Dostupni linkovi

Sankcije kamen spoticanja za Trumpa i Džong Una


Trump i Kim su napustili mjesto susreta, hotel Metropol, bez da su zajedno ručali, kako je to bilo predviđeno (Foto: prolaznik u Tokiju pored uličnog displeja sa vijestima o samitu)

Iako su koliko juče predvidjeli da bi njihov drugi summit mogao biti čak i uspješniji od prvog održanog prošle godine, pregovori Donalda Trumpa i Kim Džong Una u Hanoju su se okončali tako što je američki predsjednik odustao od nuklearnog sporazuma sa Sjevernom Korejom zbog Kimovog neprihvatljivog zahtjeva za ukidanjem međunarodnih sankcija Pjongjangu.

Američki predsjednik Donald Trump je u četvrtak objavio da je na dvodnevnom summitu u vijetnamskoj prijestonici postignut dobar napredak u izgradnji odnosa po pitanju ključne tačke, denuklearizacije Sjeverne Koreje, ali da je kamen spoticanja nastao zbog sankcija.

"U suštini oni hoće da se sankcije ukinu u potpunosti i to nijesmo mogli učiniti. Oni su voljni da denuklearizuju velike oblasti, kako smo mi i željeli, ali mi nijesmo mogli potpuno odustati od sankcija zbog toga. Mi ćemo nastaviti da radimo i vidjećemo, ali smo morali da odustanemo od tog konkretnog prijedloga. Morali smo to da napustimo", poručio je.

Ujedinjene nacije i SAD su pojačali sankcije Sjevernoj Koreji nakon što je Pjongjang izveo seriju nuklearnih i balističkih testova iz 2017. godine, čime su im ukinuti glavni izvori novca. Trump ipak tvrdi da je od sjevernokorejskog vođe dobio uvjeravanje da neće biti novih testova i da su se rastali prijateljski.

"Jedna od važnih stvari koju mi je lider Kim obećao prošle noći je da bez obzira na sve, on neće testirati rakete i nuklearno oružje. Tako da mu, znate, ja vjerujem, i držim ga za riječ. Ja se nadam da je to istina. Ovo nije bio odlazak, kao ono kad se naglo ustanete i odete, ne, ovo je bilo vrlo prijateljski", rekao je Trump.

I pored ovih riječi i Trump i Kim su napustili mjesto susreta, hotel Metropol, arhitekture klasičnog francuskog kolonijalnog stila, bez prisustva predviđenom zajedničkom ručku.

Američki predsjednik tvrdi i da je mogao da potpiše sporazum, ali nije želio da bude loš:

"Mogao sam potpisati sporazum danas, ali onda bi ljudi rekli: 'Oh kakav užasan sporazum, kakvu je užasnu stvar uradio'. Ne, morate biti spremni da odete, a postojao je potencijal da ćemo možda nešto potpisati - mogao sam 100 posto potpisati nešto danas. Mi smo zapravo imali papire spremne za potpisivanje, ali jednostavno nije bilo na odgovarajući način. Želim da to uradim kako treba, radije tako, nego brzo."

Iako Trump kaže da nema potrebe za žurbom za potpisivanjem sporazuma sa Sjevernom Korejom, Bijela kuća je bila dovoljno sigurna da će sporazum biti postignut da su bili zakazali "zajedničku ceremoniju potpisivanja" po završetku razgovora. Baš kao ni ručka, nije bilo ni ceremonije.

Neuspjeh da se postigne sporazum predstavlja značajan udarac Trumpu, koji sam sebe naziva "dealmakerom", odnosnom stručnjakom za sklapanje poslova, posebno stoga što je kod kuće izložen ogromnom pritisku zbog veza sa Rusijom i javnom svjedočenju pred Kongresom njegovog bivšeg advokata i najbližeg saradnika Michaela Cohena, koji ga je optužio za kršenje zakona na dužnosti šefa države.

Upitan o tome Trump je novinarima rekao da je Cohen "lagao mnogo" tokom svjedočenja u Kongresu, ali da je rekao istinu kada je rekao da "nije bilo saradnje" sa Rusima.

U svakom slučaju, kolaps pregovora sa Kimom čiji je uspjeh uveliko najavljivao koliko juče, takođe otvara pitanje priprema Trumpove administracije za ovakve prilike i onoga što neki kritičari vide kao njegov kavaljerski stil usputne diplomatije.

Trump i Kim: Potpisana historijska deklaracija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Od njihovog prvog susreta u junu 2018. u Singapuru, američki predsjednik naglašava da postoji "dobra hemija" između njega i Kim Džon Una, ali se uglavnom postavlja pitanje da li se išta drugo može postići osim uzajamne blagonaklonosti, konkretno - suštinski napredak kojim bi se eliminisao nuklearni arsenal Sjeverne Koreje koji je prijetnja SAD ali i drugima?

Spremnost?

Južna Koreja, najzainteresovanija da dvije strane postignu dogovor, sa žaljenjem je konstatovala da nije postignut sporazum između Trumpa i Kima, ali navode da su dvije strane napravile značajan napredak, naglašavajući da Trumpova spremnost da nastavi dijalog sa Kimom ostavlja svijetlu perspektivu za još jedan susret.

Analitičari navode da nije bilo velikog iznenađenja što nije bilo sporazuma, posebno zato što su se obje strane "toliko smijale prošle večeri", ali, prema izjavi istraživača Instituta za strategiju nacionalne sigurnosti Lima So-hoa za Reuters, to ne znači da dogovor ne bi mogao biti postignut narednih mjeseci.

"Ulozi su sada mnogo veći od onog na prvom summitu u Singapuru, kada su dvije strane izdale saopštenje sa lijepim željama", komentariše Lim So-ho.

Prošlogodišnji summit u Singapuru proizveo je jednu maglovitu izjavu u kojoj je sjevernokorejski lider obećao da će raditi prema denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Znaci napretka do sada su, međutim, jako mali.

Dok Trump nagovještava mnogo fleksibilniji stav prema Pjongjangu, kritičari upozoravaju na rizik gubljenja ključne poluge prednosti nad Sjevernom Korejom ako im da previše, suviše brzo.

Američki obavještajni zvaničnici navode da nema naznaka da će Sjeverna Koreja odustati u potpunosti od svog arsenala nuklearnog oružja, što Kim i njegova vladajuća porodica vide kao vitalnu stvar za opstanak.

Dok SAD već dugo zahtijevaju da Sjeverna Koreja u potpunosti napusti svoj nuklearni i raketne balističke programe, Pjongjang želi da vidi da SAD uklone svoj nuklearni kišobran zaštite sa svojih azijskih saveznika, kao što su Južna Koreja i Japan.

Analitičari navode da nije bilo velikog iznenađenja što nije bilo sporazuma, posebno zato što su se obje strane "toliko smijale prošle večeri"
Analitičari navode da nije bilo velikog iznenađenja što nije bilo sporazuma, posebno zato što su se obje strane "toliko smijale prošle večeri"

Ranije danas, dok su Kim i Trump sjedili za stolom jedan preko puta drugog i kada je izgledalo da su uvjereni u napredak, Kim je nagovijestio da je spreman da odustane od svojih nuklearnih bombi.

"Da nijesam voljan da to učinim, ne bih bio ovdje sada", rekao je Kim novinarima preko prevodioca, upitan da li je spreman da odustane od nuklearnog oružja.

Trump je na to rekao sljedeće:

"Ovo bi mogao biti najbolji odgovor koji sam ikada čuo".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG