Dostupni linkovi

Slučaj 'Državni udar': Upitan kredibilitet svjedoka saradnika


Zaplijenjena oprema u slučaju 'Državni udar'

Dok crnogorska javnost iščekuje da li će Viši sud u Podgorici potvrditi optužnicu protiv 14 osoba optuženih za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije u slučaju „državni udar“, otvoreno je pitanje - šta se događa sa svjedocima tužilaštva - Mirkom Velimirovićem i Aleksandrom Sašom Sinđelićem. Prvi je doživio tešku saobraćajnu nesreću, a za drugog se očekuje zahtjev Hrvatske za izručenje zbog ubistva.

Iako je Mirko Velimirović početkom decembra prošle godine osuđen na uslovnu kaznu u slučaju "Državni udar", njegovo ime se već mjesecima provlači kroz medije. Posljednja informacija je da je Velimirović doživio tešku saobraćajnu nesreću na Kosovu, nakon koje se nalazi u bolnici u Sjevernoj Mitrovici. Do saobraćajne nesreće je došlo nakon što se Velimirović požalio da dobija prijetnje zbog činjenice da je otvoreno govorio o organizaciji i učešću u pripremi sprovođenja nasilja u Crnoj Gori u vrijeme parlamentarnih izbora prošle godine.

Čekanje zahtjeva Hrvatske za izručenje zbog ubistva: Aleksandar Sinđelić
Čekanje zahtjeva Hrvatske za izručenje zbog ubistva: Aleksandar Sinđelić


Velimirović je osoba koja je otkrila policiji pokušaj zavjere i nasilne smjene vlasti. On je naveo da je od Saše Sinđelića dobio 30.000 eura da kupi oružje koje je trebalo da bude iskorišćeno za navodno zauzimanje Skupštine Crne Gore. Velimirović je priznao da je nabavio automatske puške, ali da ih je onesposobio, te spriječio da budu unesene u Crnu Goru. Pošto je priznao krivicu, svjedočeći o tome pred crnogorskim sudom, Velimirović je ukazao i na druge učesnike, nakon čega je pušten na slobodu.

Potom dolazi do novog obrta. Kako je nedavno saopštio Demokratski front (DF), Mirko Velimirović je u Novom Pazaru potpisao novu izjavu u kojoj tvrdi da je priznanje o pripremi terorističkih napada potpisao pod pritiskom Specijalnog tužilaštva i da je od istog tužilaštva bio navodno zloupotrijebljen.

Koja je njegova izjava istinita? Ona koja je data Specijalnom tužilaštvu, gdje je priznao učešće u stvaranju kriminalne organizacije, ili ona koju je naknadno dao u sudu u Novom Pazaru u kojoj negira sve prethodno rečeno?

Andrija Mandić i Milan Knežević
Andrija Mandić i Milan Knežević


Drugi ključni svjedok Specijalnog tužilaštva u slučaju "Državni udar" Saša Sinđelić je pod pritiskom rušenja njegovog kredibiliteta kao formalnog svjedoka saradnika. Opozicioni Demokratski front, čija su dvojica lidera Andrija Mandić i Milan Knežević optuženi za stvaranje kriminalne organizacije, više nedjelja unazad predstavlja javnosti dokumentaciju koja treba da diskredituje Sinđelića kao svjedoka. U dokumentaciji, čija autentičnost nije formalno potvrđena, navodi se da Hrvatska raspisala interpolovu crvenu potjernicu za Sašom Sinđelićem "zbog izvršenja jedinstvene kazne zatvora u trajanju od 21 godine zbog krivičnog djela teškog ubistva i teške krađe".

Pored toga, Demokratski front je podijelio pisane navode da je Sinđelić "psihički bolesna osoba". Takođe, Demokratski front je došao do podataka da su aktuelni specijalni tužilac Milivoje Katnić i Saša Sinđelić bili u kontaktu još 2002. godine u podgoričkom Vojnom sudu kada je Katnić bio predsjednik Vijeća sudija.

Povodom ovih navoda, a posebno činjenice da je Hrvatska zainteresovana za izručenje Sinđelića zbog izdržavanja dvodecenijske kazne zatvora zbog ubistva i pljačke, novinari su pokušali da dobiju odgovor od Uprave policije i šefa podgoričke kancelarije Interpola Dejana Đurovića na pitanje - da li su obavjestili hrvatske kolege da je Sinđelić u Crnoj Gori. Đurović nije odgovarao na pitanje.

Sudovi ne ocjenjuju lične osobenosti i karakter svjedoka, već kredibilnost njihovog iskaza: Vesna Medenica
Sudovi ne ocjenjuju lične osobenosti i karakter svjedoka, već kredibilnost njihovog iskaza: Vesna Medenica


I u ovom slučaju nije u potpunosti rasvijetljeno da li je dokumentacija Demokratskog fronta o Saši Sinđeliću autentična, da li je Sinđelić kredibilan svjedok saradnik Specijalnog tužilaštva i kolika je težina njegovog svjedočenja u slučaju "Državni udar".

Predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici je nedavno upućeno upravo slično pitanje - da li Saša Sinđelić može biti kredibilan svjedok saradnik s obzirom da je u Hrvatskoj osuđen na 21 godinu zatvora zbog ubistva i kako je moguće da sud nije imao tu informaciju? Medenica je saopštila da to uopšte nije važno.

"Sudovi ne ocjenjuju lične osobenosti i karakter svjedoka, već kredibilnost njihovog iskaza. Vidjećemo kako će sud ocijeniti kredibilnost tog iskaza ako se potvrdi optužnica i ako dođe u fazu glavnog pretresa i to u konačnom ocijeniti", rekla je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG