Dostupni linkovi

Tajna zakletva za kosovsku pravdu


Zakletva iza zatvorenih vrata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Zakletva iza zatvorenih vrata

Da li su srpske sudije i tužioci položili zakletvu kod kosovskog predsednika, Hašima Tačija, rasprava je koja se vodi na Kosovu, ali i u Srbiji već danima.

Ceremonija polaganja zakletve 40 srpskih sudija i 13 tužilaca održana je iza zatvorenih vrata, u prisustvu stranih ambasadora. Njihova integracija iz srpskog u kosovski pravosudni sistem predviđena je briselskim sporazumom o pravosuđu.

Kosovska opozicija je međutim na sednici Skupštine Kosova 25. oktobra kritkovala predsednika što je proces prošao netransparentno i da zakletva nije položena ustaljenom procedurom. Oni su takođe istakli da je tajno polaganje zakletve bilo dogovoreno između Vlade Kosova i Srbije, a od predsedništva je zatražen video snimak tog čina.

„Polaganje zakletve proteklo je na totalno netransparentan način te je moguće da je prekršen Ustav“, kazala je Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova.

Na fotografijama predsedništva Kosova, ne vidi se da su oni “podigli ruku“, što je inače praksa prilikom polaganja zakletve.

U međuvremenu, o tome se oglasila i premijerka Srbije, Ana Brnabić, koja je kazala da sudije „nisu položile nikakvu zakletvu“, već da su dali „posebnu, statusno neutralnu, izjavu“.

Iz predsedništva Kosova su za Radio Slobodna Evropa rekli tvrde da je proces integracije sudija i tužilaca u kosovski jedinstveni pravosudni sistem bio u skladu sa zakonima na snazi i sporazumom o pravosuđu.

„Na Kosovu sada funkcioniše jedinstveni pravosudni sistem, onako kako je to predviđeno Ustavom i zakonima Republike Kosova“, kazao je šef kabineta predsednika Tačija, Bekim Čolaku.

U međuvremenu, sudije i tužioci su počeli da dolaze na posao ali uslova za rad još uvek nema.

„Trenutno se radi na instalaciji kompjutera i njihovog priključivanja na zvaničnu mrežu. Oni su dobili Krivični zakon na srpskom jeziku. Radiće po kosovskim zakonima“, kazao je Bljerim Isufaj, predsedavajući Tužilačkog saveta Kosova.

Od kako su Srbi zauzeli sudove na severu Kosova početkom 2008. godine, kada je proglašena nezavisnost Kosova, kosovski radnici Suda u Mitrovici bili su primorani da se presele u objekte Osnovnog suda u Vučitrnu, gde i danas rade, dok su na severu funkcionisali sudovi u sklopu srpskog sistema.

Briselski sporazum predviđa gašenje sudova i tužilaštava i u Srbiji i na Kosovu koji rade na predmetima sa teritorije Kosova i integracija dosadašnjih pravosudnih struktura sa severa u pravosudni sistem Kosova.

Predsednik suda i glavni tužilac dolaze iz različitih etničkih zajednica. Glavni tužilac će biti Albanac, a predsednik Suda Srbin. Broj sudija i administrativnog osoblja biće srazmeran broju i strukturi stanovništva u tom delu Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG