Dostupni linkovi

SDS i PDP: BiH nezaustavljivo ide u NATO, Dodik krije Program reformi


Mirko Šarović
Mirko Šarović

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je u nedelju da „BiH nezaustavljivo ide ka članstvu u NATO“, nakon što je Predsedništvo BiH usvojilo Program reformi. "Konačno su pale sve Dodikove (srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik) maske i potpuno je jasno da Republika Srpska nezaustavljivo juri ka punopravnom članstvu u NATO", izjavio je Šarović novinarima u Banjaluci.

On je to rekao komentarišući izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića "da su od Dodika dobili ANP".

"Što je najzanimljivije, od člana Predsedništva Milorada Dodika, kao ni od njegove stranke, još nema nikakvog demantija, osude ili pokušaja korekcije ovako jasne javno izrečene tvrdnje", istakao je Šarović.

"Neiznošenje stava, ćutnja i ravnodušnost, kao da se to nikoga ne tiče, u stvari je jasno odobravanje, odobravanje puta ka NATO kojim Milorad Dodik vodi RS", ocenio je predsednik SDS-a.

Poslanica Partije demokratskog progresa (PDP) u parlamentu BiH Mira Pekić pozvala je Dodika da objavi Program reformi i da kaže građanima RS da li idu u NATO, kojim putem, šta će to da predstavlja za entitet i i kakva je uloga institucija RS u tom procesu.

"Komšić je nekoliko puta rekao da je Predsedništvo BiH potpisivanjem 'Programa reformi' zapravo potpisalo ANP i to više ne treba i ne sme da se krije", naglasila je Pekić.

Ona je podsetila da Dodik nedeljama govori da "Program reformi" nije ANP, ali ne pokazuje dokaz.

"Ako 'Program reformi' ne znači ANP, neka Dodik pokaže papir koji su potpisali sva tri člana Predsedništva i demantuje hrvatskog člana Predsedništva koji je javno istakao da u Brisel ide ANP pod nazivom 'Program reformi BiH', koji sadrži obaveze koje je BiH preuzela kada je u pitanju Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP)", istakla je Pekić.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić je u subotu izjavio "dobili smo ANP, to je dovoljno za BiH".

"Preuzeli smo neke obaveze, radi se o Programu reformi, ali to je ono što je dovoljno za NATO", kazao je Komšić za sarajevsku Face TV.

Komšić je naveo da je Dodiku rekao da je Program reformi ANP, a na pitanje kako je Dodik reagovao, Komšić je odgovorio – "Pa potpisao je".

Predsedništvo BiH usvojilo je 19. novembra Program reformi, koji će putem Stalne misije BiH pri NATO-u dostaviti u sedište ovog vojnog saveza u Briselu dan nakon što novi Savet ministara bude potvrdjen u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

XS
SM
MD
LG