Dostupni linkovi

Komšić: NATO proces, čekan godinama, sada je deblokiran


Željko Komšić
Željko Komšić

Povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, poručio je da je proces ulaska BiH u NATO deblokiran, te da je to dodatno ohrabrenje za sve pripadnike Oružanih snaga BiH i za sve građane Bosne i Hercegovine.

"Na istom ovom mjestu prošle godine, u povodu trinaeste obljetnice formiranja OS BiH, govorili smo o potrebi ispunjavanja uvjeta za MAP. Godinu dana poslije, s radošću možemo konstatirati da se Bosna i Hercegovina od 5. prosinca 2018. godine nalazi u MAP-u i da se shodno odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u sjedište NATO-a dostavlja godišnji Program reformi koji će dati novu dinamiku u nastavku integracijskih procesa prema NATO-u", saopštio je danas Komšić.

On je naglasio kako "danas više nikome unutar Bosne i Hercegovine ne može olako pasti na pamet da bilo kakvim političkim mahinacijama pokušava degradirati ulogu i značaj Oružanih snaga Bosne i Hercegovine".

"A nije da nismo svjedočili i takvim pokušajima. Ti pokušaji završili su neuspjehom. Međutim, mene osobno raduje što sam u uvjerenju da u budućnosti takvih pokušaja neće ni biti. Onaj tko se na to usudi mora znati da rizikuje sve, a da pri tome neće postići ništa", poručio je Komšić.

U Brisel iz Bosne i Hercegovine (BiH) ide Program reformi koji se suštinski, ne razlikuje od Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) koji se šalje Sjevernoatlantskom vojnom savezu (NATO) i dovoljan je da BiH nastavi integracije u NATO.

Rezultat je to kompromisa koje su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine napravili uz pomoć međunarodnih partnera, potvrdio je Radiju Slobodna Evropa izvor upućen u pregovore, nakon što je Predsjedništvo BiH usvojilo Program reformi.

Program reformi će u sjedište NATO-a u Brisel biti upućen u roku od jednog dana nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ostalih članova Vijeća ministara BiH.

XS
SM
MD
LG