Dostupni linkovi

Da li su Grčka i Makedonija bliže dogovoru o imenu?


Analitičari ne očekuju veće turbulencije ukoliko eventualni dogovor bude dostojanstven
Analitičari ne očekuju veće turbulencije ukoliko eventualni dogovor bude dostojanstven

Makedonska javnost sa velikim interesovanjem očekuje samit Evropska unija - Zapadni Balkan" u Sofiji, ne toliko zbog teme i učesnika skupa, koliko zbog nezvaničnih najava da se može očekivati nešto konkretno vezano za spor oko imena Makedonije prilikom susreta premijera Makedonije i Grčke Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa.

Profesorka Ana Čupeska Staniškovska sa Pravnog fakulteta u Skoplju smatra da ukoliko takav dogovor dođe u parlament onda je moguće da će biti otpora, ali ne takvog koji bi ugrozio njegovo sprovođenje.

"Naročito ako se uzme u obzir da je i VMRO DPMNE izrazila diskretnu podršku i navela da je u interesu Makedonije da što pre bude rešen spor o imenu. Sa druge strane, Vlada je dala garancije da identitet neće biti ugrožen i da, ako se dođe do rešenja, ono neće biti nedostojanstveno", smatra profesorka.

Velika očekivanja: Aleksis Cipras i Zoran Zaev prilikom susreta u Davosu, januar 2018.
Velika očekivanja: Aleksis Cipras i Zoran Zaev prilikom susreta u Davosu, januar 2018.

U međuvremenu, zaoštrava se retorika opozicione VMRO DPMNE u odnosu na ovo pitanje. Najpre se lider partije Hristijan Mičkoski ranije nego što je planirano vratio sa službenog puta iz Italije da bi zatražio hitan susret lidera, tvrdeći da oni nemaju nikakvih informacija o pregovorima, te da Vlada reterira sa svojih pozicija.

Poslanik Vladimir Đorčev je vladine predstavnike koji vode pregovore sa Grčkom nazvao "neodgovornim trgovcima koji više nemaju crvenu liniju ni o čemu" i da "sve živo, sa svih strana".

I predsednik Makedonije Đorđe Ivanov tvrdi da nije informisan o ishodu poslednjeg susreta ministara spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikole Dimitrova i Nikosa Kodzijasa, sa medijatorom u sporu Metjuom Nimicem. On traži da mu se pismeno dostave izveštaji sa susreta i drugi nacrt dokumenta.

Ako se pogledaju kritike VMRO DPMNE i predsednika Ivanova, može se zaključiti da one nisu u smeru traganja za rešenjem, već su samo usmerene na to kako ih Vlada ne informiše o razvoju događaja, kaže politički analitičar Vladimir Božinovski. Da li će eventualno dogovoreno rešenje biti široko podržano u Makedoniji zavisiće od toga kakvo će biti, dodaje Božinovski, koji isto tako kritikuje Vladu da je zatvorena. A o tome šta se može očekivati u Atini, ističe:

"Ciprasa mogu podržati druge snage levog centra koje su van Vlade, ali su u grčkom parlamentu i tako može doći do većine. Čini mi se da se u Grčkoj mnogo umesnije ponašaju sa ovim procesom u vezi širenja informacija, pa smo mi prepušteni vestima koje dolaze iz grčkih medija."

Grčki list Avgi, blizak vladajućoj SIRIZI, piše da je Atina dobila preporuke iz Brisela da skupi više od proste većine od 151 poslanika koji bi dali zeleno svetlo eventualnom rešenju. Ako dogovor dobije podršku 180 poslanika, osigurala bi se njegova trajnost i stabilnost, sa dobrom perspektivom i u slučaju promene vlasti, piše Avgi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG