Dostupni linkovi

Cvetković tvrdi da je otet i da ga nije pronašla policija


Otele su me tri osobe: Stefan Cvetković
Otele su me tri osobe: Stefan Cvetković

Novinar iz Bele Crkve Stefan Cvetković u svom prvom obraćanju javnosti nakon što se prethodne nedelje vodio kao nestao, izneo je tvrdnje da je bio otet i da su to učinile "tri osobe, od kojih je jedna bila naoružana" i imala "značku nalik policijskoj".

Pri svojim tvrdnjama ostao je uprkos tome što je svega nekoliko sati uoči njegove pres konferencije, nadležno tužilaštvo saopštilo da im je policija podnela krivičnu prijavu protiv Cvetkovića zbog sumnje da je lažno prijavio otmicu.

Mada su se oglasili i novinar i tužilaštvo, javnost ne zna mnogo više o ovom slučaju koji već nedelju dana zaokuplja njenu pažnju, a novinari za to vreme strahuju da će čitav slučaj dodatno otežati i ugroziti njihov već težak položaj u Srbiji.

Novinar Stefan Cvetković koji se od srede do petka vodio kao nestao, oglasio se na pres-konferenciji, četiri dana nakon što su vlasti saopštile da je pronađen.

Cvetković je napre izneo tvrdnju da je bio otet te da su u tome učestvovale tri osobe. Kako je naveo, dve osobe su bile pod maskama, jedna ne.

Čovek koji nije nosio masku i za koga navodi da bi mogao da ga prepozna, bio je naoružan, kazao je Cvetković i dodao da je za pojasom imao značku koja liči na policijsku.

"Druga dva lica, lice koje upravlja vozilom i lice koje izlazi, izvači me iz auta i stavlja me u drugi auto imaju maske. Nema nikakve borbe, nema razgovora, nema komunikacije. U jednom trenutku vozilo se zaustavlja, čujem zvuka da je peščani teren. Izvučen sam odatle. Ništa nasilno i nisam pružao nikakav otpor. Dolazim u nešto što je nekakva prostorija. Tu je stolica. Sedam", ispričao je Cvetković.

Cvetković je rekao da je imao povez preko očiju i da nije mogao da vidi gde se nalazi i sa kim, ali da veruje da je bio u Beloj Crkvi.

U kratkoj komunikaciji sa jednim od navodnih otmičara, kako je dodao, "naslutio je da ima slovenački akcenat".

Potraga za Cvetkovićem
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Stefan Cvetković je ispričao i da se, dok je bio u toj sobi, čulo nadletanje helikoptera.

Tu je, tvrdi, proveo četvrtak, a u petak su ga pitali gde želi da ga odvedu, nakon čega su ga "odveli blizu mesta koje je tražio".

Tada je, kako je kazao, sam pozvao policijskog službenika "čiji broj zna napamet".

"Obaveštavam ga i kaže da će za jedan minut biti tu. Odatle odlazimo u pravcu gde se nalazimo sa drugim policijskim službenicama. Tada prelazim u vozilo Ministarstva unutrašnjih polsova Srbije u kome se nalazim sa vozačem, još jednim licem, načelnikom policijske uprave Pančevo Nikolom Popovcem i sa Dijanom Hrkalović (državna sekretarka u MUP-u). Odatle me voze u SIV (današnja Palata Srbije u kojoj se nalazi MUP, prim. aut.)", rekao je Cvetković.

U SIV-u je, tvrdi Cvetković, nekoliko sati razgovarao sa policijom, nakon čega je smešten na Vojno-medicinsku akademiju (VMA) u Beogradu, kako bi mu uradili medicinske analize.

U nedelju je, ispričao je, pušten da ide kući, a od ponedeljka uveče mu je dodeljeno 24-časovno policijsko obezbeđenje.

Stefanović najavio i da će tražiti međunarodnu istragu o svemu što se dogodilo
Stefanović najavio i da će tražiti međunarodnu istragu o svemu što se dogodilo

Kao dokaze svojih tvrdnji, Cvetković je na pres-konferenciji pokazivao papire za koje tvrdi da sadrže iskaz koji je dao policiji, kao i otpusnu listu sa VMA, zatim odeću u kojoj je bio dana kada je navodno bio otet - šorc za plažu, majca i papuče - kao i kesu za koju tvrdi da se u njoj nalazi kapa, odnosno tkanina koju su mu otmičari, navodno, držali na glavi.

