Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srpske sudije i tužioci se nisu pojavili kod Tačija


Predstavnici međunarodne zajednice nakon sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem

Srpske sudije i tužioci nisu se pojavili danas kod predsednika Kosova, Hašima Tačija, na polaganju zakletve, kako bi se priključili sudskom i tužilačkom sistemu Republike Kosova.

Iz predsedništva Kosova kažu da ih je u tome sprečila Srbija.

Polaganje zakletve je trebalo da se desi u sklopu Briselskog sporazuma o pravosuđu iz februara 2015. Iz Ureda predsednika je saopšteno da je Tači bio spreman da danas dočeka 42 sudija i 14 tužilaca iz nevećinske zajednice.

„Oni nisu došli jer ih je u tome sprečila Republika Srbija s ciljem da se ne dopusti njihova integracija u sudski i tužilački sistem Kosova“, navodi se u saopštenju predsedništva.

Dodaje se da je ovo „još jedan od mnogih koraka koje Republika Srbija poduzima protiv naših građana, s ozbirom da uključivanje sudija i tužilaca iz nevećinske zajednice u Republici Kosovo ima veliku ulogu za život zajednica, u ostvarivanju njihovih prava i osiguranju ravnopravnog pristupa pravdi“.

„Istovremeno, današnji akt sprečavanja i ometanja kandidata za sudije i tužioce da dođu kod predsednika, još je jedan neuspeh i dokaz nesposobnosti EU kao posrednika u procesu sprovođenja Sporazuma o pravosuđu“, saopšteno je.

Dodaje se da će, bez obzira na ovaj neuspeh koji je orkestriran iz Srbije, Republika Kosovo nastaviti da funkcioniše na osnovu ustavnih principa sveukupnog uključivanja.

„Prema tome, pozivamo još jednom sve strane iz Sporazuma o pravosuđu da ispune svoje obaveze. Republika Kosovo je ispunila svoje u svakom aspektu“, navodi se u saopštenju.

Umesto sudija i tužioca, kod Tačija su danas došli predstavnici međunarodne zajednice - šefica Kancelarije EU na Kosovu, šefica EULEX-a, Američki ambasador, ambasador OEBS-a i drugi. Saopštenje predsedništva izdato je nakon tog sastanka.

Iz EU su u ponedeljak potvrdili za Radio Slobodna Evropa da je sve spremno da Sporazum o pravosuđu u utorak stupi na snagu, kao što su se predsednici Kosova i Srbije krajem avgusta 2017., dogovorili u Briselu.

U međuvremenu, srpske sudije i tužioci koji će biti integrisani i raditi u okviru kosovskog pravosudnog sistema čekali su izmene zakonodavstva u Srbiji, koje će rešiti njihov status pre integracije, odnosno omogućiti im redovno primanje penzija od Srbije za dosadašnji staž. To se, međutim, nije desilo.

XS
SM
MD
LG