Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Suđenje za 'državni udar': Dikić negira, izbačen dio publike


Podgorica: Suđenje u slučaju 'državni udar'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Početak glavnog pretresa i izvođenja dokaza u slučaju „državni udar“ u Višem sudu u Podgorici obilježio je prvi iskaz optuženog penzionisanog komandanta srpske Žandarmerije Bratislava Dikića, izbacivanje iz sudske sale dijela publike među kojima su funkcioneri opozicionog Demokratskog fronta i kažnjavanje dvojice advokata odbrane.

Skoro pet sati je optuženi Bratislav Dikić iznosio odbranu u kojoj je negirao navode iz optužnice koja ga tereti da je bio jedan od organizatora pokušaja zavjere, sprovođenja terorističkih aktivnosti sa političkim motivom u Crnoj Gori u vrijeme parlmentarnih izbora u oktobru prošle godine. Penzionisani komandant srpske žandarmerije je negirao navode iz optužnice da je pripremao napad na Skupštinu Crne Gore 16. oktobra prošle godine:

Optužnica neosnovana i izmišljena: Bratislav Dikić
Optužnica neosnovana i izmišljena: Bratislav Dikić

„Saslušao sam optužnicu specijalnog tužioca Saše Čađenovića, ona je neosnovana i prosto izmišljena. Dio optužnice koji mene tereti je neosnovan i najobičnija bajka. Ja se iskreno nadam da će autor te bajke, pred vama, pred ovim sudom odgovarati.“

Dikić je, pojašnjavajući svoju ulogu između ostalog saopštio da je u Crnu Goru tih dana došao da bi posjetio manastir Ostrog zbog bolesti, da ne poznaje nikog od ostalih optuženih, te da je neposredno prije s dolaska u Crnu Goru jedino upoznao sadašnjeg svjedoka saradnika Sašu Sinđelića. Dikić nije sporio da je učestvovao u nekim radnjama koje su navedene u optužnici, ali je negirao da je učestvovao u pripremi terorističkih napada i napadu na Skupštinu.

„Ne mogu da prihvatim da sam pripadnik neke kriminalne organizacije, što nikada nisam bio. Ne mogu da prihvatim da sam znao da postoji neki kriminalni plan, što nisam znao. Ne mogu da prihvatim da sam znao da postoje neki Rusi kao organizatori. Ne mogu da prihvatim da sam poznavao nekog iz Demokratskog fronta, kada nisam nikada ni poznavao niti poznajem bilo koga iz te političke organizacije. Ne mogu da prihvatim da sam trebalo da napadnem Skupštinu Crne Gore sa nekim, meni nepoznatim ljudima“, rekao je Dikić koji je zatražio od sudije Suzane Mugoše da mu omogući povoljniji tretman u pritvoru kako bi se efikasnije liječio.

Odgovarajući na pitanja Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, Bratislav Dikić je rekao da mu je prilikom hapšenja specijalni tužilac ponudio aboliciju ukoliko opozove grupu koja je trebalo da izvrši udar u Crnoj Gori:

Dijalog Katnić- Dikić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00
Direktan link

Dikićevom iskazu prethodilo je čitanje optužnice. Specijalni tužilac Saša Čađenović je između ostalog rekao da su optuženi namjeravali da izazovu oružani sukob u Crnoj Gori, a da je motiv bio politički, odnosno obaranje tadašnje Vlade Mila Đukanovića i sprječavanje Crne Gore da se priključi NATO alijansi.

„Sve je činjeno radi sticanja nezakonite moći i dobiti, nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede Demokratskog fronta i sprječavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi. Pri čemu je djelovanje kriminalne organizacije planirano uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline, planirano i sprovođeno u međunarodnim razmjerama. Svaki pripadnik kriminalne organizacije je imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije postoji spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja“, saopštio je tužilac Čađenović.

Prije početka suđenja, jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević je potvrdio da će zajedno sa kolegom Andrijom Mandićem tražiti od suda vraćanje putnih isprava kako bi „otputovali u Rusiju na poziv zamjenika generalnog sekretara Jedinstvene Rusije Sergeja Železnjaka“.

Predsjednica vijeća Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša je kaznila dvojicu advokata odbrane sa po 500 eura, jer su bez dozvole uzimali riječ. Pored toga sudija je naredila da se isprazni dio sale, odakle su suđenje pratili mahom funkcioneri opozicionog Demokratskog fronta. Razlog je bio što su, kako je sudija saopštila, glasno se smijali i dobacivali, a sam izlazak iz sudnice je protekao uz žamor i negodovanje.

Izbacivanje iz sudnice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00
Direktan link

Podsjetimo, glavni pretres i dokazni postupak treba da otkrije da li je bilo pokušaja sprovođenja terorističkih akata na teritoriji Crne Gore u vrijeme parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, da li je postojala zavjera u cilju nasilnog rušenja vlasti, zarobljavanja i likvidacije tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, da li su u tim djelima učestvovali pripadnici ruskih obavještajno-bezbjednosnih službi i dio lidera opozicionog Demokratskog fronta?

Optuženo je 14 osoba među kojima su dvojica Rusa, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, njihov vozač kao i devet srpskih državljana. Država Srbija je odbila da izruči Predraga Bogićevića i Nemanju Ristića, optužene za pokušaj terorizma. Ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov su nedostupni i njima će se suditi u odsustvu. Oni su optuženi da su bili organizatori i finansijeri pokušaja terorističkih akata sa političkim motivom. Ključni svjedok saradnik na čijem se iskazu između ostalog zasniva optužnica je Saša Sinđelić, višestruki počinilac najtežih krivičnih djela.

Suđenje optuženima u slučaju „državni udar“ nastavlja se u četvrtak.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG