Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srpske sudije počinju da rade po zakonima Kosova


Hašim Tači i novi srpski suci i tužioci, Priština

Srpske sudije i tužioci u utorak su položili zakletvu kod predsednika Kosova, Hašima Tačija. Oni su do sada radili u sklopu srpskog pravosudnog sistema na severu Kosova, a od danas, radiće po kosovskim zakonima.

Ovo je dogovoreno tokom briselskog dijaloga Kosova i Srbije februara 2015, sporazumom o integraciji pravosuđa. Današnjim činom, ovaj sporazum je u potpunosti sproveden.

"Pozdravljam vašu spremnost da se integrišete u kosovskog pravosuđe i da radite u skladu sa kosovskim zakonodavstvom. Takođe pozdravljam vašu spremnost što će te posao sudije, odnosno tužilaca, obavljani časno, odgovorno i nepristrasno, poštujući pravila profesionalne etike", kazao je Tači nakon polaganja zakletve.

Zakletvu je položilo 40 sudija i 13 tužilaca kojima je Tači nakon ceremonije čestitao i ponudio podršku u daljem radu.

Tači im je takođe poručio da je nad njima velika odgovornost i izrazio uverenje da će biti uspešni u tome, dok će se građani osećati sigurnijim i ravnopravnim ispred zakona.

Ovom događaju danas su prisustvovali i predstavnici međunarodnih institucija i stranih ambasada u Prištini.

Sudija Miroslav Ivanović je nakon polaganja zakletve ispred Predsedništva Kosova novinarima izjavio da će sudije nastaviti tamo gde su stali, te da ova grupa ljudi pripada "određenom esnafu koji zna svoj posao".

"Danas je dan kao i svaki drugi. Praktično, ne osećam da počinjem nešto novo, mislim da se nastavlja naš profesionalni život tamo gde smo stali. Profesionalci smo svi redom, to su sve izrasli ljudi. Mislim da nema nikakvih problema u tome kako će ko doživeti ovaj današnji dan. Sve je u redu", kazao je on.

Sudije i tužioci došli su u Prištinu autobusom, uz pratnju policije.

Od kako su Srbi zauzeli sudove na severu Kosova početkom 2008. godine, kada je proglašena nezavisnost Kosova, kosovski radnici Suda u Mitrovici bili su primorani da se presele u objekte Osnovnog suda u Vučitrnu, gde i danas rade, dok su na severu funkcionisali sudovi u sklopu srpskog sistema.

Briselski sporazum predviđa gašenje sudova i tužilaštava i u Srbiji i na Kosovu koji rade na predmetima sa teritorije Kosova i integracija dosadašnjih pravosudnih struktura sa severa u pravosudni sistem Kosova.

Predsednik suda i glavni tužilac dolaze iz različitih etničkih zajednica. Glavni tužilac će biti Albanac, a predsednik Suda Srbin. Broj sudija i administrativnog osoblja biće srazmeran broju i strukturi stanovništva u tom delu Kosova.

XS
SM
MD
LG