Dostupni linkovi

Francuska traži oštriji pristup prema proširenju EU


Francuska traži i dodatne napore u “vođenju i sprovođenju reformi” za svaku zemlju koja je u procesu proširenja
Francuska traži i dodatne napore u “vođenju i sprovođenju reformi” za svaku zemlju koja je u procesu proširenja

Francuska zahteva od zemalja članica Evropske unije (EU) promenu pristupa prema procesu proširenja, koja će se odraziti ne samo na zemlje koje su na čekanju, već i na zemlje koje su duboko u pristupnom procesu.

Zvanični Pariz je u četvrtak poslao zemljama članicama EU, takozvanu neformalnu notu kojom traži da pristup prema procesu proširenja bude još oštriji.

Ključni element u ovom predlogu jeste promena metodologije kako će se odvijati pregovori o pridruživanju, gde se između ostalog predviđa mogućnost unazađivanja u pregovorima, ako zemlje koje pregovaraju, ne pokažu konkretan napredak u neophodnim reformama, sa posebnim naglaskom na vladavinu prava.


"Savet EU smatra da je potrebno preispitati pristup procesa proširenja, kako bi se osiguralo da pregovori o pridruživanju budu postepeniji; konkretniji u koristima koje oni donose dotičnim zemljama i reverzibilni u skladu sa efektivnom, opipljivom i održivom primenom reformi, sa posebnim fokusom na vladavinu zakona, borbu protiv korupcije i osnovnih prava", stoji u francuskom predlogu u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

Takođe Francuska traži dodatne napore u "vođenju i sprovođenju reformi" u ključnim reoformama za svaku zemlju koja je u procesu proširenja.

Prema ovom dokumentu, Francuska traži od Evropske komisije da do marta naredne godine izradi strategiju sa konkretnim predlozima za sprovođenje ove nove metodologije, kao i da izvesti o stvarnoj primeni reformi u svakoj zemlji.

Ovo je razlog zašto će se najverovatnije već naredne nedelje, na ministarskom sastanku nagovestiti moguća promena pristupa.

U nacrtu zaključaka u koje RSE takođe ima uvid, Finska u ime predsedavajuće EU je obuhvatila rečenicu koja "naglašava potrebu za razmišljanjem o tome da proces pridruživanja postane efikasniji, posebno u pogledu podsticanja reformi, i intenziviranja angažovanja i podrške EU za transformaciju Zapadnog Balkana". Ovi zaključci bi trebalo da budu usvojeni 15. oktobra.

Moguće ponovno odlaganje odluke za S. Makedoniju i Albaniju

Prva posledica ovog francuskog stava mogla bi biti ponovni izostanak zelenog svetla za Severnu Makedoniju i Albaniju na ministarskom sastanku, koji će biti održan 15. oktobra u Luxemburgu.

Naime, prema dokumentu koji je poslala zemljama članicama EU, Francuska uslovljava usvajanje nove metodologije sa otvaranjem pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom. Prema francuskom zahtevu, otvaranje pristupnih pregovora bi se odložilo do naredne godine, i o tome bi se raspravljalo tek nakon izveštaja Evropske komisije, koji bi trebalo da bude predstavljen tek u martu 2020. godine.


Stalni predstavnici zemalja članica EU će ponovo u petak, još jednom pokušati da međusobno usaglase stavove i pokušaju da pronađu konsenzus oko otvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom. Međutim, naši izvori koji se pozivaju na raniji satanak koji je održan u sredu, smatraju da atmosfera koja je vladala ne dozvoljava prostor za nadu da bi Francuska mogla popustiti. Diplomatski izvori u Briselu smatraju da današnja nota i konkretno povezivanje otvaranja pristupnih pregovora sa promenom metodologije, jeste još jedan pokazatelj da zvanični Pariz čvrsto stoji pri stavu da će blokirati otvaranje pristupnih pregovora.

Očekivalo se da bi na sastanku, 15. oktobra, ministri inostranih poslova zemalja članica EU odlučili o otvaranju pristupnih pregovora za Severnom Makedonijom i Albanijom. Ova odluka bi potom trebalo biti potvrđena na samitu EU, koji će biti održan 17. i 18. oktobra u Briselu.

U slučaju da zemlje članice ponovo ne postignu saglasnost, bio bi ovo treći put da se odlaže odluka. Naime ministri EU su na junskom sastanku usvojili zaključke u kojima obećavaju da će odluku doneti "najkasnije u oktobru 2019. godine".

Ova definicija je bila kompromisno rešenje za zemlje članice EU koje nisu bile u stanju da odobre otvaranje pristupnih pregovora, iako su godinu dana ranije, odnosno u junu 2018, obećali da će juni 2019. biti krajnji rok za preispitivanje tog pitanja.

Evropska komisija smatra da su obe zemlje ispunile sve kriterijume stoga je u više navrata pozvala zemlje članice da dozvole otvaranje pristupnih pregovora. Za Severnu Makedoniju, ovo je deseta godina čekanja, a za Albaniju druga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG