Dostupni linkovi

Dodik o Programu reformi: Opozicija u RS-u džaba galami


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik tvrdi da u Programu reformi nema, kako kaže, nijedne riječi o nastavku kretanja Bosne i Hercegovine u NATO savez.

Ističući da se taj dokument čita na razne načine, kazao je kako nema nikakvog integracionog plana u NATO i da je to navedeno u Programu reformi BiH, u kome nema ni prejudiciranja članstva BiH u toj vojnoj alijansi.

"Veoma je jasno da je Program reformi dokument koji raskida sa kontinuitetom koji smo u prošlosti imali u vezi sa iskazivanjem NATO integracija, kao što je to recimo činio bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić", ustvrdio je Dodik.

Podsjetio je da je Ivanić u Predsjedništvu BiH usvojio Strategiju spoljne politike, u kojoj piše da je najvažniji prioritet integracija u NATO, i pored činjenice da je Narodna skupština RS 2018. godine donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Za predstavnike Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) je rekao da su u Vijeću ministara skidali sa dnevnog reda ANP, čime su mu "produžavali život", ali da nisu imali snage da ga odbijaju.

"Sada džaba galame", rekao je Dodik.

Godišnji nacionalni program (ANP), koji se šalje NATO-u, priprema svaka zemlja, koja želi postati članica i riječ je o sveobuhvatnom dokumentu koji se odnosi na postignuća i planirane reforme u više oblasti između ostalog političkih, sigurnosnih, pravnih i odbrambenih.

U tom dokumentu takođe, svaka zemlja članica navodi u kojim oblastima i predviđenim reformama joj je potrebna pomoć, kako bi one bile ispunjene.

U Bosni i Hercegovini su održani izbori u oktobru 2018. Od tada se stranke, pobjednice na izborima, nisu mogle dogovoriti oko formiranja vlasti.

Kamen spoticanja bio je Akcioni plan za članstvo u NATO kojeg je trebalo poslati u Brisel.

Protiv slanja ovog dokumenta, bio je član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

Druga dva člana kolektivnog šefa države, Šefik Džaferović i Željko Komšić, uslovljavala su imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, slanjem Akcionog plana u Brisel.

XS
SM
MD
LG