Dostupni linkovi

Egipat: Vojska smijenila Morsija


Egipatska vojska u srijedu je suspendovala Ustav i najavila korake kako bi u zemlji bili održani novi predsjednički izbori.

Na ovaj način Mohammad Morsi završava predsjednički mandat, nakon višednevnih protesta miliona Egipćana protiv njegove islamističke vlade.

Komandat Egipatske vojske, general Abdel Fattah al-Sisi je rekao da će do izbora novog predsjednika glavni sudac Ustavnog suda imati ovlaštenja da donosi predsjedničke uredbe, te da će tehnička vlada voditi zemlju.

Još nema vijesti o tome kada će novi izbori biti održani.

Ovaj potez vojnog vrha uslijedio je nakon sastanka komandanta Oružanih snaga Egipta, generala Abdel Fattah al-Sisija sa glavnim opozicionim liderom Mohamedom ElBaradeijem, glavnim islamskim i kršćanskim religijskim autoritetima u zemlji, liderima manjih islamističkih stranaka i predstavnicima pokreta mladih koji predvode proteste protiv predsjednika zemlje Mohameda Morsija.

Egipatska vojska prethodno je preuzela kontrolu nad državnim novinama El-Ahram i zabranila predsjedniku Mohamedu Morsiju i čelniku Muslimanske braće Mohamedu Badijeu da napuste zemlju.

Sigurnosne snage su takođe zabranile izlazak iz zemlje nekoliko predsjednikovih pomoćnika, javio je AFP.

Prethodno je vojska dala ultimatum Morsiju da postigne dogovor sa opozicijom i zauzela zgradu državne televizije u Kairu.

U međuvremenu, na ulice Kaira su izašli vojni tenkovi i pokušali su rastjerati Morsijeve pristaše koje su stale ispred tenkova, a vojska je pucala u zrak u znak upozorenja.
Tokom noći s utorka na srijedu u sukobima Morsijevih pristalica i protivnika poginulo je najmanje 16 ljudi.

Morsi odbija dati ostavku, a predstavnici Muslimanskog bratstva nisu razgovarali s vojnim vrhom.

Savjetnik za sugurnost predsjednika Morsija, prenosi BBC, izjavio je da je u zemlji u toku vojni udar.

Analitičari tvrde, međutim, da ovo nije vojni udar nego nova revolucija u Egiptu.
XS
SM
MD
LG