Dostupni linkovi

Slučaj 'državni udar': Tužilaštvo za suđenje, odbrana za obustavu postupka


Hapšenje osumnjčenih nakon izbora u Crnoj Gori
Hapšenje osumnjčenih nakon izbora u Crnoj Gori

Prvo sučeljavanje Specijalnog tužioca i advokata odbrane u Višem sudu u Podgorici, povodom slučaja „državni udar“ proteklo je u raspravi o legitimnosti optužnice i validnosti dokaza protiv 14 osoba optuženih za stvaranje kriminalne organizacije i planiranje terorističkih akata u vrijeme održavanja parlamntarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra prošle godine. Zahtjev tužilaštva je bio da Viši sud prihvati optužnicu, a odbrana je insistirala da se protiv optuženih obustavi postupak i vrati optužnica na doradu.

Tokom sedmočasovnog ročišta povodom ispitivanja i ocjene zakonitosti optužnice za planiranje terorističkih napada u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora prošle godine, specijalni tužilac Saša Čađenović je naveo da se dokazi zasnivaju na materijalu koji je prikupljen: iskazima svjedoka i svjedoka saradnika, na osnovu vještačenja, putem tajnog nadzora, listinzima telefonskih komunikacija i dokazima pribavljenim putem međunarodne pravne pomoći i to iz Srbije, Poljske i Sjedinjenih država.

Interpolova potjernica za Eduardom Širokovim, koji se u istrazi vodi kao Šišmakov
Interpolova potjernica za Eduardom Širokovim, koji se u istrazi vodi kao Šišmakov

Konkretni dokazi protiv Eduarda Šišmakova, optuženog za planiranje i finansiranje terorističkih akata sa ciljem nasilnog obaranja vlasti u Crnoj Gori, prema riječima tužioca Čađenovića, se nalaze u iskazu svjedoka saradnika Saše Sinđelića i po osnovu tajnog nadzora srpske Bezbjednosno- informativne agencije. Sličnim dokazima terete se i drugi optuženi za stvaranje kriminalne organizacije, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, te grupa državljana Srbije koji se nalaze u pritvoru.

Na drugoj strani advokati odbrane su uputili predlog sudu da odbaci, odnosno vrati optužnicu Specijalnom tužilaštvu i obustavi postupak protiv njihovih branjenika. Razlozi su, kako su naveli branioci: nedostatak materijalnih dokaza za optužbe o pripremi terorizma i stvaranje kriminalne organzacije, navodi u optužnici su ocjenjeni paušalnim, advokati tvrde da su pojedini svjedoci instruirani od strane Specijalnog tužilaštva, da je dio dokaza prikupljen nezakonito ili falsifikovan, a navedeni su i propusti u istrazi. Advokati odbrane su posebno naglasili da su iskazi svjedoka saradnika Saše Sinđelića lažni, kao i iskaz Mirka Velimirovića koji je potpisao sporazum o priznanju krivice.

Sinđelić i Bujić: Ruske veze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:27 0:00

Milan Petrović, advokat penzionisanog šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića je saopštio, da niko od okrivljenih ne poznaje njegovog klijenta, da nema dokaza da je Dikić priprema nasilje u Podgorici, te da je utvrđeno da Dikić nije imao veze sa Šišmakovim. Sam Dikić je u svom iskazu, potvrdio da je poznavao svjedoka saradnika Sašu Sinđelića i da je imao namjeru da dođe na skup opozicije, ali je dodao da ne poznaje niti da je bio u kontaktu sa liderima opozicionog Demokratskog fronta. Uz to, Dikić je rekao da nije komandovao, instruirao, organizovao, izviđao, niti prenosio poruke kako se to navodi u optužnici, u cilju sprovođenja terorističkih aktivnosti i nasilja.

Advokati optuženih, ali i sami optuženi su pred sudijom Dragojem Jovićem saopštili da su im tokom osmomjesečnog pritvora oduzeta sva prava, pa i pravo na odbranu i pravo na puno učešće u istražnom postupku, što im inače zakon omogućava. Advokati optuženih su insistirali da se u optužnici ne navode radnje, vrijeme, mjesto i način, kojima su počinjena krivična djela koja se njihovim branjenicima stavljaju na teret.

Milan Knežević i Andrija Mandić (na fotografiji) nisu prisustvovali ročištu
Milan Knežević i Andrija Mandić (na fotografiji) nisu prisustvovali ročištu

Ročištu nisu prisustvovali lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao ni aktivista ove političke grupacije Mihajlo Čađenović.

Advokati odbrane su saopštili da očekuju da vijeće Višeg suda ne prihvati optužnicu. „Ova optužnica je proizvoljna i predstavlja jednu konstrukciju i vrlo je laka za oboriti. Iz svega ovoga proizilazi jedini opravdani predlog odbrane za obustavu postupka. Ovakva optužnica ne može da uđe u sud jer nema dokaza za osnovanu sumnju da su oni izvršili djela za koja ih tužilac tereti“, kaže advokat Goran Rodić.

Sudija treba da odluku donese u roku 15 dana kada će se znati da li će optužnica biti potvrđena. Ako optužnica bude potvrđena zakazuje se suđenje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG