Dostupni linkovi

Održana Parada ponosa u Beogradu


Šetnja Parade ponosa u Beogradu
Šetnja Parade ponosa u Beogradu

Učesnici Parade ponosa Srbija 2018 prošetali su danas od Pionirskog do Studentskog parka u Beogradu i zatražili donošenje zakona o istopolnim partnertstvima, veću vidljivost transrodnih osoba i bolju prevenciju i lečenje od virusa HIV.

Predstavnik Gej lezbejskog infocentra Predrag Azdejković rekao je da ovaj paradu smatra protestom a ne uličnom žurkom jer nema previše stvari za proslavljanje. "Od 2010 nemamo ni jedan zakon o LGBT populaciji a izmene zakona o matičnim knjigama transrodnim osoba donele su ono što su one već imale", rekao je Azdejković i dodao da su transrodne osobe i dalje pravno nevidljive.

Prajd u Beogradu: Moja sloboda je tvoja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Jedna od organizatora parade Helena Vuković rekla je da je ovogodišnji slogan "Matičarka, normalno" izabran zbog toga što čovek posla sa matičnim službama ima ceo život, od rođenja, preko venčanja i promene pola do smrti.

U Studentskom parku došlo je do manjeg incidenta kada je jedna žena prišla okupljenima i počela da ih vređa. Posle kraće "rasprave" žena je napustila park.

Policijske snage obezbeđuju kolonu
Policijske snage obezbeđuju kolonu

Slogan parade izabran je kako bi se skrenula pažnja na "pravnu nevidljivost" seksualnih manjina i "jer je država dužna da prizna te zajednice".

"Više od 20.000 trans(rodnih) osoba u Srbiji još ne dobija mogućnost da stekne pravni status, a samim time ni da ostvaruje ustavom garantovana prava. Takodje, država ne daje mogućnost da istopolne veze budu priznate pred zakonom, oduzimajući mogućnost za ostvarenje mnogih prava", navodi se u saopštenju.

Parada ponosa predstavlja centralni skup u Mesecu ponosa, koji se obeležava tokom jula širom sveta u znak sećanja na Stounvolske nemire, prve demonstracije pripadnika LGBTQ+ populacije protiv progona seksualnih manjina u SAD.

XS
SM
MD
LG