Dostupni linkovi

Na Kosovu početak školske godine kroz tri faze


Učenici OŠ "Faik Konica" u Prištini 9. juna
Učenici OŠ "Faik Konica" u Prištini 9. juna

Ministarstvo obrazovanja i nauke na Kosovu je u saradnji sa opštinama izradilo plan za početak nove školske godine 2020/2021 koji će se odvijati u tri faze usled pandemije korona virusa.

Zamenik ministra Džavit Redžaj (Xhavit Rexhaj) u izjavi za Radio Slobodna Evropa objašnjava da bi prva faza trebalo da počne od 1. septembra, kada će se u školske klupe vratiti učenici nižih razreda, odnosno od predškolskog do trećeg, ali i oni koji trba da krenu u 6. i 10. razred.

Na Kosovu funkcioniše niže obrazovanje koje obuhvata predškolsko i učenike od prvog do šestog razreda, dok đaci od šestog do devetog razreda pohađaju više osnovno obrazovanje, a od desetog do dvanaestog je srednje obrazovanje.

“Druga faza počinje 7. septembra koja će obuhvatiti četvrti i peti razred, a u trećoj fazi od 10. septembra u školu se vraćaju učenici koji će pohađati kombinovanu nastavu, sedmi, osmi i deveti razred”, navodi Redžaj.

Kombinovana nastava

Redžaj dodaje da kombinovana nastava predviđa da učenici pojedinih razreda naizmenično nastavu pohađaju u školi i od kuće.

“Neki razredi će nastavu pohađati samo u školama a odrasla deca, na primer od 7. do 12. razreda, mogu da pohađaju kombinovanu nastavu, dva dana će biti u školi, tri dana će nastavu pratiti online”, navodi Redžaj.

Ovaj plan Ministarstva obrazovanja i nauke treba da usvoji Vlada Kosova sledeće nedelje.

Planirano je da od ponedeljka počne i snimanje nastavnih jedinica za online nastavu koja će se odvijati putem javnog servisa Radio televizije Kosova, YouTube kanala i još jedne platforme.

Fljutra Abdulahu-Pajaziti iz Prištine, čije ćerke bi od septembra trebale da krenu u prvi i treći razred, podržava plan resornog Ministarstva da se đaci vrate u školske klupe.

“Jedna moja ćerka kreće u prvi razred, treba da se upozna sa učiteljima, pravilima u školi i drugom decom”, ukazuje ona. Međutim, izražava dozu straha zbog činjenice da epidmija na Kosovu nije prošla, te smatra da nisu obezbeđeni adekvatni uslovi za odvijanje nastave u školama.

Pripreme u toku

“Problem oko virusa je izraženiji u Prištini gde je i broj učenika najveći, škole imaju veliki broj đaka dok školski objekti uopšte ne ispunjavaju uslove za izvođenje nastave u vreme pandemije. Ono u čemu mi možemo pomoći jeste da usmeravamo decu da se što više pridržavaju pravila i saveta koje dobijamo od strane struke, kako bi se izbeglo širenje virusa u školi”, kaže za RSE Abdulahu-Pajaziti.

Međutim, zamenik ministra Redžaj napominje da su u toku završne pripreme za početak nove školske godine, koje uključuju i dezinfekciju prostorija u obrazovnim institucijama.

Ministar za obrazovanje Ram Ljikaj (Ramë Likaj) je 21. avgusta na sednici Vlade Kosova zatražio dodatni budžet za pripreme uoči početka nove školske godine.

Premijer Kosova Avdulah ( Avdullah) Hoti je rekao da će Vlada pružiti podršku obrazovnim institucijama i kada je budžet u pitanju.

„U paketu za ekonomski oporavak izdvojili smo 10 miliona evra za obrazovanje, izdvojili smo još dodatnih 10 miliona evra za opštine i sektor obrazovanja. Opštine takođe imaju na raspolaganju dodatni iznos od 29 miliona evra, koji se može iskoristiti i u te svrhe, ako bude potrebno“, rekao je Hoti.

Na sastanku Vlade u petak, Ministarstvo obrazovanja i nauke je zatražilo angažovanje još 1.000 prosvetnih radnika, koji bi bili angažovani samo u vreme pandemije korona virusa. A u srpskim sredinama na Kosovu nastava funkcioniše po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije, međutim obrazovne institucije su u vreme pandemije korona virusa u obavezi da usklade svoj rad sa odlukama Vlade Kosova.

Na Kosovu su sve obrazovne institucije zatvorene 12. marta nakon što je Vlada Kosova uvela rigorozne mere u cilju sprečavanja širenja korona virusa a potom je Ministarstvo za obrazovanje odlučilo da organizuje nastavu na daljinu pa je na taj način završena školska 2019/2020. godina.

XS
SM
MD
LG