učestvuje u krivičnom postupku", predložio je branilac Miroje Jovanović.

Aktivisti Demokratskog fronta isped zgrade suda, Podgorica
Aktivisti Demokratskog fronta isped zgrade suda, Podgorica

Sudsko Vijeće je odbilo zahtjev branilaca o vještačenju uračunljivosti optuženog Miloša Jovanovića.

"Vijeće nalazi da nisu ispunjeni uslovi za donošenje naredbe o vještačenju iz razloga što u spisima predmeta nema niti je odbrana dostavila bilo kakvu meicinsku dokumentaciju za optuženog Jovanovića, a kod suda se nije pojavila sumnja", kazala je sutkinja Suzana Mugoša.

Tokom daljeg ispitivanja, optuženi Miloš Jovnović je priznao da je zavisnik od lijekova, antidepresiva, a da to stanje traje od kada se vratio sa ratišta iz Ukrajine.

Razgovor advokata i optuženog:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00
Direktan link

Nastavak suđenja su obilježile česte rasprave sutkinje Suzane Mugoša sa advokatima odbrane. Sutkinja Mugoša je prekidala pitanja advokata koja su se ponavljala.

Dio dijaloga sutkinje i advokata:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00
Direktan link

U međuvremenu, Vijeće sutkinje Suzane Mugoša dostavilo je optuženima Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću rješenje po kojem je odbijen njihov zahtjev da im se vrate pasoši. Mandić i Knežević su ranije zahtjevali da im se vrate pasoši zbog puta u Rusiju na poziv funkcionera Jedinstvene Rusije Sergeja Železnjaka.

U slučaju "Državni udar" optuženo je 14 osoba među kojima su dvojica Rusa, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, njihov vozač kao i devet srpskih državljana.

Do sada je pun iskaz dao penzionisani komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić koji je negirao izvršenje krivičnog djela.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG