Dostupni linkovi

Zaev za RSE: Ubeđen sam u rešenje spora sa Grčkom


Zoran Zaev
Zoran Zaev

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je i dalje ubeđen da se sa Grčkom može naći rešenje za spor o zvaničnom imenu Makedonije. Zaev je međutim za Radio Slobodna Evropa (RSE) ukazao da bi bilo kakve ustavne promene u tom smislu mogle biti donete nakon sprovedenog referenduma.

Zaev za RSE: Za ustavne promene potreban referendum
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Makedonski premijer je rekao da bi takav referendum mogao biti održan istovremeno sa izjašnjavanjem građana o tome žele li da budu deo Evropske unije – što je potez koji, kako je precizirao, Zaev podržava.

Grčka, kao članica Evropske unije (EU), godinama blokira nastojanja Makedonije da se priključi tom bloku – tvrdeći da ime implicira nekakav vid prohteva ili zahteva prema istoimenoj grčkoj provinciji.

Deluje da dve države nikada nisu bile bliže sporazumu – imajući u vodu navodna rešenja koja makedonska strana razmatra poput “Gornja”, “Severna” ili pak “Vardarska” kako bi udovoljila grčkim zahtevima.

Grčka inisistira da se, osim u međunarodnim okvirima, promena sprovede i unutrašnjim poslovima – što bi najverovatnije značilo izmene Ustava – najvišeg pravnog akta jedne države.

Zaev je potvrdio da Grčka traži promenu makedonskog Ustava u kontekstu promene imena.

"Najverovatnije će konačna odluka o promeni imena biti direktno povezana sa stavom građana Makedonije i njenih građana o prepuštanju dela suvereniteta Evropskoj uniji, odnosno o članstvu u tom bloku. A to je nešto što mi svi želimo”, rekao je Zaev za RSE.

Čija je Makedonija?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:25 0:00

Makedonski premijer je dodao da je sa grčkim premijerom Aleksiom Ciprasom, šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimitrovim i grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Kotziasom moguće postići dogovor.

“Institucije i građani dve države će o tome imati konačnu reč, oni će doneti krajnju odluku”, zaključio je Zaev.

XS
SM
MD
LG