Dostupni linkovi

Ministar ne voli LGBT slikovnice


Parade ponosa se u Srbiji još uvek održavaju pod velikom policijskom zaštitom
Parade ponosa se u Srbiji još uvek održavaju pod velikom policijskom zaštitom

Dečja slikovnica sa LGBT tematikom, nakon Hrvatske, uzburkala je duhove i u Srbiji. Dok se u Beogradu o tom pitanju izjašnjavaju najviši zvaničnici, izdavač iz Zagreba najavljuje da knjiga uskoro stiže i u srpskom prevodu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić osudila je poruku ministra Nenada Popovića koju je objavio u vezi sa slikovnicom o istopolnim zajednicama.

“Ta izjava u potpunosti nije u duhu tolerancije koji ova vlada pokušava da promoviše. Ministra Popovića javno moram da podsetim da je uvredio deo građana Srbije za koje radi i koji plaćaju sve nas”, navela je Brnabić.

Nevladina organizacija Gej lezbejski info centar (GLIC) saopštila je da je poverenici Srbije za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković podnela pritužbu protiv Nenada Popovića, ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, zbog objave na jednoj društvenoj mreži u kojoj, kako navodi GLIC, preti i diskriminiše LGBT populaciju.

Predrag Azdejković, iz GLIC-a, kaže da traži i javno izvinjenje ministra Popovića.

„Trebalo bi i da se sastane sa LGBT organizacijama gde bi čuo sa kakvim problemom se suočavamo i kakvu bol nam je naneo svojom izjavom. Da se ne lažemo, njegova poruka je poziv na nasilje. Imamo istopolne porodice i u Srbiji i ministar takvim izjavama uopšte ne doprinosi njihovoj bezbednosti“, smatra Azdejković.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da je stigla pritužba GLIC-a, ali da se u ovom, kao ni u jednom ranijem slučaju kada je postupak u toku, neće oglašavati i komentarisati tok postupka.

Kako je objavila beogradska štampa, ministar Nenad Popović na svom nalogu na jednoj društvenoj mreži napisao je: “U trenutku kada se kao država borimo na sve načine da podržimo rađanje, iz Hrvatske nam uvoze gej slikovnice! To pod hitno treba zaustaviti! Moramo da stanemo na put onima koji žele da nas ubede da je u redu da 'ROKO IMA DVE MAME, A ANA DVOJICU TATA”.

Ministar Nenad Popović izjavio je da je to napisao kao roditelj i građanin Srbije kom su na prvom mestu tradicionalne vrednosti i ustvrdio da njegov tekst nije poziv na nasilje.

"Izneo sam legitiman stav, a sa druge strane umesto bilo kakvih argumenata dobio sam najdirektnije pretnje i vređanje mene i moje majke. I to od onih koji se navodno najviše zalažu za slobodu mišljenja i široku toleranciju u društvu", naveo je Popović u saopštenju za medije.

Sporni Popovićev komentar, kako su javili mediji, odnosi se na slikovnicu udruženja “Dugine obitelji” iz Hrvatske, koje za cilj ima jačanje društvene integracije dece koja žive u istopolnim zajednicama. Ta knjiga, namenjena deci predškolskog uzrasta, besplatno se distribuira preko interneta, a pre desetak dana predstavljena je u Beogradu.

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će sa ministrom Nenadom Popovićem porazgovarati “u četiri oka”.

“Jako bih volela, i to ću mu reći, da se moji ministri malo više bave svojim poslom. A ne da u javnosti iznose lične stavove o raznoraznim temama za koje ih niko nije pitao”, naglasila je Brnabić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić na Paradi ponosa u Beogradu 2016. godine
Premijerka Srbije Ana Brnabić na Paradi ponosa u Beogradu 2016. godine

Predrag Azdejković kaže da je dobro što se oglasila premijerka Ana Brnabić koja se, kako naglašava, javno deklarisala kao gej osoba.

“Mi ne tražimo kule i gradove, ali evo sada primera gde premijerka treba da kaže – Ministre, sram te bilo!”

Organizacija Da Se Zna takođe je kritikovala Nenada Popovića, podsetila da je u Srbiji na snazi Zakon o zabrani diskriminacije, i navela da natalitet kao takav ne može biti ugrožen unapređenjem LGBT prava.

Dugine obitelji: Iza napada stoje mržnja i nerazumijevanje

Do leta će na web stranicama nevladinog udruženja “Dugine obitelji” biti dostupna srpska verzija slikovnice o istospolnim obiteljima „Moja dugina obitelj“, izjavio je za RSE koordinator udruženja i izdavač slikovnice Danijel Martinović.

“Stavićemo naše ilustracije sa srpskim prijevodom. Ideja nam je da imamo i druge prijevode on-line, kako bi ih ljudi mogli koristiti. Ta slikovnica bila je predmet napada konzervativaca u Hrvatskoj, a upravo je to i u Srbiji. Iza takvih napada stoje samo mržnja i nerazumijevanje”, kaže Martinović.

Povodom izjave ministra Popovića Martinović je rekao kako se previše ne zamaraju time, jer su slikovnicu radili za druge istospolne, odnosno „dugine“ obitelji, i da im je drago da i drugi roditelji žele da koriste te slikovnice kako bi sa svojom decom razgovarali o LGBT temama.

Žalosno je što se religija i tradicionalne vrijednosti koriste kako bi se opravdalo nešto što je na kraju krajeva mržnja i nerazumijevanje
Danijel Martinović

„Vidimo po cijeloj Europi da su ljudima religija ili tradicionalne vrijednosti samo isprika da bi opravdali svoju homofobiju, mržnju, netoleranciju i slično. Među nama također ima vjernika raznih vjeroispovijesti i definitivno homofobija nije religijska ili moralna vrijednost. Zapravo je žalosno što se te stvari koriste kako bi se opravdalo nešto što je na kraju krajeva mržnja i nerazumijevanje.“

Objavljivanje slikovnice „Moja dugina obitelj“ početkom ove godine u Hvatskoj nije prošlo bez negativnih reakcija. Nakon što ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak nije reagovala na traženje klerikalno-fundamentalističke udruge Vigilare da se zabrani korištenje te slikovnice u hrvatskim vrtićima i školama, vigilanti su od premijera Andreja Plenkovića zatražili njenu smenu jer je, kako su ustvrdili, svojim nečinjenjem praktično podržala ulazak kontroverzne slikovnice u hrvatske vrtiće i škole, čime je pokazala „nevoljkost ili nekompetentnost da se ozbiljno pozabavi promoviranjem pedofilije, homoseksualnosti i rodne ideologije u hrvatskim školama“. Ministarka je odgovorila da ih treba biti sram, jer su posegli za etiketiranjem pre nego što su proverili činjenice.

Premijer Hrvatske na zahtev klerikalnih fundamentalista nije čak ni reagovao. Također, klerikalni portali objavili su niz napada na slikovnicu, a u februaru na dečjem karnevalu u jednom dalmatinskom mestu, umesto uobičajenog paljenja lutke premijera - ove godine je zapaljena naslovna stranica ove slikovnice.

Prvo štampano hrvatsko izdanje slikovnice odmah je razgrabljeno, pa je izdavač pokrenuo crowdfounding kampanju za novi tiraž. Umesto traženih 3.000 dolara prikupljeno je više od 10.000, od toga preko dve trećine tog iznosa iz Hrvatske. Slikovnica „Moja dugina obitelj“, autorki Ive Šegote i Maje Škvorc i ilustratora Borne Nikole Žeželja, prva je slikovnica o deci s istopolnim roditeljima u Hrvatskoj i na jugoistoku Evrope.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG