Dostupni linkovi

Sud odložio odluku o optužnici za 'državni udar'


Slučaj 'Državni udar': Dovođenje optuženih u Viši sud
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Video: Dovođenje optuženih u Viši sud

Viši sud u Podgorici odložio je sjednicu na kojoj je trebalo da se odredi prema optužnici Specijalnog tužilaštva protiv grupe optužene da je u oktobru prošle godine planirala nasilnu smjenu vlasti u Crnoj Gori s ciljem da spreči ulazak zemlje u NATO. Slučaj, u javnosti imenovan kao "Državni udar" i rasprava o optužnici biće održana 24. maja, do kada će se branioci upoznati sa dokaznim materijalom tužilaštva.

Sudija Višeg suda u Podgorici Dragoje Jović je donio odluku o odlaganju ročišta za kontrolu optužnice protiv 14 osoba, koje Specijalno tužilaštvo tereti za organizaciju, finansiranje i pokušaj sprovođenja nasilnog rušenja vlasti i terorizma sa političkim motivom, na dan izbora 16. oktobra prošle godine.

Kao ključni razlog za odlaganje rasprave o optužnici i donošenja ocjene zakonitosti i opravdanosti dostavljene optužnice sudija Jović je naveo činjenicu da advokati odbrane nisu upoznali sa materijalom i spisima predmeta koji su sadržani u 27 registara, odnosno više hiljada stranica pisanog materijala, fono zapisa, fotografija i drugih dokaza koje je prikupilo Specijalno tužilaštvo.

Osim vijeća sudija, u sudnici Višeg suda su bili prisutni osam optuženih, 18 njihovih branilaca, sudsko obezbjeđenje i pripadnici zatvorske straže, kao novinari svih redakcija. Optuženi su dovezeni u sud iz zatvora u Spužu, pod jakom pratnjom teško naoružanih pripadnika specijalnih jedinica policije. Među optuženima je bilo šest državljana Srbije optuženih za učešće u kriminalnoj organizaciji, zatim bivši general policije Srbije Bratislav Dikić, optužen za pokušaj terorizma i Mihajlo Čađenović, aktivista i vozač Demokratskog fronta (DF).

Psi spriječili pozivara

Na ročištu se nisu pojavili optuženi lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, koji inače nemaju zakonsku obavezu da prisustvuju kontroli validnosti optužnice. Sudija je saopštio da je Andriji Mandiću uručen poziv za ročište, ali da je sudski pozivar naišao na prepreku prilikom dostavljanja, jer su u dvorištu njegove kuće bili psi koji su mu onemogućili prilazak ulaznim vratima.

Nakon što je sudija Jović zakazao novo ročište za 24. maj, branilac optuženih Andrije Mandića i Mihajla Čađenovića, advokat Miroje Jovanović kritikovao je dio sadržaja optužnice sa kojim je upoznat. On je optužio Specijalno tužilaštvo da je šest mjeseci krilo od branilaca spise predmeta.

(Fotogalerija: Dovođenje optuženih u Viši sud)

"Optužnica je Specijalnog tužioca je prije svega gramatički neispravna, puna slovnih grešaka i rečenica van konteksta. Ona je takođe bez dokaza, ali je spis obiman. To je spis koji je Specijalni tužilac krio od odbrane šest mjeseci, o čemu postoje službene bilješke. Ukoliko zaista dobijemo spise, kao što je sud naveo, u narednih nekoliko dana, mi ćemo biti u mogućnosti da sa pravne strane, jednim skromnim podneskom na možda stotinak strana za početak, u cjelosti osporimo ono što se zove optužnica za takozvani državni udar", rekao je Jovanović.

Branilac Milan Marković je takođe saopštio da je odbrana tražila adekvatno vrijeme za analizu materijala.

"To je bio jedinstveni zahtjev odbrane, s obzirom da smo danas trebali da osporimo određene dokaze i iznesemo nove dokaze i predloge za koje smatramo da idu u korist našim branjenicima. U dodatnom vremenu ćemo razgledati spise predmeta i pripremiti se za novo ročište", rekao je Marković.

Čađenović udario glavom

Tokom puta iz zatvora ka Višem sudu policijsko vozilo je imalo udes. Tom prilikom je optuženi Mihajlo Čađenović zadobio povredu zbog koje se osjećao loše u sudnici. Na to je reagovao njegov branilac Miroje Jovanović:

"On je povrijeđen jer je udario glavom. I mene čudi da službena lica iz zatvora i sudska straža nisu o tome obavjestili postupajuće vijeće. Ne mogu se dovoditi ljudi, koji su već izmučeni pritvorom, nakon saobraćajnog udesa, a da se o tome službeno ne obavjeste branioci i postupajući sud. To vidim kao jednu nonšalanciju u odnosu na ljude koji su nepravedno lišeni slobode", konstatovao je Čađenović.

Četrnaest osoba je optuženo za pripremu terorističkih napada, pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, podstrekivanje i stvaranje kriminalne organizacije i učešće u kriminalnoj organizaciji.

Predmetom su obuhvaćeni i oni koji su nedostupni i u bjekstvu - ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kao i oni čije je izručenje Crnoj Gori odbijeno, srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG