Dostupni linkovi

Tužilaštvo proširilo istragu protiv Mandića i Kneževića


Andrija Mandić i Milan Knežević
Andrija Mandić i Milan Knežević

Crnogorsko specijalno tužilaštvo osumnjičilo je lidere Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića i Milana Kneževića da su deo kriminalne grupa koja je u oktobru prošle godine navodno pripremala nasilan upad u Skupštinu, preuzimanje vlasti i hapšenje tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Kako pišu podgoričke Vijesti, pozivajući se na naredbu o proširenju istrage glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, Mandić i Knežević su početkom 2016. godine postali članovi kriminalne organizacije Rusa Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, osumnjičenih za pokušaj terorizma u Crnoj Gori.

U novim tužilačkim spisima Mandića i Kneževića sumnjiče da su lično ili posredno vrbovali članove krimi grupe koja je navodno planirala zauzimanje Skupštine.

Ponavlja se da je svaki član grupe imao unapred određen zadatak i ulogu i da su čelnici DF-a, između ostalih, prihvatili plan Rusa koji je podrazumevao i “ubistvo najviših predstavnika Crne Gore”.

Čelnici Fronta su negirali bilo kakvu umešanost u navodni pokušaj terorizma.

Mandić i Knežević su, po navodima „Vijesti“, u pismu specijalnom tužiocu Milivoju Katniću naveli da u spisima predmeta koji su im dostavljeni, nema dokaza protiv njih i tražili od tužioca da ih obavesti da li u spisima ima „ još bilo kakavih dokaza“ koji se odnose na čelnike Fronta kako bi izvršili uvid u njih.

Pod istragom državnog tužilaštva je 25 osoba iz Srbije, Crne Gore i Rusije, organizatorima su označena dvojica ruskih agenata Eduard Šišmakov i Vladimir Popov.

Rusija negira bile kakvu umešanost u navodni pokušaj terorizma u Crnoj Gori, na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, dok crnogorska vlast od početka tvrdi da je deo državnih struktura umešan u osujećeni plan.

Pred tužiocem će se u ponedeljak, 20. marta pojaviti državljanin Srbije Aleksandar Sinđelić, svedok saradnik crnogorskog tužilaštva. On će svedočiti o ulozi ruskih obaveštajaca u neuspelom planu.

XS
SM
MD
LG