Dostupni linkovi

Lokalni izbori na Kosovu protiv interesa Srbije


Most koji deli Mitrovicu na većinski srpski i većinski albanski deo, foto iz arhive
Most koji deli Mitrovicu na većinski srpski i većinski albanski deo, foto iz arhive
Srbi sa severa Kosova ne odustaju od toga da organizuju lokalne izbore koje je Beograd prvobitno raspisao za Kosovo, uprkos odustajanju Srbije I protivljenju međunarodne zajednice I Prištine. Beograd, međutim, poručuje da, ukoliko budu održani, rezultate tih izbora neće priznati.

Resorni ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović rekao je da Beograd neće organizovati lokalne izbore na Kosovu jer se sa time nije složio UNMIK. Naglasio je da bi održavanje opštinskih izbora od strane lokalne samouprave, bilo suprotno interesima države.

Uprkos tome, Dobrosav Dobrić, predsednik skupštine opštine Zvečan, čijim odbornicima ističe mandat, saopštio je da su u toj opštini počele izborne radnje, a Bogdanovićevu izjavu okarakterisao kao lični, a ne stav države.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović takodje je izjavio da je upravo formirana opštinska izborna komisija, da su u toku su pripremne radnje I da će 6.maja u toj opštini biti organizovani izbori na svim nivoima:

“Ono u šta sam siguran je da su naši građani svesni situacije u kojoj se nalazimo, ali jedno od njihovih osnovnih demokratskih i ljudskih prava jeste da biraju i budu birani. Dakle, očekujem da se, kad je u pitanju opština Zvečan, izbori 6. maja održe u najboljem redu i bez ikakvih problema”, poručio je Milović.

I zamenik predsednika opštine Zubin Potok Srđan Đurović navodi da će izbori na svim nivoima, pa I lokalni, u toj opštini biti održani:

“Izbore za lokalni parlament, za parlament Srbije i predsedničke izbore raspisali su organi Republike Srbije. Iz tog razloga naša lokalna administracija dužna je da sprovede sve izbore koji su raspisani od strane države i, ukoliko to ne odradi, snosiće konsekvence. Većinski stav političkih partija u Zubinom potoku je da učestvuju na svim izborima. Pripremne radnje su u toku i za sad ne vidimo da postoje neki ozbiljni problemi”, decidiran je Đurović.

U ostale dve opštine na severu - Leposaviću i severnoj Mitrovici - izbori nisu raspisani jer tamo još traje mandat lokalnih samouprava, izabranih na ponovljenim srpskim lokalnim izborima pretprošle godine.

Politička besmislica

Reagujući na izjavu Dobrosava Dobrića, čelnika Skupštine opštine Zvečan, da stav ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića o neraspisivanju opštinskih izbora na Kosovu nije i stav države, državni sekretar u ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović za naš program kaže:

„A ko izražava stav države, on valjda? Smatram običnom političkom besmislicom da neko tako nešto kaže. Iako uvažavam želju ljudi u Zvečanu, Zubinom potoku i drugim mestima da imaju izabrane umesto imenovanih predstavnika, objektivno – opštine o tome ne odlučuju. Prema tome, ovo je politički stav i odmah mogu da vam kažem i iz koje političke partije dolazi. Dakle, to nema nikakvog smisla. Pa, ko će drugi izražavati stav države nego predstavnik Vlade resorno zadužen za to?“, uzvraća Ivanović.

Oliver Ivanović
Oliver Ivanović
Naš sagovornik podseća da je Republička izborna komisija vrlo jasno definisala neodržavanje lokalnih izbora na Kosovu:

“Republička izborna komisija, koja je u tehničkom smislu nadležna za sprovođenje izbora, svojim prvim Uputstvom eliminisala je opštine sa Kosova, odnosno, oduzela im pravo da samostalno formiraju biračka tela. U članu 4 Uputstva o formiranju opštinskih izbornih komisija stoji da su iz tog prava izuzeti grad Priština i opštine na teritoriji Kosova i Metohije“, precizira Ivanović.

Ukoliko izbori u ovim dvema opštinama na severu Kosova ipak budu održani, Oliver Ivanović poručuje da ih Srbija neće priznati:

„Izbore koje organizuje neko privatno – to država neće priznati. Ni ova sadašnja ni neka buduća vlada. Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa ovakve situacije. U skladu sa tim biće formirana opštinska veća koja će imati svoje članove i predsednika. Ona će obavljati dužnost do trenutka dok Skupština ili Vlada Srbije ne odluče drugačije po pitanju održavanja lokalnih izbora na teritoriji Kosova i Metohije“, poručuje Ivanović.

I načelnik Kosovskog okruga Goran Arsić ocenjuje da bi organizovanje lokalnih izbora na Kosovu mimo volje Beograda bilo suprotno interesima države i ugrozilo
bezbednost kosovskih Srba. A povodom najava da će lokalnih izbora u opštinama Zubin potok i Zvečan ipak biti, on kaže da to znači „stavljanje prsta u oko i međunarodnoj zajednici i Beogradu“, čime predstavnici tih dveju opština pokazuju da slušaju partijske centrale iz Beograda, odnosno, da su im partijski interesi iznad državnih.
XS
SM
MD
LG