Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovske sudije, zakoni Srbije


Severna Mitrovica

Briselski sporazum o pravosuđu, odnosno o integraciji srpskih sudija i tužilaca sa severa Kosova u kosovski sistem iz februara 2015. godine, još nije implementiran, iako je prvobitno bilo najavljeno za 10. odnosno 17. januar ove godine.

Sagovornici RSE su pesimisti da će do skore integracije doći. Oni nemaju informacija o novom datumu početka rada suda i tužilaštva u Severnoj Mitrovici, a kao potencijalni uzrok navode politički momenat na relaciji Beograd – Priština.

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri navodi da se sa implementacijom sporazuma kasni zbog nedostatka političke volje Srbije.

Tahiri je nedavno pred skupštinskim Odborom za zakonodavstvo rekla da Sporazum o pravosuđu predviđa uspostavljanje jedinstvenog pravosudnog sistema na severu Kosova, gašenje srpskih sudova i tužilaštva, te integraciju sudija i tužilaca iz prethodnog sistema u kosovski.

Dok je Kosovo sprovelo sve obaveze iz sporazuma, ona je istakla da se sa sprovođenjem kasni zbog nedostatka političke volje Srbije.

"Potpuna implementacija zakazana za 10. januar 2017. godine, blokirana je zbog provokacija Srbije u zadnja dva meseca u cilju destabilizacije Kosova. Ali, s obzirom da su se tenzije u poslednje vreme spustile, očekujem da će se sporazum o pravosuđu sprovesti u bliskoj budućnosti", kazala je ona.

Edita Tahiri je alaudirala na voz sa srpskim obeležjima koji je iz Beograda krenuo prema Kosovu, kao i na izgrađeni zid u Severnoj Mitrovici, koji je sada uklonjen.

Edita Tahiri: Uskoro i sporazum o pravosuđu
Edita Tahiri: Uskoro i sporazum o pravosuđu


Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici Šućri Sulja kaže da je do sada bio optimista, ali nakon 17. januara, kada je ponovo došlo do odlaganja, je pesimista.

"Ova situacija koja se odvija sada na severu mene pravi pesimistom, ni sam ne znam kada ćemo da počnemo da radimo mada zgrada je spremna, nameštena, svi su uslovi da počnemo. Imena tužilaca koji treba da se integrišu jesu kod predsednika, čeka se samo njihovo dekretiranje i provera.

Ovo je više političko pitanje, ocenjuje Sulja.

"Mislim da su političari oni koji znaju više i bolje od nas kad ćemo da počnemo da radimo. Jedno vreme je bilo zbog penzija srpskih tužilaca koji treba da se integrišu, da oni traže da im se reši nekim zakonom (u Srbiji), mislim da im je rešeno nekim uputstvom, da li je to ne mogu se izjasniti", dodaje on.

Sudija osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Jelena Krivokapić kaže da nakon odlaganja početka rada sa 10. na 17. januar, više niko nije govorio ni o čemu, ni Beograd, ni Priština, ni međunarodna zajednica.

"Došli smo u situaciju da ne znamo šta da mislimo, nemamo kome da se obratimo, pitali smo našeg pregovarača šta on zna o tome, rekao je da ne zna ništa, da nije obavešten ni on", ističe Krivokapić.

Krivokapić u izjavi za RSE kaže da su ovog puta bili ubeđeni da će integrisano pravosuđe započeti sa radom u januaru.

"Međutim, kako se nastavilo sa ovakvim načinom tretiranja i sudija, i netransparentnošću, više ništa ne očekujem, ni moje kolege. Status kvo ništa ne menja, nemamo nikakvih više očekivanja, više nismo u situaciji uopšte da razmišljamo da li će biti, kad će biti, da li će uopšte biti, stavili su nas u pat poziciju samim tim što nas nisu obavestili ni o čemu. Možemo samo da pretpostavjamo da su to neki politički razlozi, ali to zaista izlazi iz našeg domena", ukazuje sudija Jelena Krivokapić.

Jelena Krivokapić: Stavili su nas u pat poziciju (na slici: zgrada suda u Severnoj Mitrovici)
Jelena Krivokapić: Stavili su nas u pat poziciju (na slici: zgrada suda u Severnoj Mitrovici)


Kada je u pitanju zakon ili uredba kojom bi bile regulisane penzije sudija i tužilaca kod Republike Srbije, ona navodi da se ni to više ne spominje.

"Nikakvo obaveštenje ni u vezi zakona, ni u vezi neke najavljene uredbe, protiv koje smo mi sudije bili, ne spominje se, više ni uredba ni zakon", navodi Krivokapić.

Izvršni direktor nevladine organizacije Centar za zastupanje demokrtaske kulture koja prati rad pravosuđa i integraciju na severu Dušan Radaković, kao eventualni početak rada u Severnoj Mitrovici navodi jun, ali realnije septembar.

"Sve je stalo nakon problema koje smo imali oko zida, pre toga je uredba koja još nije doneta, da li će biti garantovane penzije ljudima iz suda, ili će biti po uredbi, još uvek ta uredba nije stupila na snagu i nije se o njoj glasalo, u vladini i Skupštini. Mi sad imamo, bukvalno, blokadu Skupštine. Dok se ne završe predsednički izbori nećemo imati funkcionalan parlament tako da do daljneg ta uredba neće moći da se usvoji što govori da sigurno pre juna meseca mi ne možemo imati integraciju", reči su Radakovića.

Građani Severne Mitrovice sa kojima smo razgovarali, Stefan Sovrlić i Branimirka Aleksić-Hil, ne smatraju da će do integracije skoro doći, niti vide da će to doprineti boljoj vladavini prava na severu.

Anketa: Severna Mitrovica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Beograd i Priština potpisali su Sporazum o pravosuđu februara 2015. Funkcionalizacijom sporazuma o pravosuđu predviđeno je gašenje sudova i tužilaštva u Srbiji i na Kosovu koji rade na predmetima sa teritorije Kosova.

Za mitrovački region predviđen je jedan Osnovni sud koji će funkcionisati u dva objekta i jedno osnovno u tužilaštvu. Sudije i tužioci će raditi zajedno i neće biti podeljeni po etničkoj osnovi.

Krivični predmeti će se tretirati u objektima suda na severu, a građanske parnice vodiće se na jugu. Predsednik suda i glavni tužilac biće iz različitih etničkih zajednica. Glavni tužilac biće Albanac, a predsednik suda Srbin.

A dok do integracije pravosuđa ne dođe, predmeti će se paralelno rešavati u Osnovnom sudu Mitrovica, izmeštenom 2008. u Vučitrnu, i sudu u Severnoj Mitrovici koji radi u okviru pravosudnog sistema Republike Srbije.

  • 16x9 Image

    Maja Fićović

    Novinarstvom se bavi od 1999. Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Prištini. Karijeru započela na radiju Kosovska Mitrovica, gde je danas glavna i odgovorna urednica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG