Dostupni linkovi

Kosovski sudovi za kosovske Srbe


Sud u Severnoj Mitrovici
Sud u Severnoj Mitrovici

Briselski sporazum o pravosuđu, odnosno o integraciji srpskih sudija i tužilaca sa severa Kosova u kosovski sistem, iz februara 2015. godine, će nakon više odlaganja, početi sa implementacijom, 17. oktobra, najavljeno je juče u Briselu.

Na severu Kosova smatraju da je ova vest dobra, ali smatraju da taj datum nije realan.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Federika Mogerini je, nakon sastanka sa predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, izjavila da su obe strane dogovorile konačne korake za implementaciju sporazuma o pravosuđu postignutog ranije u dijalogu, te da su oba predsednika potvrdila da će biti potpuno sproveden 17. oktobra.

"Tog dana, sudije, tužioci i sudsko osoblje biće integrisani u kosovski pravosudni sistem. To će omogućiti sprovođenje pravde na severu Kosova, naročito u mitrovačkom regionu", stoji u saopštenju.

Sudija osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Jelena Krivokapić kaže za Radio Slobodna Evropa da je vest o početku implementacije sporazuma o pravosuđu zatekla na odmoru, te da ne zna šta se trenutno dešava u sudu i da li je neko informisan o tome.

Međutim, smatra da sud neće moći da bude funkcionalan od 17. oktobra.

“Ne može se očekivati da će integrisano pravosuđe 17. oktobra krenuti sa suđenjima. Međutim, neke druge stvari mogu da se završe do tada, a to su neki organizacioni poslovi, koji su neminovni", kaže ona.

U tom smislu Krivokapić misli na regulisanje prava po pitanju radnog odnosa sudija i tužilaca u Republici Srbiji, te da je ovaj datum postavljen upravo kao vreme do kada će se rešiti prethodni problem.

“Ja sam to tako shvatila. Inače, ne mislim da od 17. oktobra sudovi i tužilaštva mogu da krenu sa radom. To stvarno nije moguće”, dodaje.

Hašim Tači i Aleksandar Vučić sa Federikom Mogerini u Briselu
Hašim Tači i Aleksandar Vučić sa Federikom Mogerini u Briselu

Kada je u pitanju zakon ili uredba kojom bi bile regulisane penzije sudija i tužilaca kod Republike Srbije, Dušan Radaković, izvršni direktor nevladine organizacije “Centar za zastupanje demokratske kulture” kaže za RSE da će to najverovatnije biti uredba.

“Da bi imali zagarantovane penzije, mora da se menja penzijski zakon Srbije, mora da se menja Ustav Srbije. To je nemoguće u narednih godinu dana, a ne za mesec i po. To će biti jedna uredba, kako će sudije i tužioci to prihvatiti ja ne znam, jer uredba može biti prekinuta sledećom vladom, ali najverovatnije je za sada da će tako biti”, kaže Radaković.

On smatra da je vest o početku implementacije sporazuma o pravosuđu dobra, ali izražava sumnju da je 17. oktobar realan datum, zbog kako navodi postojećih problema. To su infrastruktura, nespremne zgrade, ali i kako kaže, to što nove sudije i tužioci koji treba da se integrišu u kosovski sistem nisu prošli obuku Kosovskog saveta sudstva

“Vrlo, vrlo teško mislim da toga može biti. Dobra informacija je da se radi na tome, da krene priča o tome, da ima nekih pomaka, ali ja sam malo skeptičan po pitanju realizacije”, kaže Radaković.

Sudija Jelena Krivokapić smatra da početak rada pravosuđa neće odmah poboljšati vladavinu prava na severu Kosova, ali da će se nakon nekog vremena to ipak dogoditi.

“Upravo iz razloga koje sam nabrojala, nastaće nova situacija gde će opet biti nesnalaženja građana i nas sudija i tužilaca", kaže Krivokapić, ali je ipak optimista.

Građani Severne Mitrovice Petar Živković, Dušan Jovanović i Sandra Milovanović smatraju da je ovo dobra vest.

Građani optimistični
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Beograd i Priština potpisali su Sporazum o pravosuđu u februaru 2015. Funkcionisanjem sporazuma o pravosuđu predviđeno je gašenje sudova i tužilaštva u Srbiji i na Kosovu koji rade na predmetima sa teritorije Kosova.

Za mitrovački region predviđen je jedan Osnovni sud koji će funkcionisati u dva objekta. Tužilaštvo će funkcionisati u objektu na severu. Sudije i tužioci će raditi zajedno i neće biti podeljeni po etničkoj osnovi. Na Severu će biti smešteno i odeljenje Apelacionog suda.

Na čelu tužilaštva u sudu u Mitrovici biće Albanac, a na čelu Apelacionog suda Srbin.

Trenutno, Osnovni sud Mitrovica radi u Vučitrnu gde je izmešten 2008., dok u Severnoj Mitrovici radi sud u okviru pravosudnog sistema Republike Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG