Dostupni linkovi

Republika Srpska proglašava sporni Zakon uprkos Schmidtovom nalogu


Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, Banja Luka, 10. decembar 2021.
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, Banja Luka, 10. decembar 2021.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić (Savez nezavisnih socijaldemokrata) potvrdio je u srijedu, 13. aprila za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske (RS) stupa na snagu bez obzira na odluku visokog predstavnika koji ga je dan ranije stavio van snage.

“Naravno da stupa na snagu. Vidjeli ste izjave relevantnih političkih predstavnika i mene. Za nas sve odluke gospodina Schmidta su nelegitimne. On nije izabran na legalan način u Savjetu bezbjednosti. Sve dok se ne desi njegov izbor u Savjetu bezbjednosti (Ujedinjenih nacija), on za nas neće biti visoki predstavnik”, kazao je Šulić.

U Službenom glasniku Republike Srpske 5. aprila objavljen je Ukaz predsjednice RS Željke Cvijanović o proglašenju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Prema tekstu Zakona, predviđeno je njegovo stupanje na snagu osam dana nakon objave u Službenom glasniku RS.

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, je 12. aprila stavio van snage Ukaz predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, do odluke Ustavnog suda BiH.

Time je prvi put upotrijebio Bonske ovlasti, koje predviđaju da Ured visokog predstavnika (OHR) može nametati ili mijenjati zakone, smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

Odluka o obustavi Zakona RS-a je objavljena na web-stranici OHR-a, čime je stupila na snagu.

"Obustavio sam primjenu zakona do ocjene Ustavnog suda BiH. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bih je uskladio s tumačenjem Ustavnog suda BiH. Samo država BiH može raspolagati državnom imovinom", rekao je Christian Schmidt na konferenciji za medije u Sarajevu.

Druga odluka o kojoj govori visoki predstavnik odnosi se na Izmjene i dopune Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine.

Izmijenjena su tri člana Zakona čime je Schmidt spriječio entitete ili bilo koji drugi organ da raspolaže državnom imovinom do "stupanja na snagu zakona na državnoj razini kojim se uređuju prava vlasništva i upravljanja državnom imovinom, a koji bi usvojila Parlamentarna skupština BiH, odnosno sve dok visoki predstavnik ne odluči drukčije".

On je poručio da odluke koje je donio ni na koji način ne umanjuju status entiteta Republika Srpska.

Kako je rekao, svi koji ne budu poštovali njegove odluke će snositi pravne posljedice

"I kada je riječ o ličnoj odgovornosti i kad je riječ o transakcijama. Svoje izvršne ovlasti sam iskoristio da povedem zemlju naprijed, a neke ljude dovedem razumu", poručio je Schmidt.

Zakon o nepokretnoj imovini je 5. aprila objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske, a usvojen je na sjednici Skupštine Republike Srpske 10. februara 2022.

Raspolaganje državnom imovinom BiH je zabranjeno zakonom koji je 2005. nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH kao državna je definisana nepokretna imovina koja je pripala BiH na osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije republika bivše socijalističke Jugoslavije iz 2001. godine.

Državnom je definisana i ona imovina kojom je BiH upravljala kao nekadašnja republika u sastavu SFRJ do 31. decembra 1991. godine, u vrijeme izbijanja ratnih sukoba na prostoru bivše SFRJ.

Zakon je na snazi, sve dok ne bude usvojen novi, "kojim se uređuje provođenje kriterija koji će se primjenjivati za utvrđivanje imovine koja je u vlasništvu BiH, Federacije BiH, RS i Brčko Distrikta ".

Takav zakon do danas nije usvojen.

BiH duže od 15 godina ne može riješiti pitanje državne imovine
BiH duže od 15 godina ne može riješiti pitanje državne imovine

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2012. godine stavio van snage zakon koji se bavio pitanjem državne imovine u Republici Srpskoj. Tim zakonom je bilo predviđeno da nepokretna imovina, kojom je zabranjeno raspolaganje, bude upisana kao vlasništvo RS.

Ustavni sud BiH je, u skladu sa ovom odlukom, kasnije osporavao i druge zakone koji državnu imovinu prepisuju na entitet.

U septembru 2021. neustavnim je proglašen entitetski Zakon o šumama, a godinu i po ranije, u februaru 2020. Zakon o poljoprivrednom zemljištu RS-a.

Ova pravosudna institucija je, također, u februaru 2020. godine ocijenila neustavnim i više članova Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS.

U svim odlukama, navedeno je da se radi o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

XS
SM
MD
LG