Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja obnavlja mjesta za raketne testove


Testno mjesto Tongčang-ri
Testno mjesto Tongčang-ri

Novi satelitski snimci iz Sjeverne Koreje ukazuju da režim Kim Džong Una obnavlja raketni lanser koji je prethodno planirao da razmontira. Snimci su napravljeni dva dana nakon susreta Kima sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Vijetnamu, koji je okončan bez rezultata.

I dok Pjongjang, po svemu sudeći, oživljava svoja nuklearna postrojenja, Ujedinjene nacije su upozorile na najgoru proizvodnju hrane u toj zatvorenoj zemlji duže od decenije.

Testno mjesto Tongčang-ri se, prema dostupnim snimcima, ponovo stavlja za korišćenje satelitskog lansiranja i testiranja mašina, ali nikada za lansiranje balističkih raketa, navode agencije.

Na tom su mjestu godinama uglavnom izvođena satelitska lansiranja ali su im UN uvele sankcije, jer kako tvrde njihovi eksperti, to predstavlja samo paravan ispod kojeg se testiraju zabranjene raketne tehnologije.

Nikada, međutim, nije korišćen za testiranje balističkih raketa koje se smatraju provokacijom.

"Razlika je veoma važna", kaže Jenny Town, direktorica monitoring grupe 38 Sjever za BBC.

"Sjevernokorejci vjerovatno vide obnavljanje sajta, ne kao aktivan dio njihovog raketnog programa, već kao civilni svemirski program-razlika na kojoj su stalno insistirali u prošlosti", navodi Town.

Ona smatra da obnavljanje strukture može signalizovati nedostatak povjerenja u pregovarački proces.

U tekstu objavljenom na portalu 38 Sjever, internet stranici koja se specijalizovala za sjevernokorejske studije, citirani su komercijalni satelitski snimci, koji ukazuju da su napori za obnavljanje infrastrukture počeli u periodu između 16. februara i 2. marta.

Prethodno su na istom mjestu prošle godine bili počeli radovi na rasklapanju ali su zaustavljeni kada su pregovori sa SAD-om ponovo stali.

Obećanje da će ovo mjesto biti zatvoreno predstavljalo je mjeru izgradnje povjerenja između Pjongjanga i Vašingtona. To je bio jedan od koraka koje je Južna Koreja trebalo da preduzme tokom pregovora dvije strane koji su trebali rezultirati nekim dogovorom.

Procjenu da se radi na njegovom ponovnom stavljanju u upotrebu dala je Južnokorejska obavještajna služba i to zatvorenom sastanku sa poslanicima u Seulu u utorak.

Jedan od poslanika koji je prisustvovao sastanku, rekao je u srijedu da im je direktor Nacionalne obavještajne službe Suh Hon rekao da su obnovljene strukture koje su već postojale na ovom mjestu, uključujući i krov i vrata postrojenja.

Takođe je procijenio da bi taj potez mogao značiti restart lansera za rakete dugog dometa ako nuklearni pregovori u potpunosti propadnu ili bi moglo biti pokušaj dodavanja strukture koja bi dramatično raspršila "show" obavezivanja na denuklearizaciju.

Sjeverna Koreja se još nije oglašavala povodom objave u zapadnim medijima. Nije još uvijek jasno kako će ovaj izvještaj uticati na nuklearnu diplomatiju.

Prošlosedmični, drugi po redu summit Kima i Trumpa, za koji je američki predsjednik procjenjivao da će biti uspješniji od prvog, a Bijela kuća bila toliko uvjerena u uspjeh da su bili pripremili svečano potpisivanje po okončanju razgovora, raspao se zbog razlika koje su dvije strane imale u vezi međunarodnih sankcija za Pjongjang, u zamjenu za zatvaranje njihovog glavnog nuklearnog kompleksa.

Dvije strane su izmijenile međusobne optužbe za propast summita, ali su na kraju ipak ostavili mogućnost nastavka pregovora u budućnosti.

