Dostupni linkovi

Mansour položio zakletvu, SAD traže izbore što pre


Egipat: Mansour položio zakletvu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00

Mansour položio zakletvu

Novi egipatski predsednik položio je zakletvu na dužnost na koju ga je postavila egipatska vojska nakon što je s vlasti zbacila Mohameda Morsija. Adli Mansour, predsednik Ustavnog suda, će voditi zemlju do izbora, kao i tranzicijska vlada. Morsi ponavlja da ne prihvata smenu, da je “ukradena revolucija”, a međunarodna zajednica poziva na smirivanje, uzdržanost od nasilja i što brže vraćanje Egipta demokratskim principima.

Novi egipatski predsednik, sudac Ustavnog suda Adli Mansour prilkom, polaganja zakletve obećao je održavanje predsedničkih i parlametarnih izbora i pozvao na smirivanje stanja u zemlji.

Njegov prethodnik Moahmed Morsi ne priznaje smenu, a na Youtube se pojavila njegova izjava u kojoj se kaže da je “na delu smrtonosni pokušaj da se ukrade revolucija”.

Egipatska vojska smenila je predsednika Mohameda Morsija, suspendovala Ustav i obecala nove izbore. Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Abdel Fatah al-Sisi saopštio je u obraćanju naciji da je Morsiju oduzeta vlast.

U Egiptu je, pošto je vojska smenila Morsija, došlo do sukoba Morsijevih protivnika i pristalica u kojima je najmanje 14 ljudi poginulo, a UN, EU i SAD pozvale su na smirivanje situacije, uzdržanost od nasilja i što brže vraćanje Egipta demokratskim principima.

Nakon što je vojska u sredu posle isteka roka od 48 sati saopštila da je Morsiju oduzeta vlast i da suspendiran Ustav, na ulicama Kaira je počelo slavlje.

(VIDEO: Slavlje u Egiptu nakon smene Morsija)
Slavlje u Egiptu nakon smjene Morsija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Prema nekim informacija, Morsi je u kućnom pritvoru, a prema drugima u vojnoj bazi.

"Nekoliko puta smo pozivali na nacionalni dijalog, ali ga je rukovodstvo zemlje odbacilo u poslednjem minutu", rekao je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Abdel Fatah al-Sisi.

On je najavio da će biti formirana tehnička vlada.

"Bili smo puni nade o postizanju nacionalnog dijaloga koji bi zaustavio nasilje i osigurao bezbednost egipatskom narodu, ali saopštenje predsednika pre isteka 48-časovnog ultimatuma pokazalo je da nije pristao na zahteve naroda što je primoralo oružane snage da razgovaraju sa nekim nacionalnim i političkim ličnostima. Tokom razgovora učesnici su se složili oko mape puta uključujući početne mere koje imaju za cilj izgradnju snažnog i ujedinjenog egipatskog društva i okončanje nasilja i konflikta u zemlji.”

Vesti koje stižu iz Egipta za sada su prilično konfuzne. Prelazni predsednik je kazao da je i Muslimansko bratstvo, stranka bivšeg predsednika, deo političkog okruženja, a onda je iz tužilaštva stigao nalog za hapšenje njihovih članova. Opozicija se usprotivila tom koraku, prenosi Reuters.

Egipatski liberalni opozicioni lider Mohamed ElBaradei rekao je da je vojna “mapa puta” najbolji način za izlazak iz krize:

"Mapa puta garantuje ostvarenje glavnog zahteva za prevremene predsedničke izbore kroz prelazni period u kojem će Ustav biti promenjen amandmanima u onaj Ustav koji sadrži naša demokratska prava. Mapa puta takođe uključuje početak nacionalnog pomirenja kroz osnivanje komisije. Nadam se da ovo može biti ponovno oživljavanje ciljeva revolucije od 25. januara 2011. u kojoj je egipatski narod radio na ostvarivanju slobode i onoga što smo svi čekali – socijalne pravde.”

Nasilje na ulicama Kaira dan pre puča je odnelo 16 života
Nasilje na ulicama Kaira dan pre puča je odnelo 16 života
Morsi se oglasio na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter i odbacio mere vojske koja ga je je smenila kao "vojni puč". Predsednik Egipta pozvao je Egipćane da se "mirno" odupru "državnom udaru" vojske koja je objavila da je on uklonjen s vlasti, rekao je za AFP jedan od njegovih najbližih saradnika. Morsijev savetnik je u međuvremenu izjavio da je predsednik prebačen na za sada nepoznatu lokaciju, preneo je AP.

Hiljade demonstranata pozdravilo je obraćanje načelnika Generalštaba na kairskom trgu Tahrir, a vojne trupe raspoređene su po celom gradu:

"Živeo slobodan, nezavisan Egipat.”

"Presrećna sam, moje ćerke i ja smo tako srećne, izašla sam sa posla da budem ovde”, kazala je jedna Egipćanka.

Konsultacije za formiranje buduće vlade Egipta počinju odmah, saopštio je bivši predsednički kandidat Amr Musa.

(FOTOGALERIJA: Slavlje zbog smjene predsjednika)

Mirette Mabrouk, zamenica direktora za regionalne programe u Atlantskom savetu Rafik Hariri centra za Bliski istok, u razgovoru za RSE nazvala je vojnu akciju pučem, ali uz podršku javnosti:

“Mislim da moramo reći, da, to je vojni puč, ali to je vojni puč koji je izveden sa velikodušnom podrškom javnosti i moje mišljenje je da vojska nikada ne bi ni razmišljala o puču da nije shvatila da postoji većinska podrška građana za to. Mislim da je vojska htela da bude na pravoj strani.

Reakcije iz sveta

Američki predsednik Barack Obama je, nekoliko sati po svrgavanju Morsija, izrazio "duboku zabrinutost" i pozvao na brzo formiranje novih civilnih vlasti u Egiptu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon, izražavajući zabrinutost, apelovao je na smirivanje situacije u Egiptu i uzdržavanje od nasilja, kao i na obezbeđivanje osnovnih prava na slobodu govora i okupljanja.

"Mnogi Egipćani u svojim protestima izrazili su duboku frustraciju i legitimnu zabrinutost situacijom u zemlji", naveo je Ban u saopštenju, ali nije osudio egipatsku vojsku zbog smenjivanja predsednika Mohameda Morsija, naveo je Rojters.

"U isto vreme, mešanje vojske u odnose u bilo kojoj zemlji izaziva zabrinutost. Bilo bi od ključne važnosti da se ponovo uspostave civilna pravila prema principima demokratije", kazao je generalni sekretar UN.

Evropska unija takođe je pozvala na uzdržanost i brz povratak na demokratiju u Egiptu.
Catherine Ashton
Catherine Ashton
"Pozivam sve strane da se brzo vrate demokratskom procesu, uključujući i održavanje slobodnih i fer predsedničkih i parlamentarnih izbora i poštovanje ustava, da se to učini na potpuno sveobuhvatan način, tako da se omogući zemlju da nastavi i završi svoju demokratsku tranziciju", navela je visoka predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Catherine Ashton.

Naglasila je značaj obezbeđivanja punog poštovanja fundamentalnih prava i vladavinu zakona, ističući da će tražiti od egipatskih vlast da se na to obaveže, prenela je agencija Rojters.

Pozivajući na maksimalnu uzdržanost svih strana, Ashtonova je navela da snažno osuđuje sve akte nasilja, izrazila saučešće porodicama žrtava i apelovala na snage bezbednosti da urade sve što je u njihovoj moći da zaštite živote i dobrobit egipatskih građana.

"EU je ostala nedvosmisleno posvećena podršci egipatskom narodu u njihovim aspiracijama ka demokratiji i sveobuhvatnom upravljanje zemljom", rekla je.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Chunying kazala je da Peking poštuje odluku egipatskog naroda. “Nadamo se da će dijalog biti obnovljen što je prije moguće kako bi se vratiili mir i stabilnost”, rekla je ona.

Britanski šef diplomacije William Hague kazao je da London “ne podržava vojnu intervenciju za rješavanje nesporazuma u demokratskom sistemu. No, sada treba gledati u budućnost” rekao je Hague.

Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je građane Srbije da ne putuju u Egipat, a američki Stejt department naredio je svim svojim diplomatama i njihovim porodicama iz ambasade u Kairu, sem najneophodnijeg osoblja, da napuste Egipat, u strahu od mogućeg nasilja.

Velike demonstracije izbile su u nedelju tačno godinu dana nakon što je Morsi preuzeo vlast kao prvi demokratski izabrani predsednik. Međutim, analitičari kažu da su mnogi Egipćani postali razočarani njegovom vladavinom, optužujući ga za davanje previše moći Muslimanskom bratstvu.

Godina dana Morsijeve kratke vladavine biće upamćena po pokušajima da sebi obezbedi široka ovlašćenja, koja su njegovi kritičari upoređivali sa faraonskim. Po dolasku na vlast, Morsi je izjavio da želi da u Egiptu iskoreni korupciju i neefikasne vladine agencije i obnovi ekonomiju. Obećanja, prema mišljenju mnogih Egipćana nisu ispunjena, a zemlja se suočila sa turbulentnom godinom koju su pratili protesti i nemiri zbog predsedničkog dekreta kojim je sebi dao široka ovlašćenja bez mogućnosti žalbe.
XS
SM
MD
LG