Dostupni linkovi

Srbi sa Kosova Beograd ne uzimaju za ozbiljno


Ilustracija
Ilustracija
Srbi na severu Kosova ne uzimaju za ozbiljno apel srpskog ministra za Kosovo, Gorana Bogdanovića, da lokalni izbori ne budu održani na teritoriji Kosova.

Tzv. predsednik opštine u severnom delu Mitrovice, Krstimir Pantić, izjavio je za RSE da su Srbi obavezni da održe lokalne izbore, obzirom da ih je predsednica Skupštine Srbije raspisala na čitavoj teritoriji Srbije.

„Apel gospodina Bogdanovića niko ne uzima za ozbiljno. Izbori će biti lokalni, pre svega održani u svim onim opštinama u kojima je istekao mandat i u kojima bezbednosni uslovi to budu dozvolili. Što se tiče severa pokrajne, ja sam siguran da će u opštinama Zvečan i Zubin potok biti održani lokalni izbori, kao i u opštini Štrpce. Za ostale opštine nisam siguran da li će biti moguće sprovesti te izbore jer međunarodne misije koje su prisutne na Kosovu i Metohiji ne žele da garantuju mir i bezbednost na dan izbora, ali očekujemo da će u tim sredinama biti održani makar republički i predsednički izbori“, kazao je on.

Prethodno je Bogdanović izjavio za medije u Srbiji da, ukoliko i dođe do održavanja izbora na severu, priznavanje rezultata tih i takvih izbora biće u nadležnosti nove Vlade Srbije. Pantić, pak, kaže da sama činjenica da su izbori raspisani na celoj teritoriji Srbije obavezuje i ovu odlazeću vladu i svaku buduću bladu, ko god da je čini, da prizna rezultate tih izbora.

Milan Ivanović
Milan Ivanović
Slično razmišlja i Milan Ivanović, jedan od predstavnika Srba na severu Kosova.

On ističe da Vlada Srbije i Bogdanović nisu pokušavali da budu konstruktivni i da razgovaraju sa Srbima na severu Kosova, te poziv Bogdanovića ocenjuje pozivom stranačkog predstavnika. On dodaje da su Srbi na severu u zakonskoj i ustavnoj obavezi da sprovedu izbore.

„Van pameti je da se mogu održavati parlamentarni i predsednički izbori a da se lokalni ne održe. To samo piše u Ahtisarijevom planu. Ako bismo prihvatili da ne održimo lokalne izbore, znači da bismo prihvatili Ahtisarijev plan i nezavisno Kosovo. Ovo što zagovorava Bogdanović i Demokratska Stranka je ukidanje naših institucija i priznavanje nezavisnog Kosova“, kaže Ivanović.

Inače, Krstimir Pantić ističe da će opštine na severu same obaviti tehnički deo organizovanja izbora.

„Prema zakonu o lokalnoj samoupravi sve opštine u RS imaju pravo da formiraju opštinske izborne komisije, radna tela, da štampaju izborni materijal. To je potvrdio i predsednik Republičke izborne komisije, Predrag Grgić, koji je dao izjavu da lokalne samouprave imaju pravo da orgnaizuju izbore“, kaže Pantić.

Priština se prethodno rezolucijom u Skupštini izjasnila da neće dopustiti održavanje lokalnih srbijanskih izbora na Kosovu, te je zatražila od Vlade da poduzme sve mere da ne dopusti njihovo održavanje.

Što se parlamentarnih izbora tiče, ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi, je kazao da će Srbi na Kosovu moći glasati poštom ili preko međunarodne zajednice.
XS
SM
MD
LG