Dostupni linkovi

Skoplje i Tirana otvaraju poglavlja sa EU tek narednog leta?


Brisel
Brisel

Otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije (EU) i Severne Makedonije i Albanije će se najverovatnije odložiti, najranije do leta naredne godine, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora.

Ovo je posledica tvrdog stava Francuske koja ne popušta u zahtevu da treba promeniti metodologiju u procesu proširenja pre nego otpočnu pregovori o članstvu sa Tiranom i Skopljem.

Naime, predsedavajuća EU, Finska, je nacrt zaključaka promenila ponovo u petak i prilagodila francuskim potrebama.

U dokumentu, u koji RSE ima uvid, stoji da bi prva međuvladina konferencija bila održana "najkasnije u prvoj polovini 2020. godine".

Međuvladina konferencija, podsetimo, obeležava otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima.

Stalni predstavnici zemalja članica EU su se ponovo u petak sastali u nastojanju da usaglase stavove o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Diplomatski izvori su potvrdili za RSE da je sastanak bio kratak, budući da francuska strana nije promenila stav i nije pokazala naznake da bi popustila.

Saznaje se takođe da će se u pokušaju da se postigne saglasnost održati još jedan sastanak na nivou ambasadora u ponedeljak, dan pre ministarskog susreta.

U tom su sklopu i izmene o nacrtu zaključaka koje donekle ispunjavaju francuske zahteve i koje će biti predmet rasprave na sastanku u ponedeljak.

Ove zaključke bi potom trebali usvojiti ministri inostranih poslova.

Očekivalo se da bi na sastanku, 15. oktobra, ministri inostranih poslova zemalja članica EU odlučili o otvaranju pristupnih pregovora za Severnom Makedonijom i Albanijom. Ova odluka bi potom trebalo biti potvrđena na samitu EU, koji će biti održan 17. i 18. oktobra u Briselu.

Međutim, Francuska je nedavno zemljama članicama dala do znanja da želi da se promeni metodologija pristupnog procesa, te traži od Evropske komisije da do marta naredne godine izradi strategiju sa konkretnim predlozima za sprovođenje ove nove metodologije, kao i da izvesti o stvarnoj primeni reformi u svakoj zemlji koja je u procesu proširenja.

Otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, Francuska uslovljava usvajanjem nove metodologije.

U pokušaju da zadovolji francuske zahteve, Finska je i u preambuli zaključaka dodala i najavu o promeni pristupa prema procesu proširenja, koji će najverovatnije dobiti formalnu formu narednog proleća.

"Savet naglašava potrebu da se treba razmisli kako učiniti pristupni proces efikasnijim, posebno u smislu podsticanja reformi, kao i intenziviranju evropskog angažovanja i podrške u transformaciji Zapadnog Balkana", stoji u dokumentu u koji RSE ima uvid.

Severna Makedonija je zemlja kandidat od 2005. godine, a već deset godina ima preporuku Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora.

Grčka je godinama blokirala ovaj proces uslovljavajući ga rešenjem spora o imenu zemlje. Premijeri iz Skoplja i Atine su postigli istorijski sporazum, u junu 2018. godine kada Makedonija menja ime, čime je uklonjen grčki veto i mislilo se da su otvorena vrata za evrointegracijske procese zemlje.

Albanija, sa druge strane, ima kandidatski status od 2014. godine, a preporuku o otvaranju pristupnih pregovora je dobila 2018. godine.

U dva prethodna navrata, zemlje članice EU nisu uspele da postignu konsenzus o otvaranju pristupnih pregovora za obe zemlje, iako Evropska komisija smatra da su one ispunile sve neophodne uslove za početak ovog procesa.

Ministri EU su na junskom sastanku usvojili zaključke u kojima obećavaju da će odluku doneti "najkasnije u oktobru 2019. godine".

Ova definicija je bila kompromisno rešenje za zemlje članice EU, uključujući ovde i Francusku, a koje nisu bile u stanju da odobre otvaranje pristupnih pregovora, iako su godinu dana ranije, odnosno u junu 2018, obećali da će juni 2019. biti krajnji rok za preispitivanje tog pitanja.

U zaključcima iz juna 2018, ministri EU su se obavezali da će prva međuvladina konferencija biti održana "do kraja 2019. godine".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG