Dostupni linkovi

Hiljade Egipćana na demonstracijama protiv Morsija


Hiljade protivnika egipatskog predsednika Mohameda Morsija okupili su se u nedelju na Trgu Tahrir u Kairu, na prvu godišnjicu njegove turbulentne vladavine, odlučni u nameri da ga svrgnu s vlasti.

Demonstranti su na trgu, epicentru protesta u kojima je 2011. godine svrgnut Hosni Mubarak, mahali zastavama Egipta, a oko 17 sati krenuli su u protestnu šetnju do predsedničke palate Itihadija, blizu kvarta gde će se okupiti Morsijeve pristalice.

"Narod želi da svrgne režim", uzvikivali su demonstranti, javila je agencija Frans pres, ističući da je isti slogan dominirao na trgu i 2011. godine.

U Kairu, kako javlja BBC okupljeni građani uzvikuju “Odlazi”, “Odlazi”, dok je u Aleksandriji hiljade okupljenih u maršu prema centralnoj gradskoj zoni.
Protesti protiv predsednika počeli su i u gradovima u delti Nila Menufu i Mahali, luci Port Said na Sueckom kanalu, kao i u Morsijevoj rodnom gradu Zigazigu. Policija i vojnici raspoređeni su oko glavnih zgrada širom zemlje, dok su bolnice u stanju pripravnosti u slučaju nasilja, javila je agencija Frans pres.

Tokom demonstracija širom Egipta je u proteklih nekoliko dana poginulo osmoro ljudi, uključujući američkog studenta Endrjua Pohtera, dok je više ljudi povređeno.

Grupa "Pobuna" (Tamarod), koja stoji iza kampanje kojom se pozivaju građani Egipta da u velikom broju izađu na protest i sruše s vlasti predsednika Morsija, saopštila je juče da je prikupila više od 22 miliona potpisa za njegovu smenu, prenela je ranije agencija AFP. Kairo je oblepljen posterima u kojima se građani pozivaju da danas izađu na proteste, a po ulicama je primećeno i više grafita na kojima piše današnji datum, 30. jun.

Morsi, lider Muslimanskog bratstva, prvi je predsednik Egipta izabran na slobodnim izborima, a na vlast je došao nakon "Arapskog proleća" iz 2011. godine, kojim je svrgnut dugogodišnji lider Hosni Mubarak.

Morsijevi kritičari, koji se u velikom broju okupljaju ispred predsedničke palate i na trgu Tahrir u Kairu, optužuju aktuelnog predsednika da je izdao revoluciju time što je moć koncentrisao u rukama islamista.
XS
SM
MD
LG