Dostupni linkovi

Veze 'crnogorskih pučista' sa aneksijom Krima


Sinđelić i Bujić: Ruske veze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:27 0:00

Ruske, krimske i crnogorske veze: Aleksandar Sinđelić (lijevo) i Vencislav Bujić (desno)

Novi dokazi do kojih je došao Radio Slobodna Evropa upućuju da je Aleksandar Sinđelić, Srbin koji se sumnjiči za učešće u grupi koja je planirala državni udar i atentat na premijera Crne Gore, bio aktivni sudionik u ruskoj nelegalnoj aneksiji poluotoka Krim.

Za Sinđelića se smatra da je jedan od osnivača radikalne proruske organizacije "Srpski vukovi".

Ukrajinski Servis Radija Slobodna Evropa došao je do video razgovora putem Skype-a između Sinđelića i Vencislava Bujića, srpskog politologa, direktor Fondacije SEAS koji je, kako se kaže, snimljen 11. marta 2015. godine.

Tokom tog razgovora, Sinđelić govori Bujiću o svojim vezama sa ruskim Ministarstvom odbrane. Takođe, on spominje i Bratislava Živkovića koji je, prema riječima Sinđelića, bio član takozvanih "Chetnicks" (Četnici), srpske borbene organizacije, militanata koji su se pridružili ruskim kozacima u čuvanju kontrolnih punktova kod Sevastopolja tokom ruske aneksije Krima 2014.

Vencislav Bujić je rekao da je upravo Sinđelić bio taj koji je davao preporuke ruskoj vojsci o srpskim vojnim dobrovoljcima, onima koji su tražili način da se pridruže ruskim operacijama tokom invazije na Krim.

Sinđelić spominje i svoje puteve prema Moskvi, te da je imao direktne veze sa ruskim Ministarstvom odbrane. Istakao je da je ubrzo potom "izgubio povjerenje u Živkovića", te ubjeđivao ruske vojne zvaničnike da ga uhapse.

Aleksandar Sinđelić (desno)
Aleksandar Sinđelić (desno)


Kako je ranije saopšteno, crnogorski tužioci su otkrili imena dvojice ruskih militanata koji su rukovodili grupom od oko 20 Srba i Crnogoraca, osumnjičenih da su učestvovali u pokušaju državnog udara u oktobru.

Ruski državljani Eduard Vladimirovič Shirokov i Vladimir Nikolajevič Popov organizovali su kriminalnu grupu od koje su tražili i ubistvo premijera Mila Đukanovića, navodi se u naredbi Specijalnog tužilaštva za proširenje istrage o pokušaju terorizma na izborni dan u Crnoj Gori. Tužilaštvo u dokumentu čije dijelove objavljuju pojedini podgorički mediji, prvi put pominje Demokratski front (DF) i političara iz tog političkog saveza.

Inače, bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić i političar iz DF-a, čiji identitet u tužilačkom dokumentu nije otkriven, trebalo je, kako se navodi, da 16. oktobra, nakon proglašenja rezultata izbora, predvode nasilan upad u Skupštinu Crne Gore.

Njihov plan je bio da pucaju na pripadnike policije i uhapse crnogorskog premijera Mila Đukanovića, dodaje se u naredbi za proširenje istrage.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG