Dostupni linkovi

Egipat i dalje gori, SAD povlače osoblje iz Ambasade u Kairu


Sukobi u Aleksandriji, 28. juni 2013.
Sukobi u Aleksandriji, 28. juni 2013.
Sjedinjene Države najavile su povlačenje većine osoblja iz Američke ambasade u Kairu i upozorile Amerikance da ne putuju u Egipat, dok se nastavljaju sukobi opozicije i pristalica egipatskog predsjednika Mohameda Morsija širom zemlje.

State Department je takođe upozorio američke građane koji se nalaze u Egiptu da budu oprezni uoči nedjeljnih protesta opozicije najavljenih povodom obilježavanja godišnjice Morsijeve inauguracije.

Upozorenja su došla nakon što su u petak u Egiptu tri osobe ubijene u nasilju koje je buknulo uoči nedjeljnih skupova opozicije.

Dvije osobe su poginule u drugom po veličini egipatskom gradu Aleksandriji, uključujući mladog Amerikanca koji je izboden na smrt. Ubistva su se desila tokom sukoba pristalica i protivnika predsjednika Morsija. Treća osoba je poginula u nasilju u Port Saidu.

U glavnom gradu, Kairu, zabilježeni su sukobi u kojim su učestvovale hiljade ljudi, a u Aleksandriji i drugim gradovima bacane su baklje na urede Muslimanskog bratstva, stranke egipatskog predsjednika.

Izvještaji govore da stranci napuštaju Egipat pa je već u petak zabilježena gužva na Međunarodnom aerodromu u Kairu, sa kojeg su letovi za SAD, Evropu i Zaljev puni.

Muslimansko bratstvo i druge pristalice predsjednika optužuju opoziciju da koristi nedemokratska sredstva kako bi, kako tvrde, preokrenula rezultat demokratskih procesa.

Morsi je pozvao protivnike "da se suzdrže od provokacija i da se pridruže dijalog", što je opozicija odbila, ponavljajući zahtjeve za novim izborima.

Morsija optužuju da nije ispunio ciljeve demokratske revolucije koja je svrgnula s vlasti Hosnija Mubaraka početkom 2011. godine, te da je prepustio Egipat Muslimanskom bratstvu, koje slijedi islamistički program.

Opozicija takođe predsjednika krvi za pogoršanje ekonomije i životnih uslova stanovništva.

Na skupu opozcije na Trgu Tahrir u Kairu, epicentru pobune protiv Mubaraka, učesnik protesta Amal Ahmed novinaru RSE rekao je kako su uslovi života u Egiptu pogoršani.

"On (Morsi) je održao govor da nam kaže šta je njegov ured učinio tokom protekle godine. Ali mi znamo da nema benzina, redukcija je struje svaki dan, a naša djeca ne mogu učiti.. . Nema vode. To je ono što Muslimansko bratstvo učinilo za zemlju. Zato sam danas izašao na ulicu. Svaki Egipćanin koji se boji za svoju zemlju treba izaći na protest."

Na drugom skupu u petak u Kairu, Muslimansko bratstvo je obećalo kako će organizacija spriječiti Morsijevu smjenu.

"Razlog našeg protesta je da ponovno kažemo da smo mirni i da se potvrdi legitimitet predsjednika Morsija i izbora, a ko želi dovesti novog predsjednika treba ga dovesti na izborima. Oni (opozicija).. imaju milione koji ih podržavaju? Postoje izbori. Imali smo pet izbora i šta su radili? Svaki put smo ih pobijedili na izborima. Ovo je dokaz da smo mi časni ljudi i pravi sinovi Egipta", kaže za RSE jedan od demonstranata koji podržava predsjednika, a koji se predstavio kao Selim.

Sjedinjene Američke Države, koje daju milijarde dolara godišnje podrške Egiptu, te Evropska unija i Ujedinjeni narodi pozvali su sve egipatske stranke da pokažu suzdržanost.
XS
SM
MD
LG