Dostupni linkovi

Skupština RS usvojila zaključke, dio opozicije zbog incidenta napustio sjednicu


Milorad Dodik na sjednici Narodne skupštine RS 23. decembra
Milorad Dodik na sjednici Narodne skupštine RS 23. decembra

Sa 52 glasa "za" i tri "protiv", poslanici Narodne skupštine Republike Srpske nakon višesatnog zasjedanja usvojili su u utorak, 24. decembra, u ranim satima zaključke o Informaciji o dokumentu "Program reformi BiH", usvojenom na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, koji je dan ranije proslijeđen u sjedište NATO u Brisel.

Sjednicu je pratila burna rasprava tokom koje je došlo i do incidenta kada je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač fizički napao poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Draška Stanivukovića, posle čega su poslanici te i Srpske demokratske stranke (SDS) napustili skupštinsku salu.

U Zaključcima koje su predložili klubovi poslanika Saveza nezavisnih socijal-demokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP), Demokratskog saveza (DEMOS), Narodnog demokratskog pokreta (NDP) te Ujedinjene srpske (US), između ostalog se prihvata opredjeljenje iz Programa reformi da "ne prejudicira odluku o članstvu", "ne može poslužiti kao osnov za aktiviranje bilo kakvih procesa osim saradnje i partnerstva sa NATO" te da je ova informacija "u okvirima Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske".

Takođe, u zaključcima se navodi i da će se o eventualnom članstvu u vojnim savezima "građani Republike Srpske izjasniti na referendumu, što predviđa i Rezolucija Parlamentarne skupštine BiH (Službeni glasnik BiH 25/08) u kojoj se kaže da eventualni poziv za članstvo u NATO zahtijeva svesrdnu podršku građana".

Program reformi je rezultat priprema svake države koja želi da postane članica NATO saveza. Radi se o planu postignuća i planirane reforme u više oblasti između ostalog političkih, sigurnosnih, pravnih i odbrambenih.

Ministar policije udario opozicionog poslanika

Opozicione SDS i PDP napustile su posebnu sjednicu Narodne skupštine RS nakon incidenta u kom je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač fizički napao Stanivukovića tokom rasprave o Programu reformi BiH.

Lukač je fizički nasrnuo na Stanivukovića zbog, kako je rekao, zastavica NATO koje je opozicija donijela u skupštinsku salu.

"Ne možeš te zastavice donositi ovdje u Narodnu skupštinu i nemoj nikada više da to uradiš prema meni i prema nekim drugima inače ćeš završiti kao što su i one zastave završile", rekao je Lukač. Na ovo je poslanik Stanivuković dobacio pitanjem kako su završile, a Lukač je rekao: "Dođi ovamo da vidiš!" i sasuo mu bunt papira u lice te ga je desnom rukom udario u predjelu glave. Snimak napada Stanivuković je objavio na svom instagram profilu, najavio krivičnu prijavu protiv Lukača te da će sutradan, 24. decembra podnijeti zahtijev za protest 26. decembra.

Perica Bundalo, šef kluba poslanika Partije demokratskog progresa kazao je da se ta stranka ne vraća u Skupštinu: "Nećemo učestvovati u daljem radu ove sjednice! Nećemo se vratiti u salu."

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić tvrdi da su zasedanje napustili jer se ne osjećaju bezbjedno.

Kritikovao je ponašanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika te ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukača tokom rada na posebnoj sjednici parlamenta.

"Napuštamo zasjedanje jer ne podržavamo put u NATO", rekao je Stanić.

Nakon pauze zbog incidenta, nastavljeno je skupštinsko zasjedanje u kojem je potpredsjednica Narodne skupštine Željka Stojičić izrekla mjeru oduzimanja riječi poslaniku Stanivukoviću, kao i prvu opomenu poslanici PDP-a Jeleni Trivić, te ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču.

Lukač se izvinio javnosti zbog incidenta za koji je optužio Stanivukovića, kojeg je nazvao 'NATO promoterom" i dodao da njegovo ponašanje na skupštinskom zasjedanju nije bilo primjereno.

“Par ljudi je uzelo sebi za pravo da ruši ovu skupštinu na najgori način. Narodna skupština mora da vrati povjerenje. Ako je i ovo način neka je. Nema Republike Srpske bez Narodne skupštine. Oni koji je ruše na ovakav način, ruše Republiku Srpsku, takvi ne mogu biti tolerisani”, rekao je Lukač.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović kazao je nakon incidenta da skupštinsko rukovodstvo ne može zavesti red među ljudima koji taj red ne žele i da bi svi morali da poštuju parlamentrani Poslovnik o radu.

On je novinarima priznao da je bilo kršenja poslovnika tokom posebne sjednice entitetskog parlamenta o Programu reformi.

"Rukovodstvo Skupštine je uradilo posao maksimalno, a red možemo imati samo ako to poslanici i svi učesnici u raspravi žele", rekao je Čubrilović.

Burno od početka sjednice

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o Programu reformi BiH počela je burno - galamom poslanika opozicije koji tvrde da im nije dostavljen originalni dokument.

Sjednica je uslijedila nekoliko sati nakon što je u Sarajevu izglasan novi saziv Vijeća ministara na čelu sa predsjedavajućim Zoranom Tegeltijom. On je na prvoj konferenciji za novinare kazao da će Program reformi sutra (utorak, 24. decembra) biti upućen u sjedište NATO-a u Brisel, no kasnije je Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić izjavio da je dokument već poslan u Brisel.

Na samom početku zasijedanja Skupštine RS poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović ustvrdio je da je dokument koji je dostavljen poslanicima lažan, a njegovo izlaganje je prekinuo predsjedavajući.

„Ovo je podvala! Ovo je podvala gospodine Čubriloviću (predsjednik Narodne Skupštine RS Nedeljko Čubrilović)! Hoćemo gospodine Čubriloviću originalni dokument!“, vikao je Vukanović.

I šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić ponovio je istu tvrdnju.

„Evo gledajte, na strani 5, drugi pasus, zadnja rečenica ovog dokumenta koji nam je dostavljen kaže: 'Određeni reformski ciljevi i zadaci i kako ih ispuniti, nalaze se u tabelama u drugom dijelu ovog dokumenta'. Dokle će nas Milorad Dodik varati i podvaljivati. Ovo nije original dokument“, uzvikivao je Stanić.

Srđan Mazalica, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u entitetskoj skupštini, tvrdi da je dokument koji je upućen u parlament i koji se nalazi pred poslanicima, istovjetan dokumentu kojeg je usvojilo Predsjedništvo BiH i koji je poslat u sjedište NATO u Briselu. Dodaje da se radi o prevodu originalnog dokumenta.

Borenović: Prenosi se nadležnost sa RS na BiH

Galamom je prekidano i uvodno izlaganje člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, na čiju inicijativu se i održava posebna sjednica entitetskog parlamenta. Dodik je i pred poslanicima ustvrdio kako program reformi ne podrazumijeva članstvo Bosne i Hercegovine u NATO.

„Ovo je rezultat ozbiljnog napora kojeg smo uložili kako bismo došli do jednog dokumenta koji je konzistentan, koji prvi put u okviru dokumenata Bosne i Hercegovine uključuje stavove Republike Srpske vezano za vojnu neutralnost. Vojna neutralnost ostaje ključna riječ“, rekao je Dodik dok su opozicioni poslanici skandirali: „Podvala, podvala!“, „Izdaja,izdaja!“ te zviždali i lupali.

"Nećemo da idemo u NATO iz vrlo pragmatičnih razloga. To je zato što nas je NATO bombardovao. Nećemo granicu na Drini i nećemo mimo Rusije i nećemo da ih moralno operemo za to što su nam uradili. Vjerujem da ćete ovoj raspravi dati konstruktivan doprinos. Spreman sam da prihvatim svaku vrstu odluke ovog parlamenta. Ako ona podrazumijeva da ovaj dokument ugrožava interese Republike Srpske spreman sam da podnesem ostavku", izjavio je Dodik u zaključku svog izlaganja.

Obmana javnosti: Mirko Šarović
Obmana javnosti: Mirko Šarović

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je da ukoliko dokument koji je pred poslanicima RS-a bude prihvaćen u komandi NATO u Briselu, to znači aktivaciju MAP-a (Membership activation plan / Akcioni plan za članstvo).

"Vaš pokušaj da ovaj dokument koji se drugačije zove prikažete da nije ANP, već nešto potpuno nevažno i benigno, je u suštini obmana javnosti. Nije bitno koliko ovaj dokument ima strana, mogao je da ima dvije strane. Uostalom, ANP i sam govori o reformi odbrane i sama promijena naziva nema nikakve veze i nikakvog značaja. Ovaj dokument, ukoliko bude prihvaćen u komandi NATO-a u Briselu, znači aktivaciju MAP-a i vi to dobor znate", izjavio je Šarović u svom izlaganju o dokumentu Programa reformi BiH pred poslanicima entitetske skupštine.

Branislav Borenović, lider Partije demokratskog progresa (PDP) u svom obraćanju pred poslanicima rekao je da se ovim dokumentom osim ulaska u NATO prenosi i nadležnost sa entiteta Republike Srpske na Bosnu i Hercegovinu, a da o tome entitetske institucije ništa ne znaju.

"Ovim dokumentom je definisano i da ćemo imati nove institucije. To je novi prenos nadležnosti, bar koliko mogu da vidim u 21 stranici informacija koju ja imam, možete zamisliti šta je u ostalim stranicama. Formira se Apelacioni sud Bosne i Hercegovine, jačaju se pravosudne institucije, formira se nova policijska jedinica za spašavanje ili zaštitu, Civilna zaštita na nivou BiH. To sve piše u ovom dokumentu", izjavio je Borenović.

Cvijanović: Dokument neutralan

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske istakao je da dokument koji je poslan u NATO u Brisel ni na koji način ne krši Rezoluciju o vojnoj neutralnosti koju je usvojio entitetski parlament (18. oktobra 2017. op.a.), niti prejudicira put u NATO

"Program reformi BiH koji je danas pred vama, dame i gospodo narodni poslanici, nije put u NATO savez. Pred nama je prvi dokument u BiH koji više ne prejudicira članstvo u NATO savezu, za razliku od svih ranijih dokumenata koji su usvajani. Ovaj program predviđa saradnju sa NATO savezom u obliku koji egzistira na ovim prostorima već duže vrijeme, ali ni na koji način ne podrazumijeva put u NATO", istakao je Višković.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da dokument o kome se raspravlja jeste kompromis napravljen na nivou Bosne i Hercegovine jer ne postoje jedinstveni stavovi o pitanjima NATO integracija.

"Dokument je apsolutno neutralan i ne može da u sebi sadrži priču o vojnoj neutralnosti Republike Srpske čim je zajednički za sve nas ovdje u Bosni i Hercegovini zato što u njoj nema saglasnosti o neutralnosti. Sa druge strane, ne može da kaže da jeste članstvo i zato se fino kaže da ne prejudicira članstvo, opet iz istog razloga jer u okviru Bosne i Hercegovine nema zajedničkog stava da treba da idemo u članstvo", kazala je Cvijanović.

U opoziciji tvrde da je stavljanjem potpisa na Program reformi Dodik ipak pristao na ulazak Bosne i Hercegovine u NATO. Opozicija zamjera i što u Programu reformi nije definisano i uključenje entitetskih institucija kada je u pitanju odlučivanje o NATO. Tvrde i da je narušena Rezolucija o vojnoj neutralnosti koju je narodna skupština usvojila 2017. godine.

