Dostupni linkovi

Prvi septembar pod znakom pitanja


Usled pandemije korona virusa, u svim državama Zapadnog Balkana razmatraju se mere prevencije koje će biti obavezne tokom pohađanja nastave u predstojećoj novoj školskoj godini.
Usled pandemije korona virusa, u svim državama Zapadnog Balkana razmatraju se mere prevencije koje će biti obavezne tokom pohađanja nastave u predstojećoj novoj školskoj godini.

Nedelju dana uoči početka nove školske godine roditelji država Zapadnog Balkana rastrzani su između dve krajnosti – potrebe da sačuvaju zdravlje svoje dece i potrebe da se ona, koliko je moguće usled pandemije, vrate u normalan ritam obrazovanja.

Srbija, Kosovo i Bosna i Hercegovina (BiH) planiraju da školska godina počne na vreme – u septembru dok je Crna Gora odlučila da povratak đaka u školske klupe odloži za 1. oktobar.

Ono što je zajedničko državama u regionu je da sva resorna ministarstva pokušavaju da, bar delimično, vrate učenike u školu. Takođe svuda se razmatraju i mere prevencije koje će biti obavezne tokom pohađanja nastave. Države Zapadnog Balkana počele su tokom avgusta da razmatraju modele po kojima će se obavljati nastavni plan i program u izmenjenim okolnostima kao i alternativna rešenja u slučaju da broj obolelih počne da se uvećava.

Srbija: Kombinovan program – onlajn i časovi u školama

Ministarstvo prosvete Srbije, u saradnji sa Kriznim štabom za suzbijanje pandemije, izradilo je plan rada osnovnih i srednjih škola od 1. septembra koji će, u zavisnosti od epidemiološke situacije, biti sklon promenama. Prema trenutno utvrđenom programu, samo učenici nižih razreda osnovnih škola (od prvog do četvrtog) redovno će odlaziti u školu dok će stariji i srednjoškolci imati kombinovanu nastavu – onlajn (online) i časove u školama.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da njegovo ministarstvo svakodnevno prati epidemiološku situaciju i da će se organizacija rada u školama tome i prilagođavati. Tvrdi da je Srbija spremna za sve opcije uključujući i za eventualnu potrebu kompletnog rada na daljinu.

Od trenutka kada je 15. marta u Srbiji uvedeno vanredno stanje u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusom, đaci su nastavu pohađali isključivo od kuće. Na taj način su i završili školsku godinu u junu mesecu. Uoči nove školske godine, direktori škola, nastavnici, roditelji, ali i sami đaci govore o brojnim slabostima koje su se u radu tokom proleća pokazale u onlajn nastavi.

Više o novoj školskoj godini u Srbiji pročitajte u tekstu: Đaci u Srbiji od 1. Septembra: Komplikovano i neizvesno

BiH: Različiti planovi po entitetima i kantonima

Na području entiteta Federacija BiH, obrazovanje je na nivou 10 kantona. U školske klupe vraćaju se učenici u Kantonu Sarajevo, dok se u preostalih devet još uvek ne zna na koji način će se odvijati nastava. Jedan deo učenika ići će u škole, dok će drugi nastavu pratiti onlajn.

U kantonu Sarajevo, nastava u osnovnim i srednjim školama u prve dve nedelje biće prilagođena trenutnoj epidemiološkoj situaciji, poručio je ministar obrazovanja i nauke tog Kantona Anis Krivić. On je istakao da učenici sa hroničnim oboljenjima i učenici koji u svojim domaćinstvima imaju osobe iz rizičnih grupa, nisu obavezni da pohađaju redovnu nastavu u školi.

U Republici Srpskoj (RS), resorno ministarstvo pripremilo je plan nastave u skladu sa preporukama Štaba za vandredne situacije RS i Institutom za javno zdravstvo. Časovi u svim osnovnim i srednjim školama, prema najavama iz entitetskog Ministarstva prosvete i kulture, trajaće po posebnom programu od 20 do 30 minuta, sa smanjenim brojem đaka u učionicama i bez velikih odmora.

Za sve učenike koji imaju hronična oboljenja ili su na bolničkom lečenju, te koja iz bilo kojeg drugog razloga ne mogu da prisustvuju nastavi, biće organizovana onlajn nastava.

Kada je reč o merama bezbednosti, 19. avgusta počeo je proces dezinfekcije svih 670 školskih objekata u RS koji bi trebalo da se završiti do 1. septembra.

Više o ovoj temi pročitajte u tekstu: Kako će početi nova školska godina u BiH?

Programa većine država Zapadnog Balkana podrazumeva kombinovanu nastavu - u školi i na daljinu, odnosno putem TV programa i onlajn
Programa većine država Zapadnog Balkana podrazumeva kombinovanu nastavu - u školi i na daljinu, odnosno putem TV programa i onlajn

Kosovo: Početak školske godine kroz tri faze

Ministarstvo obrazovanja i nauke na Kosovu je u saradnji sa opštinama izradilo plan za početak nove školske godine 2020/21 a koji će se odvijati u tri faze usled pandemije korona virusa.

Zamenik ministra Džavit Redžaj (Xhavit Rexhaj) u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) objašnjava da bi prva faza trebalo da počne od 1. septembra, kada će se u školske klupe vratiti učenici nižih razreda, odnosno od predškolskog do trećeg, ali i oni koji treba da krenu u 6. i 10. razred.

Na Kosovu funkcioniše niže obrazovanje koje obuhvata predškolsko i učenike od prvog do šestog razreda, dok đaci od šestog do devetog pohađaju više osnovno obrazovanje. Srednje obrazovanje je od desetog do dvanaestog razreda.

“Druga faza koja će obuhvatiti četvrti i peti razred počinje 7. septembra, a u trećoj fazi od 10. septembra u školu se vraćaju učenici koji će pohađati kombinovanu nastavu, sedmi, osmi i deveti razred”, navodi Redžaj. On dodaje da kombinovana nastava predviđa da učenici pojedinih razreda naizmenično nastavu pohađaju u školi i od kuće.

Ovaj plan Ministarstva obrazovanja i nauke treba da usvoji Vlada Kosova sledeće nedelje.

Planirano je da od ponedeljka počne i snimanje nastavnih jedinica za onlajn nastavu koja će se odvijati putem javnog servisa Radio televizije Kosova, YouTube kanala i još jedne platforme.

Na Kosovu su sve obrazovne institucije zatvorene 12. marta nakon što je Vlada Kosova uvela rigorozne mere u cilju sprečavanja širenja korona virusa a potom je Ministarstvo za obrazovanje odlučilo da organizuje nastavu na daljinu.

O tome kako roditelji gledaju na plan Ministarstva obrazovanja i šta se još predviđa za novu školsku godinu na Kosovu u tekstu: Na Kosovu početak školske godine kroz tri faze.

Crna Gora: Kasniji start i zabrinutost roditelja

Početak školske godine u Crnoj Gori odložen je za 1. oktobar zbog procene zdravstvenih vlasti da regularan početak školske godine nosi rizik po zdravlje dece.

Odluka o odgađanju odnosi se na škole i vrtiće, a Institut za javno zdravlje i predstavnici sistema obrazovanja treba da definišu jasne preporuke na osnovu kojih će detaljno biti objašnjen način organizacije nastave u školama i boravka u vrtićima.

Direktorka nevladine organizacije Udruženje roditelji Kristina Mihailović za RSE navodi da su mišljenja roditelja po pitanju odlaganja početka školske godine podeljena, ali da većina negoduje. Ona kaže da između 30 i 40 odsto roditelja smatra da “nema potrebe decu slati u škole jer bi se time dodatno izložili zdravstvenim rizicima, kao i da je epidemiološka situacija takva da bi moglo da se i unutar same porodice zakomplikuje zdravlje svih članova.

TV nastava u Crnoj Gori: 'Uči doma'
TV nastava u Crnoj Gori: 'Uči doma'

S druge strane pojedini roditelji smatraju da su deca već puno izgubila i da je svako odlaganje problematično.

„Ne samo kada je u pitanju gradivo već generalno funkcionisanje poput socijalizacije, njihovih radnih navika, a naravno neizbežan je i akademski deo priče i njihovo znanje“, pojašnjava Kristina Mihailović.

Više o situaciji u Crnoj Gori na ovu temu u tekstu: U Crnoj Gori u škole od 1. oktobra

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG