Dostupni linkovi

Kimov prvi špijunski satelit i početak svemirske utrke dvije Koreje


Sjeverna Koreja tvrdi da je uspješno postavila izviđački satelit 'Malligyong-1' u orbitu. Na fotografiji su pješaci pored ekrana na kojem je prikazan lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un kako slavi lansiranje satelita; okruga Akihabara u Tokiju 22. novembra 2023.
Sjeverna Koreja tvrdi da je uspješno postavila izviđački satelit 'Malligyong-1' u orbitu. Na fotografiji su pješaci pored ekrana na kojem je prikazan lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un kako slavi lansiranje satelita; okruga Akihabara u Tokiju 22. novembra 2023.

Nakon dva neuspjela pokušaja, Sjeverna Koreja je – ovaj put uz tehnološku pomoć Rusije – lansirala svoj prvi vojni izviđački satelit u orbitu, sugerišući da su kapaciteti izgradnje balističkih projektila u zemlji napredovali što dodatno povećava vojne napetosti u regiji i ističe neefikasnost međunarodnih sankcija.

U međuvremenu, Južna Koreja također planira da pošalje svoj prvi špijunski satelit kasnije ovog mjeseca, nagovještavajući početak svemirske utrke na Korejskom poluostrvu, pišu svjetski mediji.

'Veliki pomak'

Sjeverna Koreja objavila je da je u utorak uspješno lansirala vojni izviđački satelit u orbitu nakon dva neuspješna testa i mnogo nagađanja o tome hoće li Pjongjang moći napredovati u jednom od strastvenih projekata vođe Kim Jong Una, napisao je The Washington Post.

Vojska Južne Koreje saopštila je u srijedu, 22. novembra da je sjevernokorejski satelit stigao u orbitu, a lansiranje su potvrdili i Japan i Sjedinjene Države.

Svemirska agencija Sjeverne Koreje je, kako ističe list, radila na postavljanju satelita u svemir kako bi pratila "neprijateljske" vojne aktivnosti u stvarnom vremenu te je opisala satelitski program kao "neophodnu" mjeru za suzbijanje pokušaja Vašingtona da "militarizuje svemir".

Tvrdnju Centralne novinske agencije Sjeverne Koreje (KCNA) da je satelit lansiran u utorak u 22:42 i da je krenuo u orbitu u 22:54, nije bilo moguće odmah provjeriti, ističe Washington Post, dodajući da je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh rekla da Sjedinjene Države "još uvijek procjenjuju uspjeh lansiranja".

Pjongjang je dvaput pokušao lansirati novu vrstu rakete, nazvanu Chollima-1, u maju i avgustu, ali su oba puta bila bezuspješna. S obzirom na to da je Kimov režim priznao dva prethodna neuspjeha, tvrdnja Sjeverne Koreje o uspjehu posljednjeg lansiranja je vjerodostojnija, rekao je Chang Young-keun, profesor na južnokorejskom Univerzitetu Aerospace.

Međutim, ukazuje vašingtonski list, kapaciteti satelita da proizvodi slike visoke rezolucije koje se mogu poslati natrag u Pjongjang, ostaju misterij.

Ako bude uspješno, posjedovanje operativnog vojnog izviđačkog satelita signaliziralo bi "veliki pomak" za obavještajne sposobnosti Sjeverne Koreje, koje su se dosad oslanjale na radar, cyber napade i ljudske izvore, rekao je Chad O'Carroll, izvršni direktor organizacije Korea Risk Group.

Lansiranje satelita dio je petogodišnjeg vojnog razvojnog plana Sjeverne Koreje objavljenog 2021., a svemirska tehnologija prioritet je za Kima, napisao je list naglasivši da Pjongjang svoj svemirski program vidi kao simbol nacionalnog ponosa i snage.

Pomoć Moskve

Južnokorejski zvaničnici koji su pratili pripreme za lansiranje sjevernokorejskog špijunskog satelita tvrde da je Pjongjang uspio prevladati svoje tehnološke nedostatke uz pomoć Rusije, istakao je The New York Times.

Nakon proučavanja ostataka prethodnog neuspjelog lansiranja, Južna Koreja je saopštila da je sjevernokorejski satelit toliko sirov da nikada ne bi mogao poslužiti kao funkcionalni špijunski satelit čak i ako se postavi u orbitu.

Ipak, ukazuje list, lansiranje u utorak bio je trenutak ponosa za Kim Jong Una, koji je lično posmatrao lansiranje prvog špijunskog satelita.

Kim Jong Un gleda kako je raketa koja nosi špijunski satelit na, kako tvrdi sjevernokorejska vlada, lokaciji koja je navedena kao Sjeverna provincija Gyeongsang 21. novembra 2023.
Kim Jong Un gleda kako je raketa koja nosi špijunski satelit na, kako tvrdi sjevernokorejska vlada, lokaciji koja je navedena kao Sjeverna provincija Gyeongsang 21. novembra 2023.

Istovremeno, lansiranje u utorak prkosilo je višestrukim upozorenjima Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana protiv takvih lansiranja. Zemlje tvrde da žele prikupiti obavještajne podatke o raketi kako bi utvrdili implikacije koje njen satelitski program može imati na regionalnu stabilnost.

Prema rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) s kojima se Moskva složila, Sjevernoj Koreji zabranjeno je lansirati svemirske rakete jer ih je u prošlosti koristila za razvoj balističkih projektila dugog dometa. Rezolucije također zabranjuju zemljama da kupuju oružje od Sjeverne Koreje ili prenose tehnologiju kako bi pomogle unapređivanju nuklearnih i raketnih kapaciteta Pjongjanga.

Međutim, napisao je The New York Times, rat u Ukrajini zbližio je Moskvu i Pjongjang, budući da stari saveznici iz doba hladnog rata imaju zajednički interes u suočavanju sa svojim zajedničkim neprijateljem - Sjedinjenim Državama.

Pomoć Moskve problematičnom satelitskom programu Pjongjanga bila je dio paketa podsticaja za koje se očekivalo da će Sjeverna Koreja dobiti od Rusije u zamjenu za pružanje artiljerijskih granata i druge prijeko potrebne municije za pomoć Rusiji u ratu u Ukrajini, rekli su južnokorejski zvaničnici.


Nudeći ruskom kolegi oružje, Kim se nada da će od Rusije dobiti hranu i gorivo kako bi ublažio hronične nestašice u svojoj zemlji, ukazuju analitičari i dodaju da Sjeverna Koreja također traži tehničko znanje od Rusije kako bi unaprijedila svoje nuklearne i raketne programe, koji inače ne bi bili dostupni pod međunarodnim sankcijama.

Zaobilaženje sankcija i povećanje vojne napetosti

Lansiranje rakete naglašava sposobnost Kim Jong Una da zaobiđe sankcije UN-a i sugeriše da su kapaciteti izgradnje balističkih projektila u zemlji dosegle veći nivo, napisao je The Guardian uz ocjenu da je sjevernokorejski špijunski satelit velika stvar, bez obzira na to koliko je njegova tehnologija napredna.

Iako Japan, Južna Koreja i SAD nisu mogli odmah potvrditi da li je satelit ušao u orbitu kasno u utorak, prisutnost Sjeverne Koreje u svemiru bi, kako ističe list, dodatno povećala vojne napetosti na poluostrvu i istaknula neefikasnost međunarodnih sankcija.

Sjeverna Koreja bi mogla koristiti satelite za učinkovitije ciljanje Južne Koreje i Japana ili za procjenu štete tokom rata, smatra Ankito Pandi iz američke Fondacije Carnegie za međunarodni mir.

Međutim, čak i ako satelit nije dovoljno tehnološki napredan za vojno izviđanje, kao što neki stručnjaci vjeruju, to naglašava sposobnost Pjongjanga da zaobiđe sankcije UN-a usmjerene na njegove programe balističkih projektila i nuklearnog oružja.

Iako se lansiranje razlikovalo od niza testova balističkih projektila koje je nadzirao sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u posljednje dvije godine, oslanjalo se, prema pisanju Guardiana, na iste tehnologije koje režim koristi za testiranje svojih sve sofisticiranijih interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM).

To će samo izazvati dodatnu nelagodu u Seulu, Tokiju i Vašingtonu, gdje su zvaničnici brzo osudili najnoviju provokaciju Sjeverne Koreje.

List dodaje da je nekoliko sati nakon što je svemirska agencija Sjeverne Koreje tvrdila da je njena raketa Chollima-1 "tačno postavila" satelit Malligyong-1 u orbitu, Seul odlučio da djelimično suspenduje sporazum osmišljen za smanjenje prekograničnih napetosti. S druge strane, glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson je rekla da lansiranje "podiže napetosti i rizikuje destabilizaciju sigurnosne situacije u regiji i šire".

Posjedovanje rakete koja može postaviti satelit u orbitu ukazuje da, prema ocjeni Guardiana, Sjeverma Koreja također može izgraditi raketu koja ima kapacitete da nosi bojevu glavu veličine usporedive sa satelitom – što je zabrinjavajući razvoj događaja.

Dok neki civilni stručnjaci vjeruju da satelit Malligyong-1 vjerojatno može identificirati samo velike mete kao što su ratni brodovi i avioni, korištenje višestrukih satelita koje obećava Sjever uvelike bi poboljšalo njegovu sposobnost daljinskog nadzora američkih, južnokorejskih i japanskih trupa.

Bez obzira na njegove praktične primjene, Kim će izvući maksimalnu propagandnu vrijednost iz lansiranja, napisao je The Guardian naglasivši kako je satelit još jedan znak da su izgledi za uskrsnuće "nuklearne diplomatije" s Vašingtonom najslabiji od Kimovog neuspjelog samita s Donaldom Trumpom 2019.

Svemirska utrka dvije Koreje

Dok je u Sjeverna Koreja u srijedu tvrdila da je uspješno poslala svoj prvi vojni izviđački satelit u orbitu i da je Kim već pregledao prve satelitske slike američkih zračnih snaga u Guamu, Južna Koreja se također priprema poslati svoj prvi špijunski satelit kasnije ovog mjeseca.

Čini se da su dva pokušaja lansiranja, koja će se dogoditi u tako brzom slijedu, počeci svemirske utrke na Korejskom poluostrvu, piše Agencija France-Presse.

Finalni plan Seula za postavljanje vlastitog domaćeg špijunskog satelita u orbitu nedavno je predstavljen, s lansiranjem raketom Falcon 9 kompanije SpaceX koje je planirano za 30. novembar.

Ako uspije, to će biti velika blagodat za Seul, ukazuje AFP na mišljenja stručnjaka i dodaje da Južna Koreja nema vlastite vojne izviđačke satelite i oslanja se na Sjedinjene Države da joj pomognu u praćenju aktivnosti Sjeverne Koreje.

Do sada je za Južnu Koreju bilo "prilično teško" nadzirati Sjevernu Koreju "24 sata dnevno samo s američkim vojnim sredstvima", rekao je vojni analitičar Shin Jong-woo lokalnim medijima.

Stručnjaci kažu da je posjedovanje vlastitog vojnog špijunskog satelita od velike važnosti za Seul, posebno ako se uzme u obzir da je Sjeverna Koreja prošle godine zakonom učvrstila pravo na preventivnu upotrebu nuklearnog oružja.

Južna Koreja je, prema pisanju AFP-a, poslala svoj prvi lunarni orbiter, Danuri, prošle godine na SpaceX raketi. Također je postala jedna od nekolicine zemalja koja je prošle godine uspješno lansirala teret od jedne tone pomoću vlastite rakete.

Predstojeće lansiranje dio je ambicioznog Seoulovog projekta "425" vrijednog milijarde dolara, koji ima za cilj postaviti pet vojnih satelita u orbitu do 2025. godine.

S druge strane, Sjeverna Koreja je također obećala da će lansirati više satelita "u kratkom vremenskom periodu" kako bi, prenosi AFP navode državnih medija, pojačala svoj nadzor nad Južnom Korejom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG