Dostupni linkovi

Srbi ne odustaju od lokalnih izbora na severu


Ilustracija
Ilustracija
U dve srpske opštine na severu Kosova - Zvečanu i Zubinom Potoku - 6. maja će ipak, uprkos protivljenju međunarodne zajednice ali i Prištine i Beograda, biti održani srpski lokalni izbori. Istovremeno, iz Beograda poručuju da, ukoliko budu održani lokalni izbori, rezultate tih izbora neće priznati.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova (SNV ) Milan Ivanović u izjavi za RSE kaže da bi neodržavanje lokalnih izbora značilo gašenje srpskih institucija na severu Kosova.

Ako Beograd kaže "ne" izborima, a oni i dalje insistiraju na tome, valjda je jasno da Beograd neće priznati te rezultate, kaže ministar Oliver Ivanović.

“Niko se ne može postavljati iznad građana i time im ukidati pravo na slobodno izjašnjavanje, pravo na mišljenje, pravo da izaberu i da glasaju po svojoj volji. Tako da najave nepriznavanja i ukidanja izbora koji su održani na takav način zaista spada u sferu urušavanja i rušenja svih demokratskih principa. Mi ćemo ovim izborima dobiti legitimne i jače institucije. Onda ćemo, nadam se, sa našom državom, novoizabranim predsednikom, vlastima i međunarodnom zajednicom uspostaviti dijalog, gde će legitimni predstavnici Srba razgovarati o svim najvažnijim pitanjima", kaže on.

Državni sekretar u srpskom Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je da bi održavanje lokalnih izbora u Zvečanu i Zubinom Potoku moglo da nanese štetu Beogradu, koji njihove rezultate, ukoliko budu održani, kako tvrdi Ivanović, neće priznati.

"Rekao bih da su ti razlozi pre svega privatni ili partijski. Time zapravo proizvode samo štetu Beogradu, kome se urušava ugled pred međunarodnom zajednicom, pa ako hoćete i pred kosovskim Albancima, u smislu da ne može da kontroliše deo teritorije i ljude koji tvrde da im je Srbija jedina država i da im je Vlada Srbije jedina vlada koju priznaju. Ako Beograd kaže "ne" izborima, a oni i dalje insistiraju na tome, valjda je jasno da Beograd neće priznati te rezultate. Ako ih ne prizna, znači da će se Beograd opredeliti za neko od zakonskih rešenja koja predviđaju ovakve sitaucije, a to je formiranje privremenih veća ili nešto slično", rekao je Ivanović.

"Loše živimo"

U razgovoru za RSE većina građana srpske nacionalnosti kaže da će izaći na predstojeće srpske lokalne izbore na severu Kosova.

Nikola Simić smatra da su lokalni izbori od ‘presudnog’ značaja za opstanak srpske zajednice na severu.
Zastava Srbije u severnom delu Kosova - ilustracija
Zastava Srbije u severnom delu Kosova - ilustracija

“Izlazim sigurno, nezavisno od toga koju ću političku opciju da podržim, jer ovo su jedini izbori koji su za mene legitimni na Kosovu. Mislim da će velika većina mojih sugrađana takođe glasati i birati svoje predstavnike, jer su čini mi se upravo ovi izbori presudni za nas. Dakle dileme nema, narod će izaći i iz straha, da bi zaštitio sebe i svoju porodicu. Mislim da neko mora da nas predstavlja, a da taj neko mora da bude odavde. Ovaj narod misli da ga je Borko Stefanović loše predstavljao. Očekujem da će međunarodna zajednica imati više sluha za predstavnike mog naroda na severu Kosova”, smatra on.

Dragan Jovanović kaže da će izaći na predstojeće srpske loklane izbore ali ipak ističe da za sada još uvek ne zna za koga bi glasao.

“Jako loše živimo, svakim danom nam je sve gore i gore u svakom smislu. Nemam posao, nemam stan, nemam redovna primanja, taksiram danonoćno kako bih imao za najosnovnije - da platim stan i da se prehranim. Nadam se, tešim se da će biti bolje, najpre uz božiju pomoć a onda i uz dobre ljude, ako ih ima”, istakao je Jovanović.

I sugrađanka Jelena Spasić kaže da još uvek nije potpuno sigurna kojoj političkoj opciji će dati svoj glas i poverenje.

“Da vam kažem iskreno, nije nam svejedno. Komentarišem trenutnu situaciju u razgovoru sa koleginicama, prijateljima i porodicom i zaista ne znamo za koga da glasamo, nismo bas sigurni. Ja ću svakako glasati, ali sam još uvek u dilemi kome da poverim svoj glas”, kaže ona.

Podsetimo, u ostale dve opštine na severu - Leposaviću i severnoj Mitrovici - izbori nisu raspisani jer tamo još traje mandat lokalnih samouprava, izabranih na ponovljenim srpskim lokalnim izborima pretprošle godine.

Priština se prethodno rezolucijom u Skupštini izjasnila da neće dopustiti održavanje lokalnih srpskih izbora na Kosovu, te je zatražila od Vlade da poduzme sve mere da ne dopusti njihovo održavanje.

Što se parlamentarnih izbora tiče, ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi je kazao da će Srbi na Kosovu moći da glasaju poštom ili preko međunarodne zajednice.
XS
SM
MD
LG