Dostupni linkovi

Američka ambasada u BiH: Visoki predstavnik je morao reagirati


Michael Murphy, američki ambasador u BiH, (fotografija nastala 30. marta 2022.)
Michael Murphy, američki ambasador u BiH, (fotografija nastala 30. marta 2022.)

Odbijanje čelnika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da sudjeluju "u dobroj vjeri" u institucijama na državnoj razini i u pregovorima o državnoj imovini nije ostavilo međunarodnoj zajednici drugog izbora nego da djeluje, poručili su iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt obustavio entitetski zakon o nepokretnoj imovini.

"Žalosno je što su čelnici entiteta Republika Srpska odbili konstruktivno se angažirati po pitanju državne imovine i umjesto toga su odlučili poduzeti antidejtonsku, neustavnu, jednostranu akciju", napisali su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država na Twitteru.

Schmidt je u utorak, 12. aprila, obustavio Ukaz predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, do odluke Ustavnog suda BiH.

Time je stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj, čime je prvi put upotrijebio Bonske ovlasti. One predviđaju da Ured visokog predstavnika (OHR) može nametati ili mijenjati zakone, smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

"Danas sam kao visoki predstavnik donio nalog o obustavi primjene zakona o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a. Obustavio sam primjenu zakona do ocjene Ustavnog suda. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bih je uskladio s tumačenjem Ustavnog suda BiH. Samo država BiH može raspolagati državnom imovinom", rekao je Christian Schmidt na pres-konferenciji.

Schmidt je poručio da odluke koje je donio ni na koji način ne umanjuju status entiteta Republika Srpska.

Onaj ko ne bude poštovao odluku visokog predstavnika učiniće krivično djelo i zbog toga može biti kažnjen, poručio je Schmidt.

"Svi koji ne budu poštovali ove moje odluke, moraju snositi pravne posljedice. I kada je riječ o ličnoj odgovornosti i kad je riječ o transkacijama. Optimističan sam sad i spreman da dođemo do dobrih odluka", poručio je Schmidt.

Zakon o nepokretnoj imovini je 5. aprila objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske, a usvojen je na sjednici Skupštine Republike Srpske 10. februara.

Zakonom o nepokretnoj imovini je predviđeno da se nekretnine u vlasništvu države Bosne i Hercegovine (BiH), pretvaraju u imovinu Republike Srpske.

Prema ovom zakonu, na RS bi trebalo da bude upisana nepokretna imovina koju koriste entitetske institucije, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge javne službe čiji su osnivači RS, odnosno jedinice lokalne samouprave.

Schmidt je i ranije 7. aprila pozvao vlasti RS da preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi se usvojeni zakon u RS stavio van snage.

XS
SM
MD
LG