Dostupni linkovi

Zaev: Napredak u pregovorima sa Grčkom


Zoran Zaev
Zoran Zaev

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da je u pregovorima sa Grčkom postignut napredak u nejvećem delu pitanja u sporu oko imena Makedonije i da ostaje dogovor oko imena za međunarodnu upotrebu, prenosi Beta.

"Tačno je da je veći deo stvari rešen i to mi daje pravo da verujem da postoji iskorak, ali i to što je rešeno može da se smatra dogovorenim samo ako postoji konačan dogovor", rekao je on na brifingu sa novinarima.

Dve strane su, prema rečima Zaeva, blizu rešenja, koje bi trebalo da bude potvrđeno i u delu makedonskog indentiteta, nacionalnosti (državljanstva) i jezika.

"Mislim da smo pred rešenjem i za ova pitanja", rekao je Zaev i dodao da su druga sporna pitanja dvoipodecenijskog spora generalno apsolivirana.

Prema njegvovim rečma, rešenje za državljanstvo će biti u saglasnosti sa novim imenom Makedonije za međunarodnu upotrebu.

Kod opsega upotrebe i grčkog "erga omnes" da složeno ime bude za opštu upotrebu, Zaev je istakao da Makedonija ostaje pri stavu da složeno ime treba da bude samo za međunarodnu upotrebu, bez promene Ustava, zato što unutrašnja upotreba nikako ne utiče na Grčku.

U vezi sa grčkim primedbama za iredentizam, on je rekao da misli da treba da se nađe formulacija da Makedonija nema teritorijalnih pretenzija i da nema nameru da povredi granicu niti da se meša u nasleđe Grčke, a da se istovremeno ni Grci neće mešati u nasleđe Makedonaca.

Zaev je ponovio da će nakon rešenja spora sa imenom biti održan referendum o tom pitanju, odmah ili pred sam ulazak Makedonije u NATO i EU.

XS
SM
MD
LG