Dostupni linkovi

Železnjak, portparol ruskog uticaja na Balkanu


Priredili: Julija Petrovskaja i Srđan Janković

Sergej Železnjak, aktuelni zamjenik sekretara Generalnog savjeta Jedinstvene Rusije predsjednika Vadimira Putina, ističe se u izjavama koje se tumače kao otvoren pokušaj zvanične Rusije da se miješa u unutrašnju politiku Crne Gore.

Železnjak je 1990. godine pristupio Komunističkoj partiji.

Bavio se marketingom i preduzetništvom dok nije izabran za poslanika 2007. godine.

Od 2011. godine šef je Odbora Državne dume za informacionu politiku, informacionu tehnologiju i komunikacije.

Željeznjak je partijski funkcioner, koji se veoma aktivno bavi antizapadnom propagandom.

Od 2014. je na spisku lica pod sankcijama od strane SAD, Evropske unije, Kanade, Australije i Švajcarske zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim.

U određenim krugovima Sergej Železnjak važi za „portparola" ruskog uticaja na Balkanu, a njegove izjave su često oštrije i direktnije od zvaničnih stavova Kremlja.

U posljednje dvije godine Železnjakov fokus je, između ostalog, bila Crna Gora.

novembar 2015 - Pred odluku Ministarskog savjeta NATO-a da se Crnoj Gori uputi zvaničan poziv da se pridruži Alijansi, Železnjak je uputio upozorenje da će „ako Crna Gora uđe u NATO, Moskva biti prinuđena da joj uvede ekonomske sankcije“.

septembar 2016 – Jedinstvena Rusija na svom sajtu objavljuje tekst partijskog funkcionera Železnjaka, u kome se daje podrška opozicionom Demokratskom frontu (DF) na izborima 16. oktobra i ističe želja za uspjehom te političke grupacije u Crnoj Gori. Železnjak ocjenjuje da ‘ujedinjena Crna Gora može da konsoliduje zemlju’.

oktobar 2016 – Železnjak izražava punu podršku opoziciji koja ne priznaje rezultate parlamentarnih izbora: ‘Dokazi o masovnim kršenjima pravila tokom izbora, zbog činjenice da je vršen direktan pritisak policije na opozicione aktiviste, blokiranje telekomunikacija na dan izbora i konačno psihoza izazvana izvještajima o pokušaju državnog udara uz hapšenja, sve to daje opoziciji osnovu da sumnja u legitimnost izbora.’

novembar 2016 – Akciju crnogorskih državnih i bezbjednosnih institucija u kojoj je uhapšeno dvadeset državljana Srbije zbog sumnje da su pokušali da sprovedu terorističke aktivnosti nad crnogorskim građanima i institucijama, ruski zvaničnik Sergej Železnjak je nazvao ‘isceniranim državnim udarom, loše isfabrikovanim scenariom puča i crnogorskom farsom kojoj je pokušao da se pripiše rusko-srpski politički trag’.

Železnjak je u intervjuu za ‘Rusku riječ’ ocjenio da je ‘nasilna eskalacija te opasne zamisli stvarala pravu opasnost po zdravlje i život desetina hiljada birača, a da su lideri opozicije, aktivisti i radnici pravosudnih organa postali taoci te provokacije’.

decembar 2016 – Boraveći u zvaničnoj posjeti Beogradu Železnjak je ocjenio da ‘nasilno uvođenje Crne Gore u NATO nije dobro, jer je protiv toga većina njenih građana, koji bi morali da donesu odluku o tome kako bi se očuvao mir’.

‘Vlasti u Crnoj Gori prave grešku pokušavajući da ubrzaju ulazak zemlje u NATO znajući da je većina naroda protiv toga. Pokušaj nasilnog uvlačenja Crne Gore u NATO nije u interesu ni Crne Gore, ni NATO-a, a može dovesti i do nestabilnosti u samoj zemlji, na Balkanu i u NATO-u,’ rekao je Železnjak nakon razgovora u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, upitan da prokomentariše situaciju u Crnoj Gori.

februar 2017 – Oduzimanje imuniteta liderima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, Železnjak je ocjenio ‘čistom provokacijom koja bi mogla da izazove katastrofu u Crnoj Gori sa najtragičnijim posljedicama’. ‘Crnogorski režim je na opasnom putu da radikalizuje situaciju u svojoj zemlji. Takva rušiteljska agonija može da dovede do najtragičnijih mogućih događaja, zato je neophodno ujedinjenje svih zdravih političkih i društvenih snaga da bi se spriječila katastrofa u Crnoj Gori,’ rekao je Železnjak.

maj 2017 - ‘Iza podrške propale diktature njihovog štićenika Đukanovića, sumnjivog legitimiteta crnogorske Skupštine i izmišljenog ‘državnog udara’ stoji pravi cilj SAD i NATO, a to je aneksija Crne Gore, uprkos protivljenju većine njenih državljana,’ saopštio je Železnjak reagujujući na prethodni poziv američkog diplomte Hojta Brajana Jia crnogorskoj opoziciji da prekine bojkot parlamenta.

jun 2017 - Železnjak je na beogradskoj konferenciji kao dobru ideju naveo takozvanu grupu B4 – blok vojno neutralnih zemalja na Balkanu. ‘To nije pravi politički klub. Ali, ukoliko balkanske zemlje nađu način da o tome razgovaraju i da to primenjuju, radovaće me da to vidim. To je već inicirano od nekih političkih stranaka i nevladinih organizacija u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini,’ rekao je Železnjak za Radio Slobodna Evropa.

avgust 2017 - Železnjak sugeriše crnogorskoj opoziciji kako da nastave zajedničku borbu protiv vlasti. Ključne sugestije su ‘nastavak bojkota Skupštine Crne Gore, pomirenje Demokratskog fronta i Demokrata i prekid političkog rata, postizanje dogovora opozicionih partija o zajedničkom predsjedničkom kanidatu’.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG