Dostupni linkovi

Prva vojna parada u Južnoj Koreji posle 2013.


Južnokorejska raketa Hjunmu (Hyunmoo)
Južnokorejska raketa Hjunmu (Hyunmoo)

Južna Koreja je u utorak, 26. septembra, održala prvu veliku vojnu paradu u poslednjih deset godina, sa oružjem u rasponu od balističkih projektila do tenkova u demonstraciji sile dok zauzima čvršći stav protiv Severne Koreje.

Parada obeležava Dan oružanih snaga zemlje, što je obično manje imponzantna manifestacija nego one koje organizuje Severna Koreja pod vođstvom Kim Džong Una, a što uključuju prikazivanje strateškog oružja kao što su interkontinentalne balističke rakete (ICBM).

U govoru u vazduhoplovnoj bazi u Seulu, predsednik Jun Suk Jel upozorio je Pjongjang da ne koristi nuklearno oružje i obećao da će pojačati podršku vojsci i odbrambenoj industriji.

"Ako Severna Koreja upotrebi nuklearno oružje, njen režim će biti doživeti kraj razornim odgovorom saveza Južne Koreje i SAD", rekao je Jun obraćajući se trupama na kiši.

Na celodnevnom događaju učestvovalo je na hiljade vojnika, domaćih tenkova i samohodne artiljerije Južne Koreje, kojima se pridružilo 300 od 28.500 američkih vojnika koji se nalaze u zemlji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vrhunac je bila parada duga 2 kilometra kroz glavnu komercijalnu i poslovnu četvrt Seula do oblasti Gvangvamun preko koje se dolazi do prostrane palate u srcu Seula.

Okupilo se mnoštvo građana kako bi izbliza videli retke izložbe vojne opreme, pozdravljajući prolazak trupa, tenkova, projektila i podvodnih dronova.

Čo Kju-bok, 75-godišnji stanovnik Gojanga, severozapadno od Seula, rekao je da je došao u Gvangvamun nekoliko sati pre događaja kako bi iz prvog reda pogledao novo oružje.

"Oružje poput bespilotnih dronova pokazuje koliko se naša zemlja razvila", kazao je Čo.

Neki aktivisti su, međutim, demonstrirali u blizini mesta održavanja parade, osuđujući vladu zbog raspirivanja tenzija. Oni su nosili transparent na kojem je pisalo "Stop trci u naoružanju".

Južna Koreja je poslednji put održala vojnu paradu 2013. Manifestacija i parada povodom Dana oružanih snaga održani su uoči 1. oktobra, glavnog državnog praznika.

Jun je zauzeto čvrst stav prema Severnoj Koreji, čineći demonstracije oružja i vojne vežbe kamenom temeljcem svoje strategije za suprotstavljanje nuklearnim i raketnim programima Severne Koreje u razvoju.

On je obećao brz odgovor na bilo kakvu agresiju Pjongjanga i aktivno je jačao vojni savez sa Vašingtonom i Tokijem od kada je preuzeo dužnost prošle godine.

Parada je u utorak počela u vazdušnoj bazi na periferiji Seula, gde su među izloženom vojnom opremom bile rakete Hjunmu (Hyunmoo), presretači raketa L-SAM i izviđački dronovi.

Otkazan je prelet aviona F-35 i prvog domaćeg borbenog aviona KF-21 zbog lošeg vremena, saopštila je predsednička kancelarija.

Hjunmo je jedna od najnovijih južnokorejskih raketa, za koju analitičari kažu da je sastavni deo planova Seula za napad na Severnu Koreju u slučaju sukoba, dok je L-SAM dizajniran da pogađa dolazeće rakete na visinama od 50 do 60 km.

Parada se održava nedelju dana nakon što se severnokorejski lider Kim Džong Un vratio iz posete Rusiji, tokom koje su se on i ruski predsednik Vladimir Putin dogovorili da pojačaju vojnu saradnju.

Jun je rekao da bi to bila "direktna provokacija", ako bi Rusija pomogla Severnoj Koreji da unapredi svoje programe naoružanja u zamenu za pomoć za njen rat u Ukrajini.

On nije pomenuo veze Severne Koreje i Rusije ni u jednom od svoja dva govora u utorak. Ali, u obraćanju Generalnoj skupštini UN prošle nedelje, on je rekao da Južna Koreja "neće sedeti skrštenih ruku" ako Severna Koreja i Rusija postignu sporazume o oružju kršeći rezolucije Saveta bezbednosti UN koje zabranjuju svu trgovinu oružjem sa Severnom Korejom.

Američki zvaničnici su takođe rekli da će se Severna Koreja i Rusija suočiti sa posledicama ako postignu takve dogovore o isporukama oružja.

Takođe u utorak, visoke diplomate iz Južne Koreje, Japana i Kine sastale su se u Seulu i dogovorile da održe prvi samit svojih lidera u poslednje četiri godine "u najskorije vreme", navodi se u saopštenju južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: Reuters, AP
XS
SM
MD
LG