Dostupni linkovi

Srbi sa severa Kosova odlučni da održe lokalne izbore


Ilustracija
Ilustracija
Uprkos tome što zvanični Beograd poručuje da neće organizovati lokalne izbore na Kosovu, Srbi sa severa su odlučni da preko opštinskih izbornih komisija održe izbore barem u Zubinom Potoku i Zvečanu gde je istakao mandat odbornicima. Srbi iz centralnog Kosova međutim, ne veruju da će biti održani lokalni, ali ni parlamentarni izbori.

Jedan od lidera Srba na severu Kosova, Marko Jakšić, u izjavi za RSE kaže da je predsednica Skupštine Srbije dala dozvolu da se lokalni izbori održe i na Kosovu, s obzirom da je ona prethodno raspisala izbore na celoj teritoriji Srbije.

Jakšić dodaje da održavanje lokalnih izbora na Kosovu više ne zavisi ni od Slavice Đukić Dejanović niti od samih vlasti u Beogradu, te da će izbore organizovati opštinske izborne komisije kako južno tako i severno od Ibra.

“Da li će Srbi imati spremnosti, hrabrosti, volje, želje da odrade i obave ove lokalne izbore, ostaje da se vidi u narednim danima. Ono što ja sigurno znam jeste da će lokalnih izbora biti sigurno u ove dve opštine na severu Kosova, a to su Zvečan i Zubin Potok. Da li će biti u još nekim opštinama južno od reke Ibar, ostaje da se vidi”, kaže Jakšić.

Prilikom raspisivanja lokalnih izbora, predsednica Skupštine Srbije je kazala da će se lokalni izbori na Kosovu, u saradnji sa UNMIK-om, održati u opštinama gde je istekao mandat odbornicima. U međuvremenu, UNMIK se oglasio da zbog okolnosti na terenu neće biti u mogućnosti da organizuje izbore.

Jakšić pak smatra da priča Beograda sa UNMIK-om postoji zbog obaveza prilikom preuzimanja statusa kandidata.

“Ta priča sa UNMIK-om jeste pre svega priča da se jedan deo zemalja zapada zadovolji da Beograd ne stoji iza održavanja lokalnih izbora, ali sa druge strane Beograd je napravio pravni okvir za održavanje lokialnih izbora na celoj teritoriji Kosova i Metohije kako južno tako i severno od Ibra”, ističe Jakšić, dodajući da je na severu već krenulo formiranje izbornih komisija i prijavljivanje odborničkih kandidata.

Nojkić: Beograd ne sme da rizikuje

Sa druge strane, Ranđel Nojkić, jedan od lidera Srba iz centralnog Kosova, kaže da je zvanična Priština odlučna da ne dopusti održavanje srbijanskih izbora, te da je moguće da ne samo da neće doći do održavanju lokalnih, već ni parlamentarnih izbora.
Ranđel Nojkić, foto: medijacentar.info
Ranđel Nojkić, foto: medijacentar.info

“Jedino snažan pritisak međunarodne zajednice može da promeni ovu situaciju i da primora Prištinu da odustane od deklaracije, ali uz jasan stav da se Beograd odriče lokalnih izbora na celoj teritoriji, što znači da jednak tretman ima i severni i centralni deo Kosova. Ukoliko se to ne bude desilo i ukoliko se traži izuzetak za bilo koji deo, a naročito za severni deo, onda se plašim da se nijedni izbori na ovim prostorima neće održati”, kaže on.

Nojkić dodaje da Beograd ne sme da rizikuje da na bilo koji način organizuje lokalne izbore te da je i održavanje izbora na severu nemoguće.

“Bilo kakva odluka da se donese, izborni materijal mora da prođe na legalnim prelazima, na Brnjaku ili Jarinje. Mi znamo da tamo danas postoji EULEX i da on vrši apsolutnu kontrolu, to bi moralo da se prijavi njima, i mislim da bi u tom slučaju EULEX zabranio unošenje bilo kakvog materijala koji bi bio vezan za lokalne izbore”, ističe Nojkić.

Priština se prethodno deklaracijom u Skupštini izjasnila da neće dopustiti održavanje lokalnih srbijanskih izbora na Kosovu, dok je ministar unutrašnjih poslova Kosova, Bajram Rexhepi, kazao da, što se parlamentarnih izbora tiče, Srbi na Kosovu će moći glasati poštom ili preko međunarodne zajednice.
XS
SM
MD
LG