Dodik je zahtjev za održavanjem posebne sjednice uputio u srijedu, 18. decembra, a dan kasnije Program reformi u BiH je usvojen na sjednici Predsjedništva BiH.

Stanić je, nakon sjednice Kolegijuma Skupštine Republike Srpske (petak, 20. decembra) ustvrdio kako je Program reformi „zapravo ANP" ili njegova skraćena verzija.

Podsjetimo, slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) je uslov za put BiH u NATO.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na vanrednoj sjednici 19. novembra usvojilo je Program reformi BiH. Dokument je, prema izjavi Zvizdića, upućen u sjednište NATO 23. decembra. Kako nije objelodanjen sadržaj dokumenta, tako su u opoziciji u Republici Srpskoj prvo zatražili objavljivanje Programa reformi, te održavanje i posebne sjednice entitetskog parlamenta prije slanja dokumenta u NATO.

Zašto se traži objavljivanje dokumenta?

U petak (20. decembra) je u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine predana i peticija „Imam pravo da znam“ sa oko 40 hiljada potpisa građana, koju je širom Republike Srpske provela Srpska demokratska stranka, kojom se zahtijeva objava teksta Programa reformi BiH.

Predaja potpisa inicijative “Imam pravo da znam” u Sarajevu
Predaja potpisa inicijative “Imam pravo da znam” u Sarajevu

„Tražim da se taj dokument objavi, stavi na uvid u javnost imajući u vidu da je Republika Srpska, njena ključna nadležna tijela da su o ovom pitanju bezbjedonosnog svrstavanja Bosne i Hercegovine zauzela ranije stav. Da li mislite da je u redu da se taj dokument drži daleko od javnosti? Da li vi želite šta se u tom dokumentu nalazi, ili vjerujete na riječ nekom koji će da kaže 'pa to nema veze, to je tek tako nešto tamo, mi smo to nešto uradili'. Pa ako je tako bezveze, zašto se onda krije“, upitao je lider Srpske demokratske stranke Mirko Šarović u obraćanju novinarima 18. decembra.

Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske, 18. oktobra 2017. godine, usvojena je Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a u kojoj se između ostalog navodi:

„Republika Srpska je opredjeljena da svaki budući status koordiniše sa Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma. U skladu s tim Narodna skupština Republike Srpske donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju.“

Garancija za put u NATO?

Opozicione partije smatraju da je Dodik stavljanjem potpisa na Program reformi BiH prekršio usvojenu Rezoluciju.

„Sušina ovog dokumenta je da je on potpuno dovoljan da NATO donese odluku da Bosna i Hercegovina već iduće godine bude član NATO. Svi strani ambasadori u Bosni i Hercegovini, izuzev iskonstruisane priče ruskog ambasadora, govore da ovaj dokument vodi BiH u NATO. Dodik je djelima i nedjelima na prostoru RS bio ucijenjen da ovo uradi“, istakao je Miladin Stanić, u petak.

Više od godinu dana nije bila formirana vlast na nivou Bosne i Hercegovine niti imenovan predsjedavajući Savjeta ministara BiH zbog odbijanja lidera SNSD-a Milorada Dodika da pristane na slanje ANP, odnosno Godišnjeg nacionalnog plana kojim se aktivira MAP, odnosno Akcioni plan za članstvo u NATO.

Kompromis je pronađen u Programu reformi BiH, za koji predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović ističu da sadrži bitne elemente kao i ANP, samo se drugačije zove, te da je usvojenim dokumentom deblokiran dalji proces integracija u NATO savez.

Godišnji nacionalni program, odnosno ANP, koji se šalje NATO-u, priprema svaka zemlja, koja želi postati članica i riječ je o sveobuhvatnom dokumentu koji se odnosi na postignuća i planirane reforme u više oblasti između ostalog političkih, sigurnosnih, pravnih i odbrambenih.

U tom dokumentu također, svaka zemlja članica navodi u kojim oblastima i predviđenim reformama joj je potrebna pomoć, kako bi one bile ispunjene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG