Dostupni linkovi

Han: Moguće je da Makedonija i Grčka u bliskoj budućnosti reše spor


Johanes Han i Zoran Zaev u Skoplju 18. aprila 2018.

Komesar EU za proširenje Johanes Han ocenio je u sredu u Skoplju da je moguće da Makedonija i Grčka u bliskoj budućnosti pronađu rešenje spora oko imena.

"Obe strane su posvećene ovom procesu i to na najvišem nivou, i potrebno je da postignu dogovor koji će služiti interesima i jedne i druge države", rekao je Han na konferenciji za medije pošto je makedoskom premijeru Zoranu Zaevu predao izveštaj Evropske komisije o napretku Makedonije.

Evropski komesar je tako odgovorio na pitanje da li postoji "plan B" za makedonske eurointegracije ako se ne postigne rešenje dvoipodecenijskog spora oko imena Makedonije.

Han je rekao da je uveren da je moguće da se postigne rešenje, ne samo zato što su pregovori počeli i što su u toku, već zato što su dobrosusedski odnosi jako važni za region i EU.

Prema rečima Hana, iz pregovaračkog procesa treba da proistekne kompromis za koji, kako je rekao, svaka strana treba da da nešto da bi se postigao konačni cilj i zaključio fer dogovor.

Dvoipodecenijski spor Atine s Makedonijom oko imena koje nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije. Grčka smatra da ustavno ime implicira teritorijalne pretenzije severnog suseda.

XS
SM
MD
LG