Dostupni linkovi

Vučić Šmitu preneo neslaganje zbog primene bonskih ovlašćenja u BiH


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijan Šmit, Beograd, 14. april, 2022.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijan Šmit, Beograd, 14. april, 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je 14. aprila u Beogradu, nakon sastanka sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt), da se ne slaže sa odlukom Šmita da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske (RS).

Šmit i Vučić saglasili su se da je očuvanje mira u Bosni i Hercegovini (BiH) i celom regionu od presudnog je značaja za ekonomski napredak Zapadnog Balkana.

Razgovarali su o situaciji u regionu, posebno u BiH, gde je Šmit 12. aprila po prvi put upotrebio Bonska ovlašćenja, koja predviđaju da Ured visokog predstavnika (OHR) može nametati ili menjati zakone, smenjivati izabrane i imenovane političke i druge zvaničnike.

Kako kratko piše na sajtu Predsednika Srbije, " Šmit je izneo svoje viđenje razloga za upotrebu Bonskih ovlašćenja, dok je Vučić izrazio jasno neslaganje sa poslednjim odlukama i primenom Bonskih ovlašćenja, za koje smatra da ne doprinose stabilnosti".

Naime, Šmit je 12. aprila suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske (RS) i time poništio pokušaj vlasti tog bh. entiteta da državnu imovinu prebace na RS. On je stavio van snage Ukaz predsednice RS Željke Cvijanović o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, do odluke Ustavnog suda BiH.

Članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku poručio je tada da "razmisli o posledicama svoje politike".

"Odluka o kompletnom vlasništvu (nad imovinom) je na BIH dok se ne donese zakon na parlamentarnoj skupštini u kojoj učestvuju entiteti. Zemljište pripada državi, ali država time ne može da raspolaže dok se ne donese odgovarajući zakon", obrazložio je Šmit svoju odluku.

Šmit je rekao da je zakon suspendovao jer je u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom kojim je okončan rat u BiH 1995.

Milorad Dodik je nakon sastanka Vučića i Šmita rekao da "razume poziciju Srbije", ali da je Šmitova poseta Beogradu "pokušaj vlastite legitimacije kao visokog predstavnika".

"Njegova turistička putovanja neće ga legitimisati kao visokog predstavnika. To nije pitanje gde je on bio, sa kim se sastao ili gde je govorio. To je pitanje koje se rešava procedurama po kojima su svi visoki predstavnici u BiH dolazili. Savet bezbednosti UN nije potvrdio njegovo imenovanje, što ga čini jedinom osobom koja tvrdi da je visoki predstavnik a da se nije našao ni u jednoj rezoluciji Saveta bezbednosti", rekao je Dodik 14. aprila agenciji Srna.

Zakon o nepokretnoj imovini je 5. aprila objavljen u Službenom glasniku RS, a usvojen je na sednici Narodne skupštine RS 10. februara. Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik je izjavio 13. aprila da neće poštovati Šmitovu odluku da se poništi Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Dodik: Imovina RS je imovina RS

Imovina Republike Srpske je imovina Republike Srpske i tu ne pomažu ni bonska, niti bilo kakva ovlaštenja, poručio je 1. aprila Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz ovog bh. entiteta, povodom odluke visokog predstavnika.

"Najbolji sinovi Republike Srpske nisu izginuli da bi neizabrani Nemac Kristijan Šmit krčmio ono za šta su dali najvrednije", rekao je Dodik za agenciju Srna.

On je pozvao "partnere u Federaciji BiH da poštuju Ustav BiH i Dejtonski sporazum".

Reagovala je američka ambasada u BiH odakle su ocenili kako odbijanje čelnika bh. entiteta Republika Srpska da sudeluju "u dobroj veri" u institucijama na državnoj razini i u pregovorima o državnoj imovini nije ostavilo međunarodnoj zajednici drugog izbora nego da deluje.

"Žalosno je što su čelnici entiteta Republika Srpska odbili konstruktivno se angažirati po pitanju državne imovine i umjesto toga su odlučili poduzeti antidejtonsku, neustavnu, jednostranu akciju", napisali su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država na Twitteru.

XS
SM
MD
LG