Dostupni linkovi

Može li Kosovo da spreči srpske izbore


Sednica kosovske vlade - ilustracija
Sednica kosovske vlade - ilustracija
Zvanična Priština nije sasvim sigurna na koji način će sprečiti održavanje srpskih lokalnih izbora na teritoriji Kosova. Usvojena rezolucija u Skupštini Kosova obavezuje Vladu da ne dopusti njihovo održavanje, ali zvaničnici vlade kažu da se često volja za nečim treba uskladiti sa mogućnostima i kapacitetima.

Vlada Kosova nije sasvim jasna oko toga hoće li dozvoliti održavanje srpskih izbora na svojoj teritoriji. Visoki zvaničnici u Prištini kažu da su takvi izbori protivustavni i protivzakonski, te kao takvi ne mogu proizvesti nikakav efekat.

Međutim, prethodno usvojenom rezolucijom u Skupštini, vlada se obavezala da ne dopusti održavanje izbora. U vezi sa tim, zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuçi podsetio je da kosovske institucije imaju problema u uspostavljanju vlasti, naročito na severu Kosova.

„Verujem da svi znamo naše kapacitete, ograničenja, mogućnosti ali i našu volju. Često se volja treba malo uskladiti i sa mogućnostima i kapacitetima. Mi smo stavili do znanja međunarodnoj zajednici, naročito Srbiji, ali i srpskim građanima da su ti izbori ilegalni i da će se kao takvi tretirati. Oni neće imati politički ili pravni uticaj, tako da eventualan rezultat neće biti legitiman, ali mi ćemo preuzeti i konkretne korake kako bi sprečili njihovo održavanje“, kaže Kuçi.

Poslednjih dana predsednik Skupštine Kosova, Jakup Krasniqi i ministar unutrašnjih poslova, Bajram Rexhepi, kazali su da se ne odbacuju mogućnost i upotrebe sile kako bi se sprečilo održavanje izbora. Ali zamenik premijera Kuçi u sredu je bio oprezniji.

„Država nije aparat nasilja već treba da gradi red i pravdu, a ko to bude kršio, država ima pravo da upotrebi silu. Siguran sam da u ovome posebnu ulogu treba da igra međunarodna zajednica, odnosno EU koja je i garant odnosa Kosova i Srbije“, naglašio je Kuçi.

U međuvremenu, na sastanku specijalnog predstavnika EU na Kosovu, Samuela Žbogara sa predsednikom Skupštine Kosova Jakupom Krasniqijem, rečeno je da se srpski lokalni izbori ne mogu održati na Kosovu i da su oni u potpunosti neprihvatljivi.

Žbogar je kazao da srpske parlamentarne izbore na Kosovu može organizovati OSCE, uzimajući u obzir činjenicu da tu žive i građani sa dvojnim državljanstvom.
Samuel Žbogar
Samuel Žbogar

A predstavnici paralelnih srpskih opština na severu Kosova su na zajedničkoj sednici održanoj u sredu zatražili od Vlade Srbije i svih nadležnih organa sprovođenje lokalnih srpskih izbora na Kosovu u skladu sa Ustavom i Zakonom Republike Srbije.

Srbija je prethodno saopštila da će u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, u saradnji sa UNMIK-om preduzeti neophodne radnje oko izbora na teritoriji Kosova.

UNMIK je međutim još uvek bez zvaničnog stava o održavanju srpskih lokalnih izbora na Kosovu.

„U konsultaciji smo sa različitim akterima. Kao što smo rekli i ranije, izaći ćemo sa zvaničnim komentarima ukoliko nam se Srbija obrati. U iščekivanju smo zahteva koji još uvek nismo dobili“, kazao je za RSE Olivier Salgado, portparol UNMIK misije na Kosovu.

Priština je prvi put reagovala protiv održavanja srpskih izbora unutar Kosova još 22. decembra 2003. godine. Tada je deklaracija Skupštine ocenila ondašnje izbore nezakonitim. Izbori su ipak bili održani u svim opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Sličan scenario se ponavljao i kasnije.

UNMIK-ov stav ostaje isti – niti organizuje, niti ometa srpske izbore.
XS
SM
MD
LG