Cvetković kapu nije hteo da izvadi iz kese, već je rekao da će je poslati jednoj ili možda dvema stranim ambasadama, uz napomenu da o celom slučaju zahteva međunarodnu istragu.

Jedna druga istraga je, međutim, već pokrenuta i to protiv samog Stefana Cvetkovića.

Tihomir Knežević, tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Vršcu, je nekoliko sati uoči Cvetkovićeve konferencije za štampu saopštio da je Policijska uprava Pančevo podnela krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje da je otet.

"Mi ćemo prvo utvrditi i pozvati Cvetkovića Stefana da se izjasni o navodima krivične prijave, prikupićemo sve dokaze i činjenice te nakon toga imamo mogućnost i da donesemo javnotužilačku odluku. Da li je neko kriv ili nije kriv, utvrdiće sud", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) tužilac Knežević.

Sam Cvetković je tokom konferencije za novinare sa mobilnog telefona pozivao broj za koji tvrdi da pripada tužiocu Kneževiću da ga, kako je rekao, pita da li treba da se javi u tužilaštvo. Nije ga dobio.

Tužilac je naveo da nikakvih propuštenih poziva na svojim brojevima nema, a da Cvetkovića do tog trenutka nije pozvao jer je tek dobio i krivičnu prijavu i još nema razloga sa njim da razgovara.

"Ja ću njega da pozovem kada odlučim da su se prikupili dokazi i činjenice. Danas sam dobio krivičnu prijavu", rekao je tužilac.

Nakon pres-konferencije Stefana Cvetkovića oglasio se i direktor policije Vladimir Rebić, koji je rekao da je novinar "izneo niz nelogičnosti i laži", što, kako tvrdi "dokumentuju sve analize i provere MUP-a i nadležnog tužilaštva u Vršcu".

"Pre svega kroz dobijene DNK tragove, pregledom sigurnosnih kamera i činjenicom da je Cvetković pao na poligrafskom ispitivanju", rekao je Rebić agenciji Tanjug.

Direktor policije je ipak potvrdio da je novinar Stefan Cvetković zaista dobio policijsko obezbeđenje.

"Mi smo mu dali obezbeđenje s obzirom na činjenicu da se on oseća ugroženim i dok ne proverimo sve adekvatne podatke u vezi sa tim, policijski službenici će pružati obezbeđenje. Želimo da otklonimo svaku eventualnu mogućnost da prema njemu postoje određene pretnje", kazao je Rebić.

Obradović: Sluđivanje javnosti

Ni Cvetkovićeva konferencija za novinare, niti reagovanje vlasti i tužilaštva - od trenutka kada je prijavljen njegov nestanak do danas - nije razjasnilo šta se poslednjih dana zapravo događalo, utisak je novinara i nekadašnjeg predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Vukašina Obradovića.

"Ova priča je", ističe Obradović, "o nefunkcionisanja pravne države i posledicama koje iz takvog stanja proizilaze".

"Ja to sve vidim samo kao dodatno sluđivanje i tako sluđenog prosečnog građanina Srbije i mislim da bi bilo korisno da se ovaj ceo slučaj rasvetli do kraja, ali nam dosadašnje iskustvo govori da se to neće destiti. Voleo bih da grešim, pre svega zbog profesije kojom se bavimo, jer mi se čini da će najveća šteta iz celog ovog slučaja proisteći upravo po novinare", ocenjuje Vukašin Obradović.

Stefan Cvetković nestao je u noći između 13. i 14. juna u Beloj Crkvi u kojoj živi.

Nakon potrage policije, u koju su bile uključene i Bezbednosno-informativna agencija (BIA) i specijalna policijska jedinica Žandarmerija, sa helikopterima, roniocima i službenim psima, 15. juna predstavnici vlasti – predsednik Srbije, ministar policije i direkotor BIA, obavestili su javnost da je Stefan Cvetković pronađen "živ i zdrav".

XS
SM
MD
LG