Dostupni linkovi

Severna Koreja potvrdila lansiranje vojnog špijunskog satelita u junu


Probno lansiranje balističke rakete na nepoznatoj lokaciji u Severnoj Koreji, april 2023, ilustrativna fotografija
Probno lansiranje balističke rakete na nepoznatoj lokaciji u Severnoj Koreji, april 2023, ilustrativna fotografija

Severna Koreja je potvrdila da će lansirati izviđački satelit u junu, rekavši da joj je to potrebno za praćenje vojnih kretanja Sjedinjenih Država i njihovih partnera u realnom vremenu, javili su državni mediji u ponedeljak, 29. maja, pozivajući se na visokog zvaničnika odbrane.

Japan je u ponedeljak saopštio da ga je Pjongjang obavestio da bi lansiranje satelita moglo da se desi već ove nedelje, ali je Tokio upozorio da Severna Koreja možda planira testiranje balističke rakete.

KCNA je citirala Ri Pjong Čola, potpredsednika centralne vojne komisije vladajuće stranke, koji je rekao da će "vojni izviđački satelit br. 1“ biti „lansiran u junu“.

Pozivajući se na "nepromišljena" dela Vašingtona i Seula, Ri je rekao da Severna Koreja oseća "potrebu da proširi sredstva za izviđanje i informisanje i poboljša različita odbrambena i ofanzivna oružja" u nastojanju da ojača vojnu spremnost.


Zvaničnik je takođe optužio Sjedinjene Države da sprovode "neprijateljske aktivnosti vazdušne špijunaže na Korejskom poluostrvu i u njegovoj blizini”.

Severna Koreja je obavestila Japan da će lansirati raketu između 31. maja i 11. juna, identifikujući vode u blizini Žutog mora, Istočnog kineskog mora i istočno od ostrva Luzon na Filipinima kao područja upozorenja, rekao je portparol japanske obalske straže za agenciju Frans pres (AFP).

Pjongjang je 2012. i 2016. testirao balističke rakete koje je nazivao lansiranjem satelita.

Obe su letele iznad južne japanske regije Okinava.

XS
SM
MD
LG