SAD su, pak, upozorile Sjevernu Koreju da bi se mogla suočiti sa još snažnijim sankcijama ukoliko Pjongjang ne preduzme korake ka denuklearizaciji.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton je za Fox Business Network rekao da će Vašington nakon samita u Hanoju između Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Džong Una pratiti hoće li se Pjongjang posvetiti odustajanju od svog "programa nuklearnog oružja i svega što je s njim povezano".

"Ako to nijesu voljni, onda mislim da je predsjednik Trump bio vrlo jasan, neće dobiti ublažavanje ekonomskih sankcija koje su im uvedene i u stvari gledat ćemo da ih pojačamo", poručio je Bolton.

Posmatrači, međutim, kažu da bi nove sankcije mogle u potpunosti da opstruiraju mirovne pregovore.

"Sjeverna Koreja uvijek jednako reaguje na uvođenje novih sankcija-prkosno", kaže Jenny Town, direktorica monitoring grupe 38 Sjever.

Koreja je tokom 2017. izvela seriju testova balističkih raketa uključujući i tri interkontinentalne balističke rakete (ICBM) za koje Pjongjang tvrdi da mogu nositi rakete sa nuklearnim bojevim glavama i da mogu doseći kopnenu teritoriju SAD-a.

Strani stručnjaci tvrde da Sjever još mora da usavrši nekoliko preostalih tehnologija, kao što su usavršavanje povratnog vozila da bi imali funkcionalne ICMB rakete.

Početkom 2018. Sjeverna Koreja je iznenada iskazala spremnost da se odrekne dijela svog arsenala u zamjenu za političke i ekonomske ustupke. Od tada su suspendovali nuklerane i raketne testove i rastavili svoje podzemne nuklearne sajtove za testiranje.

Nakon septembarskog summita južnokorejskog predsjednika Mun Džae-ina sa sjevernokorejskim liderom Kim se saglasio da "trajno zatvori" testno mjesto Tongčang-ri uz učešće stranih eksperata.

UN: Najgora žetva u Sjevernoj Koreji u duže od decenije

UN su, sa druge strane, upozorili na probleme sa kojima se Pjongjang suočava kada je riječ o hrani. Proizvodnja hrane je pala na najniži nivo u duže od decenije zbog prirodnih katastrofa koje su pogodile ovu zemlju čija ekonomija godinama već posrće pod teretom međunarodnih sankcija zbog nuklearnog programa.

Sjeverna Koreja već decenijama ima problema sa hroničnim nedostatkom hrane zbog nefunkcionalnog zatvorenog državnog sistema, a prošle godine su priznali i problem elementarnih nepogoda koje su doprijenili ekonomskoj krizi.

Pjongjang je pozvao na "potpunu bitku" protiv "talasa vrućine" bez presedana, a njihova misija u UN je prošle godine sama upozorila na "krizu sa hranom".

Produženi toplotni talas, zajedno sa tajfunima i poplavama uticao je na žetvu pa je proizvodnja hrane opala za devet procenta u odnosu na 2017., prema podacima UN-a.

Margareta Wahlstrom, predsjednica švedskog Crvenog krsta, rekla je Reutersu nakon što je krajem prošle godine posjetila Sjever, da je poizvodnja na poljima kukuruza opala za 30 posto u odnosu na prosječni nivo, kao i da će u pojednim oblastima cijena riže značajno porasti, a time i pogoršati situaciju u zemlji.

To je rezultirao "značajnim nedostatkom hrane" ostavljajući 3,8 miliona ljudi ili 6,6 posto od 26 miliona stanovnika te zemlje u urgentnoj humanitranoj krizi.

Za pomoć je potrebno izdvojiti 120 miliona dolara, rekao je Tapan Mišra, UN-ov koordinator za Sjevernu Koreju.

UN, međutim, imaju problema sa pronalaskom donatora za program pomoći Sjevernoj Koreji, te kažu da im je potreban "neophodni i prioritetni plan